ΕΕ: Εκταμίευσε στην Ουκρανία τα πρώτα 3 δισ. ευρώ από τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι η ΕΕ εκταμίευσε προς την Ουκρανία την πρώτη δόση, ύψους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ, από το δάνειο που χρηματοδοτείται από τα έκτακτα έσοδα των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στην Ευρώπη.
Η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με ανάρτησή της στο «Χ», δήλωσε σχετικά: «Σχεδόν 3 χρόνια μετά τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας, η Ουκρανία μπορεί να συνεχίσει να υπολογίζει στους φίλους και τους εταίρους της. Σήμερα, παραδίδουμε 3 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ουκρανία, την 1η πληρωμή του μέρους της ΕΕ του δανείου της G7. Δίνουμε στην Ουκρανία την οικονομική δύναμη να συνεχίσει να αγωνίζεται για την ελευθερία της – και να επικρατήσει».
Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι σήμερα εκταμιεύθηκε η πρώτη δόση των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ του έκτακτου δανείου της Μακροοικονομικής Χρηματοοικονομικής Βοήθειας (MFA) για την Ουκρανία, η οποία θα αποπληρωθεί με έσοδα από τα ακινητοποιημένα ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία στην ΕΕ. Αυτό το δάνειο, ύψους έως 18,1 δισεκατομμυρίων ευρώ, αντιπροσωπεύει τη συνεισφορά της ΕΕ στην πρωτοβουλία δανείων (Extraordinary Revenue Acceleration – ERA) υπό την ηγεσία της G7, η οποία στοχεύει συλλογικά να παράσχει περίπου 45 δισεκατομμύρια ευρώ σε οικονομική στήριξη στην Ουκρανία.
Αυτή η ΜΧΣ είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση των επειγουσών δημοσιονομικών αναγκών της Ουκρανίας, οι οποίες έχουν αυξηθεί σημαντικά ενόψει του εντεινόμενου και παρατεταμένου επιθετικού πολέμου της Ρωσίας. Με τη σταθερή, τακτική και προβλέψιμη οικονομική υποστήριξη έως και 18,1 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2025 στο πλαίσιο αυτού του μέσου, η Ουκρανία θα είναι σε θέση να υποστηρίξει τις τρέχουσες και μελλοντικές στρατιωτικές ανάγκες, προϋπολογισμούς και ανασυγκρότηση. Αυτό το δάνειο θα είναι σε θέση να διασφαλίσει τη μακροοικονομική σταθερότητα και να αποκαταστήσει κρίσιμες υποδομές που έχουν καταστραφεί από τη Ρωσία, όπως ενεργειακές υποδομές, συστήματα ύδρευσης, δίκτυα μεταφορών, δρόμοι και γέφυρες. Επιπλέον, το δάνειο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την Ουκρανία για να υποστηρίξει άμεσα τις στρατιωτικές της δαπάνες. Ταυτόχρονα, με τη σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών, αυτή η βοήθεια θα επιτρέψει επίσης στην Ουκρανία να διαθέσει πόρους σε άλλες δαπάνες προτεραιότητας, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών αμυντικών υποδομών κατά της ρωσικής επιθετικότητας.
Από την έναρξη του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η ΕΕ, τα κράτη μέλη της και τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παρείχαν από κοινού σχεδόν 134 δισεκατομμύρια ευρώ (μαζί με τη σημερινή εκταμίευση).
Την «ανάγκη» να συνεχιστεί η στήριξη της Ουκρανίας υπογράμμισαν Στάμερ και Μακρόν
Η κατάσταση στην Ουκρανία βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων που είχαν χθες βράδυ στο Λονδίνο ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάμερ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
Οι δύο ηγέτες «τόνισαν την ανάγκη για ενότητα σε αυτούς τους αβέβαιους καιρούς», ανέφερε η βρετανική πλευρά, ενώ σύμφωνα με τη γαλλική «επαναβεβαίωσαν την επιθυμία τους να συντονιστούν στενά προκειμένου να στηρίξουν» την Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί». Τόνισαν επίσης «τη σημασία της συνέχισης της προμήθειας του εξοπλισμού που απαιτείται για την υπεράσπιση του ουκρανικού εδάφους και της εγγύησης βιώσιμης οικονομικής στήριξης της Ουκρανίας μετά το 2025», καθώς και «τη σημασία της παροχής εγγυήσεων ασφαλείας στην Ουκρανία». Σχετικά με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι οι δύο ηγέτες τόνισαν «τη σημασία της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή και την ανάγκη αποφυγής της περιφερειακής κλιμάκωσης», ενώ συζήτησαν επίσης για την ενίσχυση των δεσμών του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ, Αναφέρθηκαν τέλος και στη γαλλοβρετανική σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2025 και η οποία, σύμφωνα με το Μέγαρο των Ηλυσίων, θα είναι μια ευκαιρία για την «εμβάθυνση της συνεργασίας σε θέματα άμυνας, ενεργειακής μετάβασης, τεχνητής νοημοσύνης, μετανάστευσης και πολιτιστικών ανταλλαγών».
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)