Σύνοδος κορυφής για Ουκρανία: «Η διατήρηση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας είναι απαραίτητη»

Απαραίτητη είναι η διατήρηση της πίεσης επί της Ρωσίας μέσω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί μετά την εισβολή στην Ουκρανία το 2022, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα κατά την έναρξη των εργασιών της συνόδου κορυφής των συμμάχων του Κιέβου.
«Ο καλύτερος τρόπος για να υποστηρίξουμε την Ουκρανία είναι να παραμείνουμε πιστοί στον στόχο μας για την επίτευξη μίας δίκαιης και βιώσιμης ειρήνης. Αυτό περιλαμβάνει την διατήρηση της πίεσης επί της Ρωσίας μέσω των κυρώσεων», έγραψε στο Χ ο Αντόνιο Κόστα, ο οποίος εκπροσωπεί τις 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην σύνοδο κορυφής του Παρισιού στην οποία συμμετέχουν περί τις τριάντα χώρες σύμμαχοι της Ουκρανίας και είναι έτοιμες να προσφέρουν εγγυήσεις ασφαλείας στο Κίεβο σε περίπτωση συμφωνίας ειρήνης με την Ρωσία.
Πριν από την έναρξη των εργασιών, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν μίλησε με τον Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε η προεδρία της Γαλλίας.
Η συνομιλία αυτή έγινε μετά την συνάντηση του Εμανουέλ Μακρόν με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι χθες το βράδυ, σύμφωνα με την ίδια πηγή
Στην σύνοδο του Παρισιού συμμετέχουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, όχι όμως και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

EPA/Teresa Suarez
Ο Ζελένσκι ελπίζει ότι οι ΗΠΑ «θα σταθούν δυνατές» μπροστά στη Ρωσία
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε χθες ότι ελπίζει οι ΗΠΑ και οι άλλοι Δυτικοί σύμμαχοι του Κιέβου να παραμείνουν δυνατοί μπροστά στα αιτήματα και τη ρητορική της Ρωσίας.
Ωστόσο εκτίμησε ότι τα φιλορωσικά σχόλια της Ουάσινγκτον αποδυναμώνουν την πίεση των ΗΠΑ στη Ρωσία και δεν φέρνουν πιο κοντά την ειρήνη.
Ο Ζελένσκι παραχώρησε συνέντευξη σε Ευρωπαίους δημοσιογράφους στο Παρίσι χθες, μία ημέρα πριν τη διεξαγωγή διεθνούς διάσκεψης με τη συμμετοχή 31 χωρών που έχουν δηλώσει διατεθειμένες να συνδράμουν την Ουκρανία στον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας.
Όπως εξήγησε ο Ουκρανός πρόεδρος, δέχθηκε να προχωρήσουν οι συνομιλίες για μια εκεχειρία προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι ΗΠΑ θα αρχίσουν και πάλι να παρέχουν στο Κίεβο βοήθεια και πληροφορίες.
Όμως η Ρωσία έθεσε περισσότερους όρους προκειμένου να δεχθεί να τηρήσει τη συμφωνία εκεχειρίας στη Μαύρη Θάλασσα και εναντίον ενεργειακών υποδομών και επικεντρώθηκε κυρίως στη χαλάρωση των εις βάρος της κυρώσεων, σημείωσε ο Ζελένσκι.
«Θέτουν όρους για τις κυρώσεις στην αμερικανική πλευρά. Αν η Αμερική σταθεί δυνατή, (…) εμείς στεκόμαστε στη γη μας και υπερασπιζόμαστε τους εαυτούς μας», δήλωσε.
«Έχουμε δείξει την ανθεκτικότητά μας και τώρα είναι πολύ σημαντικό οι εταίροι μας να είναι τουλάχιστον τόσο ανθεκτικοί όσο εμείς, αν και έχουν περισσότερες δυνατότητες», επεσήμανε.
Όταν ρωτήθηκε αν πιστεύει πως οι ΗΠΑ θα αντισταθούν στη ρωσική πίεση, ο Ουκρανός πρόεδρος απάντησε στα αγγλικά: «Το ελπίζω, με την ευλογία του Θεού θα το κάνουν. Αλλά θα δούμε».
Εξάλλου ο Ζελένσκι εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την αμερικανική βοήθεια προς τη χώρα του, όμως πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον «έχει επηρεαστεί» από τη ρωσική ρητορική για τον πόλεμο.
«Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με αυτή τη ρητορική. Πολεμάμε για τον εαυτό μας και θα πολεμάμε εναντίον αυτής της ρητορικής όπου κι αν εμφανίζεται διότι απλώς δεν υπάρχει άλλος τρόπος»,υπογράμμισε.
«Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αποκαλύπτουμε κι άλλη αλήθεια», πρόσθεσε ο Ζελένσκι.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Αμερικανός απεσταλμένος Στιβ Γουίτκοφ «συχνά επαναλαμβάνει τη ρητορική του Κρεμλίνου», αναφερόμενος στις θετικές δηλώσεις του για τις προθέσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.
Η Ουάσινγκτον έχει απαλύνει τη στάση της έναντι της Ρωσίας τις τελευταίες ημέρες, με τον Γουίτκοφ να δηλώνει ότι «δεν θεωρεί τον Πούτιν κακό τύπο», ένα σχόλιο που προκάλεσε την ανησυχία των Ευρωπαίων.
Εξάλλου ο Αμερικανός απεσταλμένος έχει απορρίψει τις προσπάθειες των Ευρωπαίων να συστήσουν «έναν συνασπισμό προθύμων» για να στηρίξουν την Ουκρανία.
«Δεν πιστεύω ότι αυτό μας φέρνει πιο κοντά στην ειρήνη. Δυστυχώς, πιστεύω ότι απλώς αποδυναμώνει την πίεση των Αμερικανών στη Ρωσία», σχολίασε ο Ζελένσκι.
«Έχω μιλήσει με τον πρόεδρο Τραμπ πολλές φορές και εργαζόμαστε (…) για να ανταλλάσσουμε πραγματικές, ειλικρινείς πληροφορίες. Διότι οι δηλώσεις του Γουίτκοφ αποτελούν μεγάλο εμπόδιο για εμάς», συνέχισε.
Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 και τώρα ελέγχει περίπου 113.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, περίπου το 20% της Ουκρανίας, με τη γραμμή του μετώπου να εκτείνεται σε μήκος 1.000 χιλιομέτρων.
Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία συμφώνησε στην πρόταση των ΗΠΑ για εκεχειρία 30 ημερών σε προηγούμενες συζητήσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους, όμως «είπα στην αμερικανική πλευρά ότι οι Ρώσοι δεν θα συμφωνήσουν διότι θα επιβάλουν κάποιους όρους».
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Τρίτη τη σύναψη συμφωνιών με την Ουκρανία και τη Ρωσία για την αναστολή των πληγμάτων στη Μαύρη Θάλασσα και τις ενεργειακές υποδομές.
Όμως χθες και οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορήθηκαν ότι παραβίασαν την εκεχειρία αυτή.

EPA/LUDOVIC MARIN
«Κανένα πλήγμα εναντίον ρωσικών ή ουκρανικών υποδομών από τις 25 Μαρτίου»
Ούτε η Ρωσία ούτε η Ουκρανία έχουν εξαπολύσει πλήγματα εναντίον των ενεργειακών υποδομών η μία της άλλης από τις 25 Μαρτίου, ημέρα κατά την οποία οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι επετεύχθη συμφωνία για μερική εκεχειρία που αφορούσε τις υποδομές αυτές, δήλωσε σήμερα στο AFP Ουκρανός αξιωματούχος.
«Από τις 25 Μαρτίου δεν έχουμε δει άμεσα ρωσικά πλήγματα εναντίον του ενεργειακού τομέα, οπότε δεν έχουμε χτυπήσει εκεί» στη Ρωσία , επεσήμανε ο αξιωματούχος αυτός που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
«Από τις 18 ως τις 25 Μαρτίου σημειώθηκαν οκτώ πλήγματα (εναντίον ενεργειακών στόχων στην Ουκρανία), δύο με αεροπορικές βόμβες και έξι με drones», πρόσθεσε.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε στις 18 Μαρτίου μορατόριουμ 30 ημερών στα πλήγματα εναντίον των ουκρανικών ενεργειακών υποδομών, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ. Στη διάρκεια αυτής ο Πούτιν απέρριψε την αμερικανική πρόταση για άνευ όρων κατάπαυση του πυρός διάρκειας ενός μήνα, την οποία είχε αποδεχθεί το Κίεβο.
Η Μόσχα από την πλευρά της έχει κατηγορήσει την Ουκρανία ότι στοχοθέτησε ενεργειακές της υποδομές στις 25 και τις 26 Μαρτίου, αναφερόμενη σε μια υπόγεια δεξαμενή αερίου στην Κριμαία και σε εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής στις ρωσικές περιφέρειες Μπριάνσκ και Κουρσκ.
Έπειτα από πολλές ημέρες χωριστών διαπραγματεύσεων με τους Ουκρανούς και τους Ρώσους στη Σαουδική Αραβία, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν επίσης την Τρίτη την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας στη Μαύρη Θάλασσα.
Ωστόσο ο Ουκρανός αξιωματούχος που μίλησε στο AFP σήμερα επεσήμανε ότι η κατάσταση εκεί δεν είναι ξεκάθαρη. «Τίποτα δεν είναι ξεκάθαρο στο θέμα της θάλασσας», είπε.

EPA/LUDOVIC MARIN
Ρωσικά πλήγματα σε Χάρκοβο, Ντνίπρο και Ζαπορίζια
Στο μεταξύ οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν στη διάρκεια της νύκτας μαζική επίθεση με drones εναντίον του Χαρκόβου, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 21 άνθρωποι και να υποστούν ζημιές κτίρια κατοικιών, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων και αξιωματούχοι.
Οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων επεσήμαναν στο Telegram ότι από τις επιθέσεις προκλήθηκαν τέσσερις πυρκαγιές στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, και ανήρτησαν φωτογραφίες που δείχνουν πυροσβέστες να δίνουν μάχη με τις φλόγες εν μέσω συντριμμιών.
Από την πλευρά της η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε ότι κατέρριψε 42 από τα 86 drones που εκτόξευσε η Ρωσία. Ακόμη 26 δεν έφτασαν στον στόχο τους.
Ο κυβερνήτης του Χαρκόβου Όλεχ Σινεχούμποφ δήλωσε ότι από τη ρωσική επίθεση υπέστησαν ζημιές πολλές ιδιωτικές κατοικίες, ένα κτίριο κατοικιών, αυτοκίνητα και μια εγκατάσταση παραγωγής.
Το Χάρκοβο γίνεται συχνά στόχος ρωσικών επιθέσεων καθώς βρίσκεται 30 χιλιόμετρα από τη γραμμή του μετώπου.
Στην πόλη Ζολοχίβ οκτώ άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα παιδί, τραυματίστηκαν σε ρωσική επίθεση, σημείωσε ο Σινεχούμποφ.
«Καμία χώρα δεν θα πρέπει να το περνά αυτό», κατήγγειλε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χθες. «Και σε αυτό το πλαίσιο το να μιλάμε για χαλάρωση της πίεσης στη Ρωσία, για την άρση των κυρώσεων και τα λοιπά σίγουρα δεν είναι σωστό και δεν βοηθά», εκτίμησε.
Παράλληλα επίθεση με drones προκάλεσε πυρκαγιές στην πόλη Ντνίπρο στην κεντρική Ουκρανία, ενώ τραυματίστηκαν τρεις άνθρωποι, σύμφωνα με την ανάρτηση στο Telegram του περιφερειακού κυβερνήτη Σέρχιι Λισάκ.
Από την επίθεση υπέστησαν ζημιές περισσότερα από 10 κτίρια κατοικιών, 60 αυτοκίνητα, επιχειρήσεις και πολιτιστικοί χώροι, εξήγησε ο ίδιος.
Λόγω των ρωσικών επιθέσεων πολλές κοινότητες στην επαρχία Ζαπορίζια έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, δήλωσε από την πλευρά του ο κυβερνήτης της επαρχίας αυτής Ιβάν Φεντόροφ.

EPA/LUDOVIC MARIN
Η Ρωσία κατηγορεί τη Βρετανία και τη Γαλλία ότι σχεδιάζουν στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία
Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα κατηγόρησε σήμερα τη Γαλλία και τη Βρετανία ότι μηχανεύονται σχέδια για «στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία» υπό το πρόσχημα μιας ειρηνευτικής αποστολής.
Μια επέμβαση αυτού του είδους θα μπορούσε να οδηγήσει σε άμεση στρατιωτική σύγκρουση ανάμεσα στη Ρωσία και το NATO, σημείωσε η Ζαχάροβα σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους.
Αναφερόμενη παράλληλα στην προτεινόμενη Πρωτοβουλία για τη Μαύρη Θάλασσα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι πρόκειται για νέα συμφωνία, κι όχι για προέκταση προηγούμενης συμφωνίας.
«Αυτή είναι μια νέα συμφωνία, το περίγραμμα της οποίας τώρα συζητείται», σημείωσε η Ζαχάροβα όταν ρωτήθηκε από το Reuters αν η προτεινόμενη συμφωνία για τη Μαύρη Θάλασσα αποτελεί προέκταση προηγούμενου μνημονίου κατανόησης βάσει του οποίου αξιωματούχοι του ΟΗΕ είχαν συμφωνήσει να βοηθήσουν τη Ρωσία να φτάνουν στις ξένες αγορές οι εξαγωγές της τροφίμων και λιπασμάτων.
Η Ρωσία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι οι ΗΠΑ συμφώνησαν να τη βοηθήσουν να αρθεί σειρά δυτικών κυρώσεων και περιορισμών σε τρόφιμα, λιπάσματα και ναυτιλιακές εταιρείες ως προϋπόθεση για τη σύναψη μιας συμφωνίας ασφάλειας της ναυσιπλοΐας στη Μαύρη Θάλασσα.
Παράλληλα όσον αφορά τις επαφές ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ σημείωσε σήμερα ότι αυτές αποτελούν την αρχή μιας μακράς και δύσκολης διαδικασίας για την αποκατάσταση των σχέσεων, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
Είναι πρώιμο να αντλήσουμε «εκτεταμένα συμπεράσματα» για τις ρωσοαμερικανικές σχέσεις στηριζόμενοι σε αυτές τις επαφές, πρόσθεσε ο Ριαμπκόφ.
Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών σημείωσε επίσης ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να ξαναρχίσουν συνομιλίες για τη στρατηγική πυρηνική σταθερότητα με τις ΗΠΑ, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο τις δηλώσεις του, ενώ σύμφωνα με το RIA, ο Ριαμπκόφ πρόσθεσε ότι στην ατζέντα των συνομιλιών βρίσκονται ανταλλαγές κρατουμένων ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ.
Το TASS μετέδωσε εξάλλου σήμερα ότι η Ρωσία παρέδωσε πάνω από πέντε παιδιά στην Ουκρανία ύστερα από μεσολάβηση του Κατάρ.
Το Κατάρ έχει ενεργήσει ως μεσολαβητής ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία για την επιστροφή παιδιών που είχαν χωριστεί από τις οικογένειές τους στη διάρκεια του τριετούς πολέμου.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)