Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
10.01.2025

Βουλή – Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την παλαιστινιακή γενοκτονία»

Επίκαιρες ερωτήσεις της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας προς τον υπουργό Εξωτερικών για τη γενοκτονία των Παλαιστινίων στη Γάζα και τον υφυπουργό Οικονομικών - «Όχι» από την κυβέρνηση σε επαναφορά 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο.
Βουλή – Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την παλαιστινιακή γενοκτονία»

«Η Ελλάδα ασκεί ενεργητική πολιτική, το ίδιο θα κάνει και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωής Κωνσταντοπούλου για τον ρόλο που θα ασκήσει η Ελλάδα, ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ απέναντι στην γενοκτονία των Παλαιστινίων από το κράτος του Ισραήλ.

Ο υπουργός Εξωτερικών, τόνισε ότι «η πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης και της ελληνικής πολιτείας είναι η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, που θα πρέπει να είναι το όραμα για την επίλυση της μακροχρόνιας διένεξης στην Μέση Ανατολή». Ο κ. Γεραπετρίτης διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα, θα βρίσκεται διαρκώς στο προσκήνιο των πρωτοβουλιών, με συνέπεια, με πίστη στο Διεθνές Δίκαιο, χωρίς απολύτως καμία παραχώρηση».

Ο υπουργός αναφερόμενος στον ρόλο της χώρας στο ΣΑ του ΟΗΕ είπε ότι «η πρόθεσή μας είναι να αναλάβουμε ενεργητικές πρωτοβουλίες». Προανήγγειλε ότι «το αμέσως επόμενο διάστημα θα επισκεφτώ εκ νέου το Ισραήλ και την Παλαιστίνη. Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια, ώστε η Ελλάδα ενεργητικά να συνεισφέρει για την άμεση διακοπή της οποιαδήποτε εχθροπραξίας. Να μπορέσουμε επιτέλους να αναλάβουμε την ανθρωπιστική προστασία στη Λωρίδα της Γάζας και να συμβάλλουμε στην ανοικοδόμησή της».

Ο κ. Γεραπετρίτης υπενθύμισε ότι «η Ελλάδα εξελέγη ως μη μόνιμο μέλος στο ΣΑ του ΟΗΕ ομόφωνα σχεδόν από όλα τα κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανόμενα και τα κράτη του αραβικού κόσμου, έχοντας μεταξύ άλλων τρεις βασικές προτεραιότητες: την ειρηνική επίλυση των διαφορών, την θέση των γυναικών στην ειρήνη και την ασφάλεια, την προστασία των παιδιών σε κατάσταση ενόπλων συρράξεων».

Για την προσπάθεια της ειρηνικής επίλυσης του Μεσανατολικού και την άμεση κατάπαυση του πυρός, ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι «η Ελλάδα έχει οργανώσει σειρά πρωτοβουλιών σε πολλά επίπεδα».

Ειδικότερα, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είπε ότι «έχουμε δηλώσει την διάθεσή μας να αναλάβουμε ενεργητική πρωτοβουλία τόσο κατά την διάρκεια των συνεδριάσεων όσο και κατά τον χρόνο της ελληνικής προεδρίας στο ΣΑ, όπου η πρώτη της περίοδος θα είναι τον ερχόμενο Μάιο».

Στο πλαίσιο της ΕΕ ανέφερε ο υπουργός «η Ελλάδα έχει αναλάβει σειρά συγκεκριμένων πρωτοβουλιών, οι οποίες αναφέρονται στην άμεση διασύνδεση του Αραβικού Κόσμου με την ΕΕ, στην ενίσχυση των θεσμών της παλαιστινιακής αρχής, ώστε να αναλάβει την πολιτική καθυποταξία της Παλαιστίνης. Επίσης, σε ζητήματα που έχουν να κάνουν ιδίως με την ανακούφιση των παιδιών που αυτή την στιγμή υποφέρουν στην Λωρίδα της Γάζας». Για τα παιδιά της Παλαιστίνης, ο κ. Γεραπετρίτης ενημέρωσε ότι «είναι σε εξέλιξη με πρωτοβουλία της Ελλάδας, μια σημαντική δράση, η οποία αφορά τόσο στην υποδοχή των παιδιών από την Παλαιστίνη που έχουν προβλήματα υγείας -και όχι μόνο σωματικά αλλά και ψυχικής υγείας- αλλά και αποστολών στην Λωρίδα της Γάζας για την δημιουργία συνθηκών άμεσης ιατρικής παρέμβασης για τα παιδιά. Για αυτό συνεργαζόμαστε όχι μόνο με την UNICEF αλλά και με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αλλά και με ΜΚΟ».

Παράλληλα, ο κ. Γεραπετρίτης, αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ελλάδα σε περιφερειακό επίπεδο για την αναβάθμιση της ανθρωπιστικής βοήθειας και για την άμεση κατάπαυση του πυρός για αυτό, όπως είπε «τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε επισκεφτεί τον Λίβανο, την Αίγυπτο ενώ την Δευτέρα θα βρισκόμαστε στη Σαουδική Αραβία. Συναντήσεις όπου το πρώτο θέμα της ατζέντας είναι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και πως θα μπορέσουμε άμεσα να σταματήσουν οι εχθροπραξίες». Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε «το αμέσως επόμενο διάστημα θα επισκεφτώ εκ νέου το Ισραήλ και την Παλαιστίνη. Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια ώστε η Ελλάδα ενεργητικά να συνεισφέρει για την άμεση διακοπή της οποιαδήποτε εχθροπραξίας. Να μπορέσουμε επιτέλους να αναλάβουμε την ανθρωπιστική προστασία στη Λωρίδα της Γάζας και να συμβάλλουμε στην ανοικοδόμησή της».

Ο υπουργός Εξωτερικών κατά την δευτερολογία του, μιλώντας σε προσωπικό επίπεδο, ανέφερε ότι «αισθάνομαι ιδιαιτέρως βαρύ το φορτίο της ευθύνης από την θέση της Ελλάδος σήμερα στο διεθνές στερέωμα», καθώς «η Ελλάδα βρίσκεται πραγματικά στην αιχμή της διεθνούς πολιτικής» και «είναι η χώρα, που αυτή την στιγμή συνομιλεί με όλα τα κράτη του κόσμου». Επισήμανε ότι η Ελλάδα «έχει καταφέρει να έχει το προνόμιο να είναι συνεπής με το Διεθνές Δίκαιο και αυτό της πιστώνεται». Η ευθύνη, είπε ο κ. Γεραπετρίτης «είναι πολύ μεγάλη και δεν πρόκειται αυτή την ευθύνη να την αποσείσουμε με κανένα τρόπο. Θα την αναλάβουμε διότι αισθανόμαστε ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει την γέφυρα μεταξύ Ανατολής-Δύσης, Βορρά-Νότου. Μπορούμε να φέρουμε ουσιαστικά αποτελέσματα με ενεργή εξωτερική πολιτική, στηριγμένη σε αρχές. Το διεθνές μας αποτύπωμα, σήμερα είναι εξαιρετικά μεγάλο».

Ο υπουργός δήλωσε την πρόθεσή του να ενημερώσει προσεχώς την Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής για τις δράσεις που θα αναληφθούν στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα και στο θέμα της Μέσης Ανατολής θα τηρήσει την στάση αρχής, σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο, σεβασμού και στην ποινική δικαιοσύνη. Θεωρούμε ότι αυτή την στιγμή το κρίσιμο είναι να υπάρξει εντατικοποίηση της διπλωματίας, ώστε να σταματήσει άμεσα κάθε εχθροπραξία στη Μ. Ανατολή».

Χαρακτήρισε «θετική ένδειξη» την χθεσινή εκλογή Προέδρου στο Λίβανο, καθώς οδηγεί «σε μια σχετική ομαλοποίηση». Παρατήρησε ότι «η ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής είναι ιδιαίτερη ρευστή, μετά τα όσα συμβαίνουν και στην Συρία. Η Ελλάδα, όμως, θα παραμείνει στο προσκήνιο με διάθεση απόλυτου σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο, χωρίς κανένα συμψηφισμό και χωρίς καμία παραχώρηση στο ανθρωπιστικό δίκαιο».

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου από την πλευρά της επισήμανε ότι το θέμα της Παλαιστίνης είναι κορυφαίας σημασίας. Η ελληνική εξωτερική πολιτική, είπε, σε αυτό το σημείο θα πρέπει να εκφραστεί με τρόπο σύστοιχο με τις υποχρεώσεις μας και την ιστορική μας ευθύνη. Την ιστορική διαδρομή του ελληνικού λαού στο δίκαιο και την ειρήνη. Ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών να αναφέρει εάν έχει εντάξει στις πρωτοβουλίες και τον προγραμματισμό του, με υψηλή προτεραιότητα, παρεμβάσεις για την αποτροπή της συνέχισης της παλαιστινιακής γενοκτονίας, για την λογοδοσία των υπαιτίων και την προστασία των θυμάτων. Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας αναφέρθηκε στην στοχοποίηση των παιδιών, λέγοντας ότι αυτό «δεν θα πρέπει να μείνει ατιμώρητο» καθώς γιατροί, νοσηλευτές, μέλη ανθρωπιστικών αποστολών και δημοσιογράφοι καταγράφουν ότι «υπάρχει πλέον στοιχειοθέτηση εσκεμμένης δολοφονίας παιδιών, καθώς εντοπίζονται να έχουν δεχθεί τραύματα βολών ακριβείας από drone. Υπάρχει μια παρατεταμένη και συστηματική επίθεση, η οποία ορίζεται στο Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο για την στοχοποίηση των παιδιών».

Η Πλεύση Ελευθερίας είπε η κ. Κωνσταντοπούλου «θα παρακολουθεί και θα ζητά την ανάληψη όλων των πρωτοβουλιών ώστε να φωτιστούν όλες οι παράμετροι αυτή της γενοκτονίας, να επικρατήσει η ειρήνη, να αποδοθεί δικαιοσύνη». Η ανθρωπότητα, ανέφερε, οφείλει «να ανταποκριθεί “στο ποτέ, ξανά..” αυτό που επικαλούνται οι ηγεσίες όταν θέλουν να πατάξουν τις δυνάμεις του νέο-ναζισμού, αλλά δεν το τιμούν όταν αφήνουν μια γενοκτονία να συνεχίζει να εκτυλίσσεται, σε ζωντανή μετάδοση, σε παγκόσμια προβολή και με προσχήματα τα οποία είναι ντροπιαστικά». Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας τόνισε ότι αυτά που συμβαίνουν στην Παλαιστίνη «νομικά είναι ο ορισμός της γενοκτονίας» και έτσι «θα πρέπει να κατονομαστεί, χωρίς κανέναν αστερίσκο».

Αρνητική η κυβέρνηση σε επαναφορά των δώρων στο Δημόσιο

Την πάγια θέση της κυβέρνησης, να μην οδηγήσει τη χώρα σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό, επανέλαβε από τη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς, ο οποίος -απαντώντας στον κοινοβουλευτικό έλεγχο για το θέμα επαναφοράς των δώρων στους δημόσιους υπαλλήλους- αφενός εξήγησε ότι λήφθηκαν μέτρα 2,5 δισ. ευρώ ετησίως υπέρ αυτών, αφετέρου επανέλαβε ότι αν δαπανηθούν 2,5 δισ. επιπλέον, η χώρα θα μπει σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος και η ΕΕ θα απαιτήσει αυτομάτως αντίμετρα.

«Αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί μια υπεύθυνη κυβέρνηση να κάνει. Δεν υπάρχουν, άλλα 2,5 δισεκατομμύρια για να δώσει. Αυτή είναι η αλήθεια» τόνισε ο κ. Πετραλιάς προς την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία με επίκαιρη ερώτησή της ζήτησε την επαναφορά δώρων εορτών και άδειας σε εργαζόμενους στο Δημόσιο.

Η κυρία Κωνσταντοπούλου, τόνισε ότι το ζήτημα αυτό «καίει» ένα τεράστιο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας αφού όταν μιλάμε για το Δημόσιο, μιλάμε από τους εκπαιδευτικούς μέχρι τους κοινωνικούς λειτουργούς, μέχρι τους νοσηλευτές, τους υγειονομικούς, τους πυροσβέστες, τα σώματα ασφαλείας, τους εργαζόμενους στις ανεξάρτητες αρχές, τους δικαστικούς υπαλλήλους, τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης.

«Όταν μιλάμε για εργαζόμενους στο Δημόσιο, μιλάμε για ένα τεράστιο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας που στοχοποιήθηκε την περίοδο της επιβολής των μνημονίων, που ενοχοποιήθηκε για αμαρτίες των κυβερνήσεων και που υπέστη κάτι το οποίο ιστορικά δεν έχει επιτραπεί σε πολιτισμένη χώρα και είναι η αφαίρεση, η περιστολή κεκτημένων εργασιακών δικαιωμάτων. Ο 13ος και 14ος μισθός αποτελούν εργασιακά δικαιώματα κατακτημένα για όλους τους εργαζόμενους, εργασιακά δικαιώματα αναφαίρετα, τα οποία, κατά τους όρους και τις αρχές του διεθνούς εργατικού δικαίου και τις αρχές του κοινωνικού κράτους δικαίου, δεν μπορεί να αφαιρούνται. Κι όμως στην Ελλάδα με το πρόσχημα της δημοσιονομικής ανάγκης, από κυβερνήσεις οι οποίες θέλησαν να μετακυλήσουν τις δικές τους ευθύνες στους πολίτες, αποφασίστηκε η αφαίρεση εργασιακών δικαιωμάτων και μάλιστα, με ειδική διάκριση εναντίον των εργαζομένων του δημοσίου τομέα», τόνισε η κυρία Κωνσταντοπούλου. Προσέθεσε ότι η σήμερα η κυβέρνηση καλείται να απαντήσει γιατί δεν έχει επαναφέρει νομοθετικά την καταβολή αυτών των αποδοχών που είναι οφειλόμενες και γιατί προτιμάει να πληρώνει “υποχρεώσεις”, που δεν επισπεύδονται, όπως είναι μη ληξιπρόθεσμες οφειλές, «αμφισβητούμενες και αυτές», στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ, αντί να διαθέσετε 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ, με βάση την κοστολόγηση. «Και μην μου απαντήσετε ότι αυξήθηκαν κατά λίγα ευρώ οι μισθοί το 2024, ότι δεν είναι πια 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ και είναι 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι το υποτετραπλάσιο από αυτό που δίνετε ως κιμπάρηδες στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που έχει ευθύνη και αυτό για την καταχρέωση της χώρας, είναι το υποτετραπλάσιο των 8 δισεκατομμυρίων που πετάτε, την ώρα που οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα και οι οικογένειές τους στενάζουν από την αποστέρηση αυτών των αποδοχών» ανέφερε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελυθερίας. «Δεν τιμά την κυβέρνηση και καμία κυβέρνηση και κανένα κράτος να την υποχρεώνουν τελικά οι δικαστικές αποφάσεις να πράξει τα νόμιμα, ούτε είναι υπόδειγμα και προς τη νέα γενιά και προς τον πολίτη μια κυβερνητική λειτουργία που δεν σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις, αλλά δεν σέβεται και τα εργασιακά κεκτημένα και το Διεθνές Δίκαιο» είπε επίσης.

Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς, εξήγησε ότι η πρόωρη εξόφληση των 7,9 δισεκατομμυρίων προς το Greek Loan Facility ήταν τα διμερή δάνεια με χώρες της Ευρωζώνης -και όχι προς το ΔΝΤ, καθώς αυτό το έχουμε εξοφλήσει το ΔΝΤ από το 2022. Αυτά -προσέθεσε- θα έπρεπε να εξοφληθούν ούτως ή άλλως, αφού ήταν υποχρεώσεις τα έτη 2026, 2027 και 2028. «Αποτελεί χρηματοοικονομική, δηλαδή ταμειακή συναλλαγή. Δεν είναι δηλαδή δημοσιονομική συναλλαγή. Αυτό σημαίνει ότι σύμφωνα με τους κανόνες της Eurostat, δεν προσμετράται ούτε στο πρωτογενές πλεόνασμα ούτε στο συνολικό έλλειμμα ούτε στους στόχους δαπανών η χρηματοοικονομική συναλλαγή. Αντίθετα, οι αυξήσεις αποδοχών κ.λπ. είναι δημοσιονομικές συναλλαγές, οι οποίες και μειώνουν το πλεόνασμα ή αυξάνουν το συνολικό έλλειμμα και μπαίνουν στον στόχο δαπανών και προφανώς τον παραβιάζουν και αυξάνουν το δημόσιο χρέος. Άρα, δεν έχει καμία σχέση η πρόωρη εξόφληση υποχρεώσεων που έχει ήδη η χώρα, που είναι ταμειακή, χρηματοοικονομική συναλλαγή, με μια δημοσιονομική συναλλαγή που είναι δημοσιονομική δαπάνη και επιβαρύνει το πρωτογενές πλεόνασμα της χώρας και τον δείκτη δαπανών. Άρα, δεν μπορείτε να συγχέετε τα δύο ποσά. Δεν είναι συγκρίσιμα» διευκρίνισε περαιτέρω ο κ. Πετραλιάς, απευθυνόμενος προς την κυρία Κωνσταντοπούλου.

Ο αρμόδιος υφυπουργός, ανέφερε επιπλέον ότι η κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη είναι αυτή που αύξησε για πρώτη φορά τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων μετά από 14 χρόνια. Υπενθύμισε τις 15 μόνιμες αυξήσεις που έγιναν την τελευταία διετία λόγω της πληθωριστικής κρίσης και αυτά που έρχονται για το επόμενο διάστημα.

Καταρχήν, για τα έτη 2023-2024, αναφέρθηκε σε 15 αυξήσεις:

   – Αναμόρφωση μισθολογίου ιατρών του ΕΣΥ. Αύξηση 10%, κόστος 65 εκατομμύρια.

   – Κατάργηση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης εισοδήματος και στον δημόσιο τομέα. Κόστος 202 εκατομμύρια.

   – Διευθέτηση διαφόρων μισθολογικών θεμάτων Ενόπλων Δυνάμεων: μισθολογική εξέλιξη ΟΒΑ, εθελοντών μακράς διάρκειας, επέκταση μάχιμης πενταετίας, ειδική αποζημίωση για νυκτερινή απασχόληση, ειδική πρόσθετη αμοιβή για πληρώματα πολεμικών πλοίων που βρίσκονται σε αποστολή. Κόστος 60 εκατομμύρια.

   – Κατάργηση εισφοράς 1% υπέρ Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων κόστος 80 εκατομμύρια ευρώ.

   – Αύξηση οριζοντίως των αποδοχών όλων των δημοσίων υπαλλήλων από την 1η Ιανουαρίου του προηγούμενου έτους κατά 70 ευρώ με κόστος 558 εκατομμύρια ευρώ.

   – Αύξηση της οικογενειακής παροχής στο Δημόσιο για τα παιδιά κατά 20 έως 50 ευρώ τον μήνα με κόστος 155 εκατομμύρια ευρώ.

   – Αύξηση των επιδομάτων θέσεως ευθύνης 30% σε όλο το Δημόσιο με κόστος 52 εκατομμύρια ευρώ.

   – Αύξηση κατά 30 ευρώ του επιδόματος παραμεθορίου. Αύξηση κατά 15 ευρώ του επιδόματος ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας ενστόλων, αύξηση μισθολογίου μελών ΔΕΠ 10% με ετήσιο κόστος 41 εκατομμύρια ευρώ.

   – αύξηση των αποζημιώσεων μετακίνησης και διανυκτέρευσης με κόστος 43 εκατομμύρια ευρώ.

   – Αύξηση του αντισταθμιστικού επιδόματος και της πάγιας αντιμισθίας δικαστικών, που αναφέρατε, με κόστος 15 εκατομμύρια ευρώ.

   – Αύξηση της αποζημίωσης των εφημεριών του ΕΣΥ κατά 20% πέρυσι με ετήσιο κόστος 45 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον αύξηση ειδικής αποζημίωσης για πληρώματα πολεμικών πλοίων σε αποστολή άλλα 15 εκατομμύρια ευρώ πέρυσι.

   – Αύξηση τον Οκτώβριο του κινήτρου προσέλκυσης ιατρών σε προβληματικές περιοχές 16 εκατομμύρια ευρώ. Αυτά που έχουν εφαρμοστεί το 2023 και το 2024 έχουν ετήσιο κόστος 1,37 δισεκατομμύρια ευρώ, σχεδόν 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αναφερόμενος ο κ. Πετραλιάς, στις έξι νέες αυξήσεις που έρχονται για τα έτη 2025, 2026 και 2027, εξειδίκευσε ότι θεσμοθετήθηκε κανόνας ετήσιας αύξησης οριζοντίως στον μισθό των δημοσίων υπαλλήλων, αναλόγως της αύξησης του κατώτατου μισθού. Έτσι ως τον Απρίλιο του 2027 -την επόμενη διετία- θα έχουν συν 105 ευρώ τον μήνα οι δημόσιοι υπάλληλοι, ήτοι 1.200 ευρώ ετησίως, δηλαδή λίγο πιο κάτω από έναν ετήσιο μισθό. Σε ετήσια βάση τα 1.200 ευρώ ετησίως κοστίζουν 800 εκατομμύρια ευρώ. «Άρα, έχουμε ήδη νομοθετήσει ότι θα πάρουν 1.200 ευρώ ετησίως μέχρι τον Απρίλιο του 2027, σταδιακά» τόνισε και εξήγησε ειδικότερα ως προς το κόστος των μέτρων:

   – Πρώτο μέτρο, 800 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή: αύξηση της νυχτερινής αποζημίωσης ενστόλων 25 εκατομμύρια ευρώ από αυτόν τον μήνα. Θεσμοθέτηση αυτοτελούς φορολόγησης αποζημίωσης ιατρών εφημεριών ΕΣΥ, κόστος 40. εκατομμύρια ευρώ από αυτόν τον μήνα. Θεσμοθέτηση κινήτρου επίτευξης στόχων στο Δημόσιο από το 2025 με ετήσιο κόστος 40 εκατομμύρια ευρώ. Μείωση ασφαλιστικών εισφορών από αυτόν τον μήνα κατά μία μονάδα που πιάνει και τους δημόσιους υπαλλήλους με όφελος για τους δημοσίους υπαλλήλους 83 εκατομμύρια ευρώ.

   – Επίσης, από 1η Ιουλίου, αυξάνεται το επίδομα επικινδυνότητας των ενστόλων, των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, 100 ευρώ μηνιαίως, με ετήσιο κόστος 222 εκατομμύρια ευρώ, 111 εκατομμύρια ευρώ για το εξάμηνο του 2025, 222 εκατομμύρια ευρώ για το 2026 και για κάθε έτος μετά.

Συνεπώς το 2027 (όπως σημείωσε ο κ. Πετραλιάς) μετά από αυτές τις παρεμβάσεις, το ετήσιο κόστος αυτών των έξι παρεμβάσεων -επιπλέον των 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ- είναι άλλο 1,16 δισεκατομμύρια ευρώ. Σύνολο οι είκοσι μία παρεμβάσεις -οι δεκαπέντε προηγούμενες και έξι οι τωρινές- 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ ετήσιο κόστος. «Έχουμε δώσει, λοιπόν, 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ» συμπλήρωσε ο κ. Πετραλιάς και απευθυνόμενος στην κυρία Κωνσταντοπούλου είπε: «Και τι μας λέτε; Εκτός από τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, να δώσουμε επιπλέον άλλα 2,15 με βάση τους μισθούς του 2023. Είναι λίγο παραπάνω γιατί δόθηκαν αυξήσεις. Εμείς το υπολογίζουμε 2,3 πλέον. Άρα στο 2,5 να δώσουμε συν 2,3. Ο στόχος, όμως, των πρωτογενών δαπανών, με βάση το νέο ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο, είναι 3,7 για φέτος, 3,6 για το 2026, 3,1 για το 2027 και 3 για το 2028. Αυτά που σας λέω είναι σε δισεκατομμύρια. Είναι 100 δισεκατομμύρια οι δαπάνες Γενικής Κυβέρνησης. Αν το παραβιάσεις, μπαίνεις σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος και πρέπει εντός έξι μηνών να πάρεις αντίμετρα. Αν, λοιπόν, στα 3,7 δισεκατομμύρια που τα καλύψαμε και με την αύξηση των ενστόλων, δώσουμε άλλα 2,3 τότε 2,3+3,7 πας στα 6 δισεκατομμύρια. Έχεις παραβιάσει τον στόχο. Έρχεται γράμμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή: αυτόματα τον επόμενο Απρίλιο έχεις έξι μήνες να πάρεις αντίμετρα. Αυτός είναι ο κανόνας. Είναι τόσο αυτόματο. Δεν είναι, λοιπόν, κάτι που μπορεί μια υπεύθυνη κυβέρνηση να κάνει. Δεν υπάρχουν, λοιπόν, άλλα 2,5 δισεκατομμύρια για να δώσει, αυτή είναι η αλήθεια. Εγώ θα σας λέω την αλήθεια πάντοτε». Επανέλαβε δε, ότι η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει για την επόμενη διετία επιπλέον 1,2 δισεκατομμύρια αυξήσεις αποδοχών όλων των δημοσίων υπαλλήλων μέχρι τον Απρίλιο του 2027.

Περαιτέρω διευκρίνισε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι, πέρα από αυτά τα μέτρα, επωφελούνται και από γενικότερες πολιτικές, τις 18 μειώσεις φόρων και βαρών και τα δεκαεπτά μέτρα στήριξης των εισοδημάτων, «που μέσα σε αυτά, πέρα από όσα έχουμε αναφέρει -φυσικές καταστροφές, κενά σπίτια, μείωση, επιστροφή ΕΝΦΙΑ στους αγρότες, φόρο ασφαλίστρων, μέτρα του δημογραφικού κ.λπ.-, έχουμε και τις τρεις νέες παρεμβάσεις που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στον προϋπολογισμό: Τη μείωση των προμηθειών και την κατάργηση σε πολλές περιπτώσεις, τον μηδενισμό, στις τράπεζες ή για τους χαμηλοσυνταξιούχους μας -γιατί υπάρχουν πολλές κοινωνικές ομάδες- την απαλλαγή από τη φαρμακευτική δαπάνη και την αναγνώριση του επιδόματος επικίνδυνης εργασίας για τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις».

«Συνεπώς αυτή η κυβέρνηση προσπαθεί συνεχώς να ενισχύει τα εισοδήματα. Να ξέρετε αυτά τα 1,2 δισεκατομμύρια πιάνουν μεγάλο μέρος της δυνατότητας του 2025, του 2026 και του 2027. Για να έχετε εικόνα ακριβώς των στοιχείων, έχουμε πει ότι από τους στόχους που έχουμε, εάν βγάλεις 1 δισεκατομμύριο της αύξησης των τακτικών δαπανών, 1 δισεκατομμύριο που είναι η αύξηση των συντάξεων μαζί με τις νέες συνταξιοδοτήσεις και την ετήσια αύξηση -περίπου 700 ήταν για φέτος και άλλα 405 του χρόνου η αύξηση των εξοπλιστικών, που είναι προτεραιότητα με τη γεωπολιτική κατάσταση που επικρατεί-, μένει περίπου 1 δισεκατομμύριο τον χρόνο για επιπλέον παρεμβάσεις. Από το 1 δισεκατομμύριο τον χρόνο, τα 380 δισεκατομμύρια για το 2026 και άλλα 380 δισεκατομμύρια για το 2027 είναι οι αυξήσεις των δημοσίων υπαλλήλων. Για το 2026 επιπλέον των 380 δισεκατομμυρίων, έχουμε συν 111 δισεκατομμύρια του κόστους του επιδόματος των ενστόλων. Δηλαδή, τα 500 δισεκατομμύρια από το 1 δισεκατομμύριο που έχουμε για το 2026, ήδη έχουν δοθεί για τους δημόσιους υπαλλήλους και μένουν άλλα 500 δισεκατομμύρια για το 2026 για όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Όταν λέω “όλο τον υπόλοιπο κόσμο”, επειδή έχουμε ήδη προϊδεάσει με κάποιες εξαγγελίες για τη μεσαία τάξη, προφανώς η μείωση των φόρων αφορά και τους δημόσιους υπαλλήλους. Άρα πάντα προχωράμε με βάση αυτά που έχουμε, όχι με βάση αυτά που δεν έχουμε, γιατί είδαμε πού μας οδήγησε αυτό την τελευταία δεκαετία» κατέληξε ο αρμόδιος υφυπουργός.

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2025 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.