Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
23.11.2024

Οι Wall Street Journal και Bloomberg μιλούν για τους κινδύνους ενός GRexit

Holman W. Jenkins Jr και Clive Crook, αντίστοιχα, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για επιπτώσεις-ντόμινο στην Ευρώπη
Οι Wall Street Journal και Bloomberg μιλούν για τους κινδύνους ενός GRexit

Η Wall Street Journal και το Bloomberg, σε σημερινά άρθρα τους αναφέρονται στην ανάγκη να κινηθεί η Ευρωζώνη προς την κατεύθυνση ενός εφικτού συμβιβασμού με την Ελλάδα, επισημαίνοντας και τους μεγάλους κινδύνους που θα υπάρξουν για την Ευρώπη, σε περίπτωση που η χώρα μας «εξαναγκαζόταν» να φύγει από το ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, ο Clive Crook – αρθρογράφος με μόνιμη στο Bloomberg – σε σημερινό άρθρο του με τίτλο: «Η πορεία σύγκρουσης της Ευρώπης με την Ελλάδα» υποστηρίζει πως είναι λανθασμένη η βεβαιότητα που κυριαρχεί στην Ευρώπη ότι μία ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία δεν θα πλήξει σε μεγάλο βαθμό και τις άλλες χώρες. Ο Crook θεωρεί πως αν ένα ένα Grexit γινόταν πραγματικότητα, τότε η Ευρώπη θα μετάνιωνε για το μεγαλύτερο λάθος που θα είχε κάνει από τη δημιουργία του ευρώ μέχρι και σήμερα.

Στο άρθρο του ο γνωστός αρθρογράφος δε παραλείπει να επισημάνει πως, κατά τη γνώμη του, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λάθη σε όλες τις λεπτομέρειες της διαπραγμάτευσης, αλλά έχει δίκιο στο βασικό σημείο, που είναι ότι η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να ανακάμψει χωρίς ελάφρυνση της αναποτελεσματικής δημοσιονομικής λιτότητας, η οποία της επιβλήθηκε από τους θεσμούς- δανειστές.

Χαρακτηριστικά σημειώνει πως: «Αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, επειδή δεν λάβει τα 7,2 δις. ευρώ από το τρέχον πρόγραμμα, τότε το ΔΝΤ και η ΕΚΤ θα χάσουν πολύ περισσότερα απ’ όσα εάν συμφωνούσαν τώρα στη διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους της, χωρίς να αναφερθούμε στον κίνδυνο της μετάδοσης και στη διεύρυνση της κρίσης εμπιστοσύνης»

Ο Crook υπογραμμίζει δε το γεγονός πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης φαίνεται μέχρι στιγμής να πιστεύουν πως η κρίση δεν θα μεταδοθεί σε μια τέτοια περίπτωση. Το ίδιο, όμως, θεωρούσαν και για την Lehman Brothers το 2008 το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών και η Federal Reserve.

Στο τέλος του άρθρου του, σε ό,τι αφορά την πρόταση μιας ρεαλιστικής λύσης ο αρθρογράφος επισημαίνει πως «για να φτάσουμε στο νέο πρόγραμμα, πρέπει να αρθεί η απειλή της άμεσης οικονομικής κατάρρευσης», ενώ παράλληλα τονίζει το γεγονός πως «αντί να βοηθήσει την Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της, η Ευρώπη λέει στην Ελλάδα να γονατίσει. Αντί να βοηθήσει τον Τσίπρα να κάνει υποχωρήσεις, η ΕΕ απαιτεί να ταπεινωθεί. Αντί να εκφράσει αλληλεγγύη με τους Έλληνες, που έχουν υποφέρει υπερβολικά, η Ευρώπη λέει: «Εκλογές; Ποιες εκλογές;».

Την ίδια στιγμή, σε μια γνωστή σε όλους μας εφημερίδα, τη Wall Street Journal, ο Holman W. Jenkins Jr σε άρθρο του με τίτλο: «Στο θέμα της Ελλάδας, η Ευρώπη κάνει μπλόφα στον εαυτό της», επισημαίνει τους κινδύνους που εγκυμονεί μία ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Μεταξύ άλλων, ο Jenkins  αναφέρει χαρακτηριστικά πως: «Σε τελευταία ανάλυση, το μεγάλο πρόβλημα της Ευρώπης δεν είναι η Ελλάδα ή οι φοβερές διαπραγματεύσεις για το χρέος. Είναι η έλλειψη ανάπτυξης και η αβεβαιότητα που κάθε καταναλωτής, επιχείρηση και φορολογούμενος πρέπει να αισθάνεται σχετικά με το πώς θα λυθούν τα προβλήματα χρέους της Ευρώπης, με δεδομένη την έλλειψη ανάπτυξης και την έλλειψη εσόδων για την αποπληρωμή του χρέους»..

Στο άρθρο,του ο Jenkins καταλήγει πως: «Το ευρώ πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να προωθήσει την ανανέωση των εθνικών οικονομιών, διαφορετικά δεν θα μπορέσει να επιβιώσει. Μία έξοδος της Ελλάδας δεν θα έλυνε τίποτα για την Ευρώπη. Μία πραγματική λύση θα έδινε στην Ελλάδα αυτό που θέλει, ελάφρυνση δηλαδή του χρέους της, σε αντάλλαγμα γι’ αυτό που χρειάζεται, ήτοι αυθεντικές, λογικές μεταρρυθμίσεις φιλικές στην αγορά. Οι οποίες είναι αυτό που χρειάζεται και η Ευρώπη».

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.