Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
31.10.2024

Ουκρανία: Εκνευρισμένος ο Ζελένσκι, επιβεβαιώνει πως ζήτησε από τις ΗΠΑ πυραύλους κρουζ Τόμαχοκ

Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων συζήτησε με στρατηγό του ΝΑΤΟ την απάντηση στην ανάπτυξη βορειοκορεατικών στρατευμάτων - Το Κίεβο κατονόμασε Βορειοκορεάτες στρατηγούς που βρίσκονται στη Ρωσία μαζί με τα βορειοκορεατικά στρατεύματα.
Ουκρανία: Εκνευρισμένος ο Ζελένσκι, επιβεβαιώνει πως ζήτησε από τις ΗΠΑ πυραύλους κρουζ Τόμαχοκ

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιβεβαίωσε δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times σύμφωνα με το οποίο ζήτησε πυραύλους κρουζ τύπου Τόμαχοκ από τις ΗΠΑ στο πλαίσιο του «σχεδίου για τη νίκη» στον πόλεμο με τη Ρωσία που παρουσίασε πρόσφατα.

«Αυτή είναι πληροφορία που είχε εμπιστευτικό χαρακτήρα» και το ζήτημα συζητήθηκε «ανάμεσα στην Ουκρανία και τον λευκό Οίκο», ανέφερε ο κ. Ζελένσκι σε δημοσιογράφους στην ισλανδική πρωτεύουσα Ρέικιαβικ.

Δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι το αίτημά του για την προμήθεια των πυραύλων αυτών διέρρευσε στον Τύπο.

«Πώς θα πρέπει να εκλάβουμε τα μηνύματα αυτά; Σημαίνει αυτό πως δεν υπάρχει τίποτε εμπιστευτικό (στις συνομιλίες) μεταξύ συμμάχων;» διερωτήθηκε.

Πριν από περίπου δύο εβδομάδες, ο κ. Ζελένσκι παρουσίασε σχέδιο πέντε σημείων προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος με τη Ρωσία με τους όρους της Ουκρανίας.

Το σχέδιο φέρεται να προβλέπει να προσκληθεί η Ουκρανία να ενταχθεί στο NATO, καθώς και αναβάθμιση του στρατού της.

Ωστόσο η ένταξη της Ουκρανίας στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού προτού τερματιστεί ο πόλεμος θα συνεπαγόταν πως όλα τα κράτη μέλη της θα εμπλέκονταν στη σύρραξη κι αυτό προκαλεί από δισταγμούς ως την ανοικτή απόρριψη της ιδέας από μέλη της στρατιωτικής συμμαχίας.

Οι πύραυλοι κρουζ Τόμαχοκ έχουν μέγιστο δραστικό βεληνεκές 2.400 χιλιομέτρων, κατά συνέπεια θα μπορούσαν να πλήξουν αν εκτοξεύονταν από την Ουκρανία μεγάλες ρωσικές πόλεις όπως η Αγία Πετρούπολη, η Μόσχα και η Γεκατέρινμπουργκ.

Το Κίεβο κατονόμασε στρατηγούς της Β. Κορέας που βρίσκονται στη Ρωσία μαζί με τα βορειοκορεατικά στρατεύματα

Ο αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Ολεξάντρ Σίρσκιι δήλωσε σήμερα ότι συζήτησε τη διεθνή απάντηση στα βορειοκορεατικά στρατεύματα που πολεμούν στο πλευρό της Ρωσίας, με τον στρατηγό Κρίστοφερ Καβόλι, τον ανώτατο διοικητή των συμμαχικών δυνάμεων του NATO στην Ευρώπη.

«Ανταλλάξαμε επίσης απόψεις για την άμεση και σκληρή απάντηση της διεθνούς κοινότητας στην ανάμιξη βορειοκορεατικών στρατευμάτων στις επιχειρήσεις μάχης στο πλευρό της Μόσχας», ανέφερε ο Σίρσκιι σε καταχώρισή του στο Facebook.

Εξάλλου η ουκρανική κυβέρνηση κατονόμασε τρεις βορειοκορεάτες στρατηγούς για τους οποίους υποστηρίζει πως συνοδεύουν τους χιλιάδες στρατιώτες του Κορεατικού Λαϊκού Στρατού που έχουν αναπτυχθεί στη Ρωσία για να βοηθήσουν τη Μόσχα στον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία.

Σε χθεσινή δήλωσή της προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η αντιπροσωπεία της Ουκρανίας ανέφερε πως οι εν λόγω τρεις στρατηγοί είναι μεταξύ των τουλάχιστον 500 βορειοκορεατών αξιωματικών που έχουν σταλεί στη Ρωσία.

Σύμφωνα με τη δήλωση, από τα σχέδια προβλέπεται ότι τα βορειοκορεατικά στρατεύματα θα δημιουργήσουν τουλάχιστον πέντε σχηματισμούς των 2.000 – 3.000 στρατιωτών ο καθένας και θα ενσωματωθούν σε ρωσικές μονάδες για να κρύψουν την παρουσία τους.

Η Ρωσία δεν έχει αρνηθεί την ανάμιξη βορειοκορεατικών στρατευμάτων στον πόλεμο, τον οποίο διεξάγει από το Φεβρουάριο 2022 εναντίον της Ουκρανίας.

Η Ουκρανία ταυτοποίησε τον στρατηγό Κιμ Γιονγκ Μποκ, διοικητή ειδικών δυνάμεων, μεταξύ των οποίων το 11ο Σώμα, γνωστό και ως Σώμα Εφόδου, για τον οποίο η νοτιοκορεατική υπηρεσία πληροφοριών αναφέρει πως έχει αποσπαστεί στη Ρωσία.

Ο Μάικλ Μάντεν, ειδικός για τη Βόρεια Κορέα στο Stimson Center που έχει την έδρα του στις ΗΠΑ, λέει ότι ο ρόλος του Κιμ φαίνεται ότι είναι ευρύτερος, καθώς έχει ρόλο και στις ειδικές αποστολές του Γενικού Γραφείου Αναγνώρισης, που είναι η κύρια υπηρεσία κατασκοπείας της Βόρειας Κορέας.

Ο Κιμ έχει εμφανισθεί φέτος σε επτά εκδηλώσεις μαζί με τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, μεταξύ άλλων και σε γυμνάσια των ειδικών δυνάμεων.

«Πρόκειται για μια μεγάλη και σχεδόν άνευ προηγουμένου ανάπτυξη του Κορεατικού Λαϊκού Στρατού», λέει ο Μάντεν, ο οποίος πιστεύει πως ο στρατηγός βρίσκεται στη Ρωσία ως αντιπρόσωπος του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ο Κιμ Γιονγκ Μποκ μπορεί ενδεχομένως να αναθέσει τη διοίκηση σε κάποιον συνταγματάρχη ή υποστράτηγο του Κορεατικού Λαϊκού Στρατού, πρόσθεσε ο Μάντεν.

Άλλοι κορυφαίοι αξιωματικοί που ταυτοποιήθηκαν από την Ουκρανία είναι ο στρατηγός Ρι Τσανγκ Χο, υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου, επικεφαλής του Γενικού Γραφείου Αναγνώρισης, και ο υποστράτηγος Σιν Κουμ Τσεόλ, επικεφαλής της Κεντρικής Διεύθυνσης Επιχειρήσεων.

Ως επικεφαλής της κύριας βορειοκορεατικής υπηρεσίας πληροφοριών από περίπου το 2022, στον Ρι έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τη Νότια Κορέα, η οποία υποστηρίζει πως ο στρατηγός ηγήθηκε προσπαθειών υποκλοπής τεχνολογίας και ξένου συναλλάγματος.

Όπως ο Κιμ Γιονγκ Μποκ, ο Ρι είχε συνοδεύσει φέτος τον Κιμ Γιονγκ Ουν σε ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό εκδηλώσεων, μεταξύ των οποίων και η επιθεώρηση ναυτικής βάσης στην ανατολική ακτή.

Ο Μάντεν λέει πως η σταδιοδρομία του Σιν είναι ασαφής, αλλά δεδομένου του βαθμού του είναι πιθανό να αναλάβει τη διοίκηση των βορειοκορεατικών στρατευμάτων στη Ρωσία μόλις ο Κιμ Γιονγκ Μποκ και ο Ρι Τσανγκ Χο αναχωρήσουν.

Το Κρεμλίνο αρνήθηκε να σχολιάσει αν η Μόσχα βοήθησε τη Βόρεια Κορέα με τεχνολογία πυραύλων

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου αρνήθηκε σήμερα να σχολιάσει όταν ρωτήθηκε αν η Ρωσία βοηθάει τη Βόρεια Κορέα να αναπτύξει τους πυραύλους της και άλλη στρατιωτική τεχνολογία μετά τη δοκιμαστική εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ.

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι προχώρησε στη δοκιμή του πυραύλου σήμερα, αναβαθμίζοντας το «πιο ισχυρό στρατηγικό όπλο στον κόσμο» όπως το αποκάλεσε, καθώς η Σεούλ προειδοποίησε πως η Πιονγκγιάνγκ μπορεί να αποκτήσει τεχνολογία πυραύλων από τη Ρωσία για τη βοήθεια που της παρέχει στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ λένε πως Βορειοκορεάτες στρατιώτες βρίσκονται στην περιφέρεια του Κουρσκ, μια ρωσική μεθοριακή περιοχή στην οποία εισέβαλαν ουκρανικές δυνάμεις τον Αύγουστο και όπου εξακολουθούν να κατέχουν έδαφος. Και άλλα βορειοκορεατικά στρατεύματα κατευθύνονται εκεί, ανέφερε το Πεντάγωνο την Τρίτη.

Η Μόσχα ούτε διέψευσε ούτε επιβεβαίωσε ευθέως την παρουσία βορειοκορεατικών στρατευμάτων στο έδαφός της, με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να λέει ότι είναι δουλειά της Ρωσίας αν θα αποφασίσει ή όχι να χρησιμοποιήσει βορειοκορεατικά στρατεύματα.

Απαντώντας σε ερώτηση που του τέθηκε στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης αν η Μόσχα βοηθάει τη Βόρεια Κορέα με πυραύλους ή άλλη στρατιωτική τεχνολογία, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Δεν έχω αυτή την πληροφορία, είναι ειδική πληροφορία και θα πρέπει να ρωτήσετε το υπουργείο Άμυνας».

Ο Πεσκόφ αναφέρθηκε στη σημασία μιας συνολικής στρατηγικής σύμπραξης, που περιλαμβάνει ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, που υπογράφτηκε από τον Πούτιν και τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν στη διάρκεια επίσκεψης στην Πιονγκγιάνγκ του Ρώσου ηγέτη τον Ιούνιο.

«Για άλλη μια φορά, μπορώ μόνο να επαναλάβω πως παραμένουμε δεσμευμένοι στη συνθήκη που υπογράψαμε, παραμένουμε δεσμευμένοι στα συμφέροντά μας να αναπτύξουμε τις σχέσεις με τον γείτονά μας σε όλους τους τομείς, και αυτό δεν θα πρέπει να ανησυχεί και να απασχολεί κανέναν», είπε ο Πεσκόφ.

«Είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Ρωσίας και της [Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας] DPRK να αναπτύξουν τις σχέσεις ως γειτονικά κράτη».

Η Ρωσία δήλωσε χθες, Τετάρτη, πως η υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας Τσόε Σον Χούι βρισκόταν καθ’ οδόν προς τη Μόσχα για στρατηγικές διαβουλεύσεις με τον Ρώσο ομόλογό της Σεργκέι Λαβρόφ, η δεύτερη επίσκεψή της στη Ρωσία μέσα σε έξι εβδομάδες.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.