Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
18.11.2024

Βρούτσης: «Παγκοσμίου κύρους οικονομολόγοι προτρέπουν τις χώρες να πάρουν μαθήματα από την Ελλάδα»

«Για το πώς διασώζεται η οικονομία και η απασχόληση» ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης απαντώντας στην επίκαιρη επερώτηση του ΚΚΕ για την προστασία του εισοδήματος των εργαζομένων, την αύξηση του βασικού μισθού και την επαναφορά των ΣΣΕ.
Βρούτσης: «Παγκοσμίου κύρους οικονομολόγοι προτρέπουν τις χώρες να πάρουν μαθήματα από την Ελλάδα»

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή -όπως και ξένοι οίκοι- επιβραβεύει την Ελλάδα ότι πήρε τα αποτελεσματικότερα μέτρα για την εργασία, ενώ παγκοσμίου κύρους οικονομολόγοι προτρέπουν τις χώρες να πάρουν μαθήματα από την Ελλάδα για το πώς διασώζεται η οικονομία και η απασχόληση» ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης απαντώντας στην επίκαιρη επερώτηση του ΚΚΕ για την προστασία του εισοδήματος των εργαζομένων, την αύξηση του βασικού μισθού και την επαναφορά των ΣΣΕ.

Ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι «μέχρι το τέλος της κρίσης κανένας πολίτης δεν θα μείνει μόνος του, κανένας πολίτης δεν θα μείνει ακάλυπτος». Υπογράμμισε ότι «δεν παραχωρούμε σε κανένα κόμμα το δικαίωμα να θεωρείται πιο φιλεργατικό κόμμα από τη ΝΔ» προσθέτοντας: «Ενδιαφερόμαστε για τον άνθρωπο, γι’ αυτό υπάρχουμε ως κόμμα».

Απαντώντας στις επικρίσεις των βουλευτών του ΚΚΕ για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τους αντέτεινε εάν έχουν αναλογιστεί «πώς θα ήταν η Ελλάδα εάν δεν ήταν στην ΕΕ».

Σχετικά με τις προτάσεις του ΚΚΕ για την εργασία, ο υπουργός Εργασίας αναρωτήθηκε εάν «έχετε σκεφτεί πόσο κοστίζουν όλα αυτά ή απλά θέλετε να κολυμπάτε σε θολά νερά». Αντέκρουσε το επιχείρημα ότι τα χρήματα αυτά μπορούν να εξευρεθούν από τους μεγάλους ομίλους και τα μονοπώλια, λέγοντας πως τα έσοδα της χώρας είναι αυτά που αποτυπώνονται στον προϋπολογισμό και από αυτά γίνεται η κατανομή για όλες τις δαπάνες του κράτους είναι λοιπόν, «υποκρισία», όταν δεν περισσεύουν χρήματα, να λέτε γιατί δεν δίνουμε περισσότερα.

Ο Γ. Βρούτσης, αναφορικά με τον συνδικαλισμό, είπε ότι «για τη ΝΔ και την κυβέρνηση αποτελεί πυλώνα δημοκρατίας και θέλουμε να υπάρχει η υγιής φωνή του». Ξεκαθάρισε, όμως, ότι δεν πρέπει να υπάρχουν ψευδαισθήσεις ότι «θα επιτρέψουμε στο ΠΑΜΕ να εκπροσωπήσει τον επίσημο συνδικαλισμό, αυτός εκλέγεται και δεν θα λιγοψυχήσουμε στο να υπάρχει διαφάνεια στα συνδικάτα». Αναρωτήθηκε «τι ενοχλεί το ΚΚΕ στο να μην υπάρχουν συνδικάτα-σφραγίδες» και πρόσθεσε ότι «το νομοσχέδιο θα έρθει, απειλές δεν χωράνε, θα συζητηθεί θα υπάρχει αρκετός χρόνος διαβούλευση, θα έρθει στην Βουλή και θα ψηφιστεί». Επίσης, ο υπουργός ανέφερε ότι στον ίδιο νομοσχέδιο θα είναι ως αυτοτελές κεφάλαιο η θεσμοθέτηση του πλαισίου της τηλεργασίας καθώς «είναι έλλειμμα που μέχρι σήμερα δεν υπήρξε και η αξία της αναδείχθηκε με την πανδημία».

Ο Γιάννης Βρούτσης, σχετικά με το δικαίωμα της απεργίας, τόνισε ότι αποτελεί δικαίωμα καθολικό και με τις ρυθμίσεις που θα γίνουν, θα ανοίξουν οι διαδικασίες συμμετοχής των εργαζομένων στη λήψη απόφασης μέσω ηλεκτρονικών ψηφοφοριών. Ακόμα, ζήτησε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να κάνουν υπομονή λίγο ακόμα και θα δουν ότι δεν καταργούνται οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, αντιθέτως ενισχύονται.

Κάλεσε το ΚΚΕ και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να «μην λένε ψέματα ότι καταργήθηκαν οι υπερωρίες», δεν υπάρχει κανένας τέτοιος νόμος, είπε, ούτε άλλωστε «να μεγαλώνουν το ψέμα τους υποστηρίζοντας ότι καταργήθηκε το 8ωρο και το 40ωρο εργασίας την εβδομάδα». Στην αντίθεση του ΚΚΕ για τις πολιτικές της ευέλικτης και βέλτιστης απασχόλησης, ο υπουργός υποστήριξε ότι με τον τρόπο αυτό κρατήθηκαν θέσεις εργασίας, λέγοντας ότι «εάν είχαμε αύξηση των απολύσεων τι θα γινόταν, θα τους παίρνατε εσείς να εργαστούν στον Περισσό;».

Ο κ. Βρούτσης υποστήριξε το νόμο του 2013 για τον τρόπο καθορισμού του κατώτερου μισθού λέγοντας ότι αυτός έχει μέσα του μια σημαντική παράμετρο που είναι η συνεκτίμηση των δυνατοτήτων της οικονομίας. Σημείωσε ότι, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ότι θα τον καταργούσε, δεν το έπραξε, μέχρι παραμονή των εκλογών που έκανε κάποιες αλλαγές. Ανέφερε υπάρχει διάλογος σε εξέλιξη στην ΕΕ αυτή την ώρα για να υπάρξει ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο καθορισμού του κατώτερου μισθού. Όταν αυτός ο διάλογος ολοκληρωθεί, θα έρθει και στη χώρα μας με την μορφή Οδηγίας, είπε ο υπουργός και προσέθεσε πως σε αυτά τα κείμενα του διαλόγου υπάρχουν πολλά στοιχεία από το νόμο του 2013.

Ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στο «πολύτιμο εργαλείο» το οποίο έχει η Ελλάδα στη διάθεσή της και το οποίο αξιοποιήθηκε για τις πολιτικές στήριξης στην πανδημία, δηλ. την ΕΡΓΑΝΗ, λέγοντας ότι εξ αιτίας αυτού του συστήματος, αυτές τις ημέρες των Χριστουγέννων θα μπορέσουν να γίνουν 3.000.000 πληρωμές.

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.