Ζελένσκι: «Νέο κεφάλαιο» για τους Ευρωπαίους η έλευση Τραμπ στον Λευκό Οίκο
«Ένα νέο κεφάλαιο έχει ξεκινήσει για την Ευρώπη, ξημέρωσε μια στιγμή ευκαιρίας», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι από την αμερικανική βάση στο Ράμσταϊν, όπου συναντάται η Ομάδα Επαφής για την χώρα του. Ο κ. Ζελένσκι ζήτησε περαιτέρω βοήθεια από τους εταίρους του και επιπλέον κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.
Ο Βολοντίμρ Ζελένσκι δήλωσε ότι ενδεχόμενη ανάπτυξη δυτικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία θα συμβάλει «στην πίεση της Ρωσίας προς την ειρήνη» και εμφανίστηκε βέβαιος ότι «μία περίοδος ευκαιριών» ανοίγεται με την προσεχή έλευση του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
«Η ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων των συμμάχων είναι ένα από τα καλύτερα εργαλεία για να πιεσθεί η Ρωσία προς την ειρήνη», είπε. «Ας γίνουμε πιο πρακτικοί στην υλοποίησή της».
Η έλευση του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου ανοίγει ένα «νέο κεφάλαιο» για τους Ευρωπαίους, οι οποίοι πρέπει «να συνεργασθούν ακόμη περισσότερο», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος διαβεβαιώνοντας ότι βλέπει σε αυτό «μία περίοδο ευκαιριών».
«Είναι σαφές ότι ένα νέο κεφάλαιο ανοίγει για την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο -σε 11 μέρες μόλις – μία στιγμή όπου οφείλουμε να συνεργασθούμε ακόμη περισσότερο, να στηριχθούμε ακόμη περισσότερο ο ένας στον άλλον και να επιτύχουμε ακόμη πιο σημαντικά αποτελέσματα», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι από την στρατιωτική βάση του Ράμστάιν της Γερμανίας όπου διεξάγεται η διάσκεψη των συμμάχων της Ουκρανίας.
Ο Ζελένσκι συμμετέχει στην διάσκεψη των συμμάχων της Ουκρανίας στο Ράμστάιν της Γερμανίας, την ώρα που οι ουκρανικές δυνάμεις υποχωρούν στο ανατολικό μέτωπο και υπάρχουν φόβοι για την αλλαγή της στάσης της Ουάσινγκτον υπό την προεδρία Τραμπ.
Με την ευκαιρία της διάσκεψης στο Ράμστάιν, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Οστιν ανακοίνωσε νέα στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων διευκρινίζοντας ότι περιλαμβάνει «επιπλέον πυραύλους για την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα και επιπλέον πυρομαχικά, κυρίως για τα συστήματα αέρος-εδάφους και άλλο εξοπλισμό για την υποστήριξη των ουκρανικών F-16».
Ο Ουκρανός πρόεδρος κάλεσε τους συμμάχους του Κιέβου «να συμμετάσχουν ακόμη ενεργητικότερα» στην ανάπτυξη «οπλοστασίου drones» για την Ουκρανία, που έχουν αναδειχθεί ζωτικής σημασίας στον πόλεμο αυτόν, ενώ δήλωσε ότι η άδεια για την παραγωγή αμερικανικών αντιαεροπορικών συστημάτων στην Ουκρανία μπορεί να αποτελέσει σημαντικό μέρος των εγγυήσεων ασφαλείας για την Ουκρανία. «Και είναι κάτι απολύτως εφικτό», είπε.
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν, επίσης από το Ράμσταϊν, δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία, η οποία, όπως είπε, «είναι σημαντική για όλους μας» και «δεν πρέπει να τα παρατήσουμε». Από την γερμανική πλευρά, ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους ανέδειξε την ανάγκη το σχήμα της Ομάδας Επαφής για την Ουκρανία «να διατηρηθεί ζωντανό» και πρόσθεσε ότι τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα σε αυτό το πλαίσιο «πρέπει να μας εμπνεύσουν προκειμένου να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για αυτό που θα ακολουθήσει».
Για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ύπατη εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική, Κάγια Κάλας, διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να αναλάβει ηγετικό ρόλο, «σε περίπτωση που οι ΗΠΑ δεν είναι διατεθειμένες να το κάνουν», αλλά δήλωσε ταυτόχρονα και βέβαιη ότι όλα τα κράτη – μέλη της Ένωσης και οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρανία. «Ας μην κάνουμε εικασίες για το μέλλον της αμερικανικής υποστήριξης. Θεωρώ ότι οι ΗΠΑ, ανεξαρτήτως ηγεσίας, δεν έχουν συμφέρον από το να είναι η Ρωσία η ισχυρότερη δύναμη στον κόσμο», δήλωσε η κυρία Κάλας.
Γερμανός υπουργός Άμυνας: «Θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο αλλαγής τους σχήματος Ραμστάιν εάν οι ΗΠΑ αποσυρθούν»
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Πιστόριους δήλωσε σήμερα ότι η τακτική συνάντηση των συμμάχων με στόχο την επίσπευση και τον συγχρονισμό των αποστολών όπλων στην Ουκρανία θα ήταν καλύτερο να παραμείνει υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, με το βλέμμα στραμμένο στην νέα κυβέρνηση Τραμπ.
«Και εάν εκείνοι στις Ηνωμένες Πολιτείες αποφασίσουν να μην παραμείνουν πλέον σ’ αυτό το σχήμα, τότε θα πρέπει να λάβουμε τις δικές μας αποφάσεις», δήλωσε ο Πιστόριους στην Ομάδα Επαφής για την Ουκρανία.
Ο ίδιος προσέθεσε ότι είναι πολύ νωρίς να εικάσει κανείς τι θα συμβεί στο σχήμα αφότου ο εκλεγμένος Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναλάβει καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου.
Ο Πιστόριους πρόσθεσε ότι «εξεπλάγη» από την άρνηση του Τραμπ να αποκλείσει τη χρήση στρατιωτικής ή οικονομικής δράσης για να επιδιώξει την απόκτηση της Γροιλανδίας, αλλά είναι αισιόδοξος ως προς το ότι οι δηλώσεις του εκλεγμένου προέδρου δεν θα επηρεάσουν τη σύγχρονη πολιτική των ΗΠΑ.
«Δεν γνωρίζω τι ακριβώς επιδιώκει ο ίδιος, αλλά οι σύμμαχοι και οι συμμαχίες έχουν συσταθεί για να παραμείνουν έτσι, καθώς διαφορετικά θα ήταν χαλαρές συμμαχίες και όχι σύμμαχοι», δήλωσε ο Πιστόριους.
Η Ομάδας Επαφής, που συγκροτείται από περίπου 50 συμμάχους που συνήθως συναντώνται κάθε μερικούς μήνες στην αεροπορική βάση του Ραμστάϊν στην Γερμανία, ξεκίνησε το 2022 με πρωτοβουλία του Αμερικανού απερχόμενου υπουργού Άμυνας Λόϊντ Όστιν.
Ο Πιστόριους δήλωσε ότι η Γερμανία θα παράσχει σε σύντομο χρονικό διάστημα και άλλους κατευθυνόμενους πυραύλους στην Ουκρανία για τα συστήματα IRIS-T, που προορίζονταν αρχικά για τον γερμανικό στρατό και θα τηρήσει το χρονοδιάγραμμά της για την παράδοση των συστημάτων που υποσχέθηκε.