Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
NEWS
16.05.2021

Τζορτζ Φλόιντ: Ξεκινάει σήμερα η δίκη του πρώην αστυνομικού της Μινεάπολης Ντέρεκ Τσάβιν

Αναμένεται να διαρκέσει περίπου τέσσερις εβδομάδες, ενώ πρόκειται να μεταδοθεί στο διαδίκτυο.

Η δίκη του πρώην αστυνομικού της Μινεάπολης Ντέρεκ Τσάββιν ξεκινά σήμερα, 10 μήνες μετά το θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ.

Η εισαγγελία αναμένεται να παρουσιάσει πρώτα την υπόθεσή της – και είναι πολύ πιθανό ότι κυριότερο αποδεικτικό της στοιχείο θα αποτελέσει το βίντεο του Chauvin στο οποίο απεικονίζεται να πατά με το γόνατό του το λαιμό του George Floyd για σχεδόν εννέα λεπτά κατά τη σύλληψή του τον Μάιο του περασμένου έτους.

Το συμβάν κοινοποιήθηκε στο διαδίκτυο μέσω του υλικού από τις κάμερες των κινητών τηλεφώνων των περαστικών και προβλήθηκε δεκάδες εκατομμύρια φορές πυροδοτώντας την βροντερή παγκόσμια διαμαρτυρία των τελευταίων μηνών ενάντια στη φυλετική αδικία και την αστυνομική βία.

Το δικαστήριο θα ακούσει τους απολογισμούς για τα γεγονότα που ξετυλίχτηκαν στις 25 Μαΐου του περασμένου έτους, όταν η αστυνομία απάντησε σε μια κλήση από ένα παντοπωλείο όπου ο κ. Floyd φέρεται να είχε χρησιμοποιήσει ψεύτικο λογαριασμό 20 $.

Ο Τσάβιν έχει παρακαλέσει να μην είναι ένοχος για τις τρεις κατηγορίες εναντίον του – δολοφονία δεύτερου και τρίτου βαθμού και ανθρωποκτονία δεύτερου βαθμού. Η κατηγορία για δολοφονία δευτέρου βαθμού, είναι η πιο σοβαρή, με μέγιστη ποινή φυλάκισης τα 40 έτη.

Για να κριθεί ένοχος για αυτήν την κατηγορία, οι εισαγγελείς πρέπει να αποδείξουν ότι σκόπιμα επιτέθηκε στον κ. Floyd, γεγονός που οδήγησε στο θάνατό του, ακόμη και αν δεν είχαν προβλεφθεί οι ενέργειές του.

Δεν υπάρχει τρόπος να προβλέψουμε τι θα αποφασίσει τελικά η κριτική επιτροπή, αλλά πολλοί πιστεύουν ότι η ετυμηγορία θα είναι ένα κρίσιμο σημείο – μια απόφαση που θα αποδείξει ταυτόχρονα σε ποιο σημείο βρίσκονται οι ΗΠΑ όσον αφορά τις φυλετικές σχέσεις υπό την ηγεσία του Τζο Μπάιντεν.

Το αποτέλεσμα είναι αβέβαιο και τα «στοιχήματα» είναι υψηλά.

Με πληροφορίες από την Guardian

© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2021 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.