Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
23.11.2024

Βουλή: Ένταση για τις αλλαγές στην εκπαίδευση

Στο επίκεντρο της συζήτησης ο τρόπος επιλογής των διευθυντών στα σχολεια αλλά και το τέμενος.
Βουλή: Ένταση για τις αλλαγές στην εκπαίδευση

Με κόντρα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ σχετικά με τον τρόπο επιλογής διευθυντών σχολείων ξεκίνησε στην Ολομέλεια η συζήτηση του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στην εκπαίδευση. Αλλο σημείο αιχμής, το τέμενος. Τροπολογία, με την οποία ζητούν την ακύρωση της πρόβλεψης του πολυνομοσχεδίου για τα πειθαρχικά παραπτώματα εκπαιδευτικών σε ιδιωτικά σχολεία κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Το βράδυ η ψηφοφορία.

Αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ

Με τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Στέφο να υπεραμύνεται του τρόπου επιλογής των διευθυντών σχολικών μονάδων, κάνοντας λόγο για ένα αξιοκρατικό διαφανές και αντικειμενικό σύστημα, και την εισηγήτρια της ΝΔ Νίκη Κεραμέως να ζητά την απόσυρση του, ώστε να γίνει δημόσια διαβούλευση και να κατηγορεί την κυβέρνηση για αυταρχική λογική και λογική κομματοκρατίας άνοιξε η αυλαία στην Ολομέλεια.

«Η επιλογή των διευθυντών σχολικών μονάδων πρέπει να είναι από τα σπλάχνα των εκπαιδευτικών, να έχουν διδακτική εμπειρία στη σχολική τάξη και την σχολική μονάδα» επισήμανε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να υπερτιμούμε τα επιστημονικά προσόντα».

Ταυτόχρονα, επιτέθηκε στη ΝΔ, κατηγορώντας την ότι «κουβέντα δεν κάνει για τη συνάφεια και την καθαρότητα των πτυχίων», ενώ καταλόγισε μεγάλες ευθύνες τόσο στην ίδια όσο και στο ΠΑΣΟΚ, για τη διάλυση της εκπαίδευσης, όπως είπε, και για το αναξιοκρατικό σύστημα που εγκαθίδρυσαν.

Αναφερόμενος στο άρθρο 5 για το μουσουλμανικό τέμενος, ο κ. Στέφος, αφού σημείωσε ότι σύντομα αποπερατώνεται το κτίριο, τόνισε ότι από το 2006 που ψηφίστηκε ο νόμος Γιαννάκου προέκυψαν αλλαγές και κρίθηκε σκόπιμο να επικαιροποιηθούν τα στοιχεία λειτουργίας του.

Η εισηγήτρια της ΝΔ, Νίκη Κεραμέως, καταλόγισε στη κυβέρνηση «προχειρότητα, ανικανότητα και πρακτική ψηφίζω-ξεψηφίζω απαξιώνοντας κάθε νομιμότητα».

Εξέφρασε την έντονη αντίθεσή της για τον τρόπο επιλογής των διευθυντών, τα κριτήρια μοριοδότησής τους, στα οποία περιλαμβάνεται και η συνέντευξη, καθώς και τη θεσμοθέτηση έκφρασης γνώμης των διδασκόντων.

«Εμείς θέλουμε τον άξιο, όχι τον αρεστό. ‘Ένα σχολείο που να βασίζεται στην αξιολόγηση, στην αριστεία των πολλών και όχι των λόγων και στην ενίσχυση της αυτονομίας. Εσείς θέλετε ένα σχολείο χωρίς αξιολόγηση. Για εσάς σημασία έχει πρωτίστως η αρχαιότητα και όχι τα επιστημονικά προσόντα» υποστήριξε.

Τέλος, η κ. Κεραμέως ξεκαθάρισε ότι το κόμμα της «είναι σαφώς υπέρ της λειτουργίας μουσουλμανικού τέμενους και γιατί είναι υπέρ της διασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και γιατί ελπίζουμε ότι θα εξαλείψει παράνομους χώρους λατρείας που αυξάνονται επιθετικά».

Για τις απολύσεις εκπαιδευτικών σε ιδιωτικά

Είκοσι οκτώ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν τροπολογία, με την οποία ζητούν την ακύρωση της πρόβλεψης του πολυνομοσχεδίου για τις περιπτώσεις πειθαρχικών παραπτωμάτων εκπαιδευτικών σε ιδιωτικά σχολεία.

Με την προτεινόμενη ρύθμιση αποσαφηνίζεται ότι η κρίση για την τέλεση ή μη πειθαρχικών παραπτωμάτων εκ μέρους των εκπαιδευτικών της ιδιωτικής εκπαίδευσης και η επιβολή των προβλεπόμενων πειθαρχικών ποινών ανήκουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα των προβλεπόμενων από τις κείμενες διατάξεις πειθαρχικών οργάνων και σε καμία περίπτωση της τριμελούς επιτροπής της παραγράφου 9 του άρθρου 56 του ν. 4472/2017 (σ.σ. νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα για το κλείσιμο της αξιολόγησης ο οποίος προβλέπει ότι για τη νομιμότητα καταγγελίας σύμβασης αποφαίνεται επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν πρωτοδίκες και εκπρόσωπος της ΟΙΕΛΕ).

Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας οι προτείνοντες βουλευτές αναφέρουν ότι τα πειθαρχικά παραπτώματα αφενός δεν συνιστούν διδακτική, παιδαγωγική ανεπάρκεια ή επαγγελματική ασυνέπεια εκ μέρους των εκπαιδευτικών, αφετέρου αποτελούν αντικείμενο αποκλειστικής ρύθμισης των διατάξεων του πειθαρχικού δικαίου οι οποίες δεν επιδέχονται παρεκκλίσεων και εξαιρέσεων.

Από την αρμόδια επιτροπή η διάταξη για το μουσουλμανικό τέμενος πέρασε με την έγκριση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αφού οι ΑΝΕΛ καταψήφισαν, όπως είχαν προαναγγείλει, μαζί με την Χρυσή Αυγή.

Τα υπόλοιπα κόμματα επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια: ΝΔ, ΚΚΕ, Ένωση Κεντρώων, καθώς και το Ποτάμι, αν και οι διατυπώσεις των βουλευτών του ήταν υπέρ της διάταξης.

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.