Βρετανία και Ουκρανία υπέγραψαν συμφωνία για συνεργασία στην παραγωγή όπλων
Η Ουκρανία και η Βρετανία υπέγραψαν συμφωνία πλαίσιο για να συνεργαστούν στον τομέα της άμυνας και της παραγωγής όπλων, δήλωσαν αξιωματούχοι στο Κίεβο, στο πλαίσιο της προσπάθειας που γίνεται εν καιρώ πολέμου για την ανάπτυξη της εγχώριας βιομηχανίας όπλων στην Ουκρανία σε συνεργασία με συμμάχους.
Το κείμενο αυτό υπεγράφη σε διάσκεψη της στρατιωτικής βιομηχανίας στο Κίεβο, στην οποία παρευρέθηκαν εκπρόσωποι περίπου 30 βρετανικών αμυντικών εταιρειών, οι οποίοι επισκέφθηκαν την ουκρανική πρωτεύουσα για να συζητήσουν πιθανές κοινές επιχειρήσεις με Ουκρανούς παραγωγούς στον τομέα όπλων και άμυνας.
«Είναι η πρώτη διακυβερνητική συμφωνία για τη συνεργασία», δήλωσε ο υπουργός Στρατηγικής Βιομηχανίας Ολεξάντρ Καμίσιν σε δημοσιογράφους μετά την τελετή υπογραφής.
«Σήμερα οι βρετανικές εταιρείες συνεργάζονται με ουκρανικές εταιρείες και αναζητούν ευκαιρίες για να παράγουν περισσότερα όπλα από κοινού».
Ο Γκρεγκ Χαντς, ο Βρετανός υπουργός Εμπορικής Πολιτικής δήλωσε πως ελπίζει η συμφωνία να αποφέρει κέρδη στην Ουκρανία στο πεδίο των μαχών και να ωφελήσει επίσης την πληγείσα οικονομία της μακροπρόθεσμα.
Εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών ότι η στρατιωτική υποστήριξη των δυτικών συμμάχων του Κιέβου εξασθενεί, η ουκρανική κυβέρνηση εντείνει τις προσπάθειές της να παράγει τα δικά της όπλα και να προσελκύει μεγάλους δυτικούς παραγωγούς για να δημιουργήσουν εγκαταστάσεις επισκευής και παραγωγής στην Ουκρανία, παρά την απειλή που εγκυμονούν οι βομβαρδισμοί από τις ρωσικές δυνάμεις.
Η βρετανική αμυντική εταιρεία BAE Systems, μια από τους πρώτους δυτικούς παραγωγούς που δημιούργησαν τοπική μονάδα στην Ουκρανία, υπέγραψε συμφωνία με το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας για τη διατήρηση, συντήρηση και επισκευή ελαφρών όπλων στο έδαφος της Ουκρανίας.
Αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης ότι ελπίζουν για περισσότερα προγράμματα φέτος στον τομέα παραγωγής μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones). Πολλές από τις εταιρείες που εκπρόσωποί τους συμμετείχαν στη διάσκεψη ήταν παραγωγοί drones.
«Τώρα αναγνωρίζουμε ότι χρειάζεται να εντείνουμε τη συνεργασία με την ουκρανική αμυντική βιομηχανία για να φέρουμε την ουκρανική αμυντική βιομηχανία σε καλύτερη θέση ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα και ταχύτερα και να υποστηρίξει την ουκρανική οικονομία…», δήλωσε ο Άντι Σταρτ, διευθύνων σύμβουλος Αμυντικού Εξοπλισμού και Υποστήριξης της Βρετανίας.
«Η δυναμική αυξάνεται και θέλουμε να δούμε αυτήν την δυναμική να συνεχίσει να αυξάνεται σε ρυθμό ώστε να είμαστε πιο δυνατοί μαζί», πρόσθεσε.
Ζελένσκι στο Φόρουμ Δελφών: Ο Πούτιν πρέπει να χάσει το στοίχημα στην Ουκρανία
«Ο Πούτιν πρέπει να χάσει το στοίχημα του τρόμου που προσπαθεί να σκορπίσει στην Ουκρανία», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μιλώντας στην έναρξη του 9ου Οικονομικού Φόρουμ Δελφών, ενώ ζήτησε τη βοήθεια των εταίρων της χώρας του σε όπλα για να «σπάσουμε τη ραχοκοκαλιά του Πούτιν» και να κερδηθεί ο πόλεμος.
«Είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσουμε μόνοι τις προκλήσεις ενός απρόκλητου (από την πλευρά μας) πολέμου. Χρειαζόμαστε τη βοήθεια των εταίρων μας. Είναι πολύ δύσκολο να σταθούμε απέναντι στον εχθρό και είναι ακόμη πιο δύσκολο να επανακαταλάβουμε τις ήδη κατεχόμενες περιοχές, γι’ αυτό και χρειαζόμαστε ενότητα και τον κατάλληλο οπλισμό» ανέφερε -μεταξύ άλλων- ο Πρόεδρος της Ουκρανίας.
«Η Ουκρανία δεν ζητάει πολλά» τόνισε ο κ. Ζελένσκι, εξηγώντας πως αυτό που χρειάζεται η χώρα του είναι συστήματα αεράμυνας και τον κατάλληλο οπλισμό ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν οι ουκρανικές δυνάμεις και να αποκαταστήσουν την κανονικότητα στις περιοχές που έχουν καταληφθεί από τους Ρώσους. Ενώ σημαντική, όπως υπογράμμισε, είναι και η μηδενική ανοχή στη ρωσική προπαγάνδα και παραπληροφόρηση.
«Μόλις έχουμε όπλα και συγκεκριμένα πολιτικά βήματα από τους εταίρους μας, θα σπάσουμε τη ραχοκοκαλιά του Πούτιν» υπογράμμισε ο κ. Ζελένσκι και πρόσθεσε πως η Ουκρανία είναι ευγνώμων προς τους εταίρους της αλλά τα συστήματα που έχει δεν αρκούν «αν θέλουμε πραγματικά να επικρατήσουμε του Πούτιν, αν κανείς δεν θέλει να βάλει ο Πούτιν τον κόσμο σε έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο».
«Για τον Πούτιν δεν υπάρχει Ουκρανία, δεν υπάρχει ουκρανικός λαός κι αυτό λέει ένα μόνο πράγμα, ότι θέλει να μας εξολοθρεύσει πλήρως» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζελένσκι και πρόσθεσε πως οι Ρώσοι μισούν ό,τι βρίσκεται έξω από τα σύνορά τους και γι’ αυτό «θα πρέπει να τους απομονώσουμε».
Επεσήμανε, δε, πως όλα όσα ζητάει η Ουκρανία προκειμένου να μπορέσει να επικρατήσει των ρωσικών δυνάμεων «είναι απολύτως ρεαλιστικά και εξαρτώνται από την πολιτική βούληση των εταίρων» της, ενώ τόνισε πως ο χρόνος στην υπόθεση του πολέμου στην Ουκρανία σημαίνει ανθρώπινες ζωές. Μπορούν να σωθούν πολλές ανθρώπινες ζωές εάν δεν υπάρχει διστακτικότητα στη λήψη αποφάσεων, είπε, και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του σε όλους όσοι βοηθούν τη χώρα του και όλους όσοι επισκέπτονται την Ουκρανία και διαπιστώνουν ιδίοις όμμασι τι διακυβεύεται στο πεδίο.
Στο πλαίσιο αυτό, έκανε ειδική μνεία στην επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου αλλά και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που, όπως τόνισε, είχαν την ευκαιρία να δουν από πρώτο χέρι τα αποτελέσματα του τρόμου που προσπαθούν να σκορπίσουν οι Ρώσοι και πώς οι άνθρωποι της Ουκρανίας την αντιμετωπίζουν.
Στο παραπάνω πλαίσιο, υπογράμμισε την ανάγκη ενότητας από τους εταίρους και επεσήμανε σχετικά: «Εάν δεν υπάρξει ενότητα και οι ηγέτες αρχίσουν να σκέφτονται πώς να παρακάμψουν τις κυρώσεις ή να επανεμπλέξουν τη Ρωσία σε οικονομικά πρότζεκτ που είχαν “παγώσει” εξαιτίας αυτού του πολέμου, εάν όλα αυτά συμβούν θα χάσουμε την ενότητα. Χωρίς ενότητα θα χάσουμε εδάφη, χωρίς θεμελιώδη στρατιωτική βοήθεια η Ουκρανία θα πάει προς τα πίσω. Τι σημαίνει να χάσουμε τον πόλεμο; Πρώτα απ’ όλα αυτό αφορά τους ίδιους τους ανθρώπους. Τα εδάφη δεν είναι το πιο σημαντικό πράγμα, αλλά ποιος ζει σ’ αυτά; Οι άνθρωποι. Αν χάσεις εδάφη, χάνεις τους ανθρώπους και την κανονικότητα στη ζωή τους. Κι αν -προς Θεού- αρχίσουμε να οπισθοχωρούμε βήμα βήμα, θα χάσουμε ολόκληρο το κράτος».
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)