Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
15.12.2024

Η Μόσχα αποκλείει ενδεχόμενη μεσολάβηση του Πεκίνου για την ειρήνευση στην Ουκρανία

Η ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία είναι απάντηση στην επέκταση του ΝΑΤΟ, λέει το Κρεμλίνο.
Η Μόσχα αποκλείει ενδεχόμενη μεσολάβηση του Πεκίνου για την ειρήνευση στην Ουκρανία

Το Κρεμλίνο απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο μιας κινεζικής μεσολάβησης για να σταματήσουν οι μάχες στην Ουκρανία, εκτιμώντας πως η Ρωσία δεν έχει άλλη επιλογή παρά να συνεχίσει την επίθεσή της.

«Ασφαλώς η Κίνα διαθέτει ένα ισχυρό και αποτελεσματικό δυναμικό όσον αφορά τις μεσολαβητικές υπηρεσίες της», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Όμως η κατάσταση με την Ουκρανία είναι περίπλοκη. Δεν υπάρχει προοπτική πολιτικής διευθέτησης. Και προς το παρόν δεν έχουμε άλλη λύση παρά να συνεχίσουμε την ειδική στρατιωτική επιχείρηση», πρόσθεσε χρησιμοποιώντας τον ευφημισμό των ρωσικών αρχών για την εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Πεσκόφ ερωτήθηκε σχετικά με το ενδεχόμενο μιας κινεζικής μεσολάβησης, αφού ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε στο Πεκίνο πως υπολογίζει στον κινέζο ομόλογό του, τον Σι Τζινπίνγκ, για να «επαναφέρει τη Ρωσία στη λογική».

Στη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής το Μάρτιο στη Μόσχα, οι Πούτιν και Σι είχαν εμφανισθεί ως στρατηγικοί σύμμαχοι αποφασισμένοι να αντισταθούν στον αμερικανικό ηγεμονισμό.

Η Κίνα από την πλευρά της έκανε λόγο για ένα ειρηνευτικό σχέδιο, όμως αυτό παραμένει πολύ αόριστο και πολύ θεωρητικό, καθώς το Πεκίνο επιμένει σε αντιφατικές αρχές, όπως ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών -και συνεπώς της Ουκρανίας- και η υπεράσπιση των διπλωματικών συμφερόντων και της ασφάλειας της Ρωσίας

Μολονότι το Πεκίνο δηλώνει επισήμως ουδέτερο, ο Σι ουδέποτε καταδίκασε τη ρωσική επίθεση ενώ δεν έχει μιλήσει μέχρι τώρα με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η Ουκρανία υπογραμμίζει συχνά πως η ειρήνη περνάει από τον αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων απ’ όλο το έδαφός της. Η Μόσχα από την πλευρά της, το ελάχιστο που θέλει είναι να παραιτηθεί το Κίεβο από πέντε περιφέρειες, τις οποίες έχει προσαρτήσει ο Πούτιν.

«Απάντηση» στην επέκταση του ΝΑΤΟ τα πυρηνικά στη Λευκορωσία

Το Κρεμλίνο υπεραμύνθηκε νωρίτερα σήμερα της απόφασής του να σταθμεύσει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, απορρίπτοντας την κριτική προς την κίνηση αυτή που ασκήθηκε από τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι το ΝΑΤΟ είναι αυτό που επεκτείνεται προς τη Ρωσία, όχι το ανάποδο, και κατά συνέπεια η Μόσχα πρέπει να λάβει μέτρα για να υπερασπιστεί τη δική της ασφάλεια.

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε χθες, Τετάρτη, ότι η κίνηση της Ρωσίας δεν συμβαδίζει με την πρόσφατη κοινή δήλωση Ρωσίας-Κίνας που ανέφερε ότι οι χώρες δεν πρέπει να αναπτύσσουν πυρηνικά όπλα έξω από τα σύνορά τους.

«Είναι το ΝΑΤΟ που επεκτείνεται προς τη Ρωσία, όχι η Ρωσία που φέρνει τις στρατιωτικές της υποδομές προς τα σύνορα του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Πεσκόφ σήμερα, ερωτηθείς να απαντήσει στα σχόλια του Στόλτενμπεργκ.

Η Φινλανδία εντάχθηκε την Τρίτη στο ΝΑΤΟ, διπλασιάζοντας το μήκος των χερσαίων συνόρων της συμμαχίας με τη Ρωσία, ενώ και η Σουηδία αναμένεται να γίνει μέλος – κινήσεις που πυροδοτήθηκαν από την αποστολή από τη Ρωσία των ενόπλων δυνάμεών της στη γειτονική της Ουκρανία πέρυσι.

Η Μόσχα είπε ότι θα παρακολουθεί στενά την όποια στρατιωτική ανάπτυξη του ΝΑΤΟ στη Φινλανδία και θα απαντήσει ανάλογα.

«Η κίνηση αυτή εντείνει τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες μας για την ασφάλειά μας … και λαμβάνουμε μέτρα για να προστατεύσουμε την ασφάλειά μας. Και έτσι θα γίνεται κάθε φορά που το ΝΑΤΟ πλησιάζει τα σύνορά μας, προκειμένου να εξισορροπήσουμε την αρχιτεκτονική της ασφάλειας στην ήπειρο», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν φιλοξενεί σήμερα τον Λευκορώσο ομόλογό του Αλεξάντρ Λουκασένκο στη Μόσχα για συνομιλίες, κατά τις οποίες είναι πιθανό να συζητηθεί το θέμα της ανάπτυξης τακτικών πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία στη γειτονική της χώρα.

Η Ρωσία δεν έχει δώσει σαφές χρονοδιάγραμμα για τη μεταφορά των όπλων αυτών στη Λευκορωσία, αλλά ο Πούτιν δήλωσε ότι η κατασκευή εγκαταστάσεων αποθήκευσης αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις αρχές Ιουλίου. Θα είναι η πρώτη ανάπτυξη μέρους του πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας έξω από τα σύνορά της μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.