Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
13.11.2024

Τσίπρας: Συμβούλιο αρχηγών για το προσφυγικό πριν από τη Σύνοδο Κορυφής

Τη σύγκληση του συμβουλίων πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πριν από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 7 Μαρτίου, ανακοίνωσε από τη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Τσίπρας: Συμβούλιο αρχηγών για το προσφυγικό πριν από τη Σύνοδο Κορυφής

Τη σύγκληση του συμβουλίων πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πριν από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 7 Μαρτίου, ανακοίνωσε από τη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, καυτηριάζοντας τη στάση ορισμένων χωρών στο προσφυγικό.

Όπως δήλωσε κατά την παρέμβασή του στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη Δημόσια Διοίκηση, ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει στο συμβούλιο αρχηγών να υπάρξει η μέγιστη δυνατή σύγκλιση και «θα ζητήσω να συμφωνήσουμε από κοινού να απαιτήσουμε στη Σύνοδο αναλογική συμμετοχή των χωρών της ΕΕ στα βάρη» από την προσφυγική κρίση.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει το χαρτί του βέτο εάν οι εξελίξεις δεν ικανοποιητικές. «Η Ελλάδα δεν πρόκειται να συναινέσει από εδώ και στο εξής σε συμφωνίες εάν δεν κατοχυρωθεί ο υποχρεωτικός διαμερασμός της ευθύνης στα κράτη – μέλη» τόνισε.

«Αν κάποιοι νομίζουν ότι μπορεί να σηκώνουν φράχτες, να γνωρίζουν ότι αυτό δεν είναι ανεκτό και ότι η Ελλάδα θα αντιδράσει», τόνισε.

Ο Αλέξης Τσίπρα τόνισε ότι «μέχρι στιγμής η διαχείριση της κρίσης από την Ευρώπη είναι απογοητευτική» και χρησιμοποίησε ιδιαίτερα αυστηρή γλώσσα κατά όσων «δεν κατανοούν ότι οι κοινοί μας κανόνες και οι συμφωνίες είτε ισχύουν για όλους, είτε δεν υπάρχουν».

«Η Ελλάδα το καλοκαίρι βρέθηκε στο απόσπασμα στο όνομα των κοινών κανόνων και στο ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται. Ξαφνικά σήμερα αποδεικνύεται ότι η πίεση αφορά μόνο ορισμένους και όχι όλους» τόνισε.

Ο πρωθυπουργός καυτηρίασε ακόμη το γεγονός να αποφασίζουν κάτι οι ηγέτες της ΕΕ και αργότερα οι αποφάσεις να ακυρώνονται από κάποιες «παρασυνάξεις», όπως είπε, κάποιων κρατών που δεν είναι μόνο της ΕΕ αλλά και μη μέλη που βρίσκονται στη βαλκανική διαδρομή.

Αναφέρθηκε δε ονομαστικά στην Αυστρία χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο «να συγκαλεί παρασυσκέψεις για το προσφυγικό» χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας.

«Η Ελλάδα δεν μπορεί παρά να απαιτήσει στο εξής από τους εταίρους να συμπεριφέρονται υπεύθυνα, σε μία κρίση η οποία έχει φορτώσει σε μία χώρα βάρος πολύ μεγαλύτεροι από αυτό που της αναλογεί » τόνισε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ή χώρα θα απαιτήσει να εφαρμοστούν το σύνολο όσων συμφωνήθηκαν. «Στο εξής δύο μέτρα και δύο σταθμά δεν μπορεί να γίνονται αποδεκτά» υπογράμμισε. 

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να συναινέσει από εδώ και στο εξής σε συμφωνίες εάν δεν κατοχυρωθεί ο υποχρεωτικός διαμερασμός της ευθύνης στα κράτη – μέλη» υπογράμμισε και κατέληξε λέγοντας ότι «δεν θα ανεχτούμε τη μετατροπή της χώρας σε μόνιμη αποθήκη ψυχών και στην Ευρώπη να κάνουν σαν να μην συμβαίνει τίποτα».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην καλλιέργεια κλίματος ξενοφοβίας και ρατσισμού και οργισμένος καταδίκασε ως πράξη σκοταδισμού, το πρόσφατο ανατριχιαστικό γεγονός στο Σχιστό όταν «αρρωστημένοι εγκέφαλοι έκαναν την αθλιότερη των πράξεων στο κέντρο μετεγκατάστασης προσφύγων», « όταν στο όνομα χριστιανικών ιδεωδών, κρέμασαν το φρικιαστικό σύμβολο κομμένης κεφαλής γουρουνιού και έβαλαν δίπλα το σταυρό».

«Ανόητοι και θλιβεροί υπάνθρωποι επικαλούνται τη θρησκεία και την πατρίδα. Και σας καλώ να τους καταδικάσουμε διότι δεν έχουν το δικαίωμα να επικαλούνται ούτε τη θρησκεία ούτε την πατρίδα! Οι πατριδοκάπηλοι! Διότι ο πυρήνας του χριστιανισμού είναι η αγάπη προς το συνάνθρωπο και η πατρίδα είναι μια πατρίδα που έχει υποφέρει από προσφυγιά, από μετανάστευση και ξέρει από ξεριζωμό και δεν θα το επιτρέψουμε», είπε ο πρωθυπουργός.

Για τις αγροτικές κινητοποιήσεις

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα των κινητοποιήσεων των αγροτών, τονίζοντας ότι υπερασπίζεται το δικαίωμα των πολιτών να διεκδικούν δικαιώματα, και επισήμανε ότι τα κίνητρα της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ευτέρπης Κουτζαμάνη, αφορούσαν την τήρηση της νομιμότητας.

Επισήμανε, ωστόσο, ότι σε τέτοιες συνθήκες με πολίτες να κινητοποιούνται «οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί» και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι τα προβλήματα λύνονται καλύτερα με πειθώ.

Από την άλλη, τόνισε ότι «όταν κάποιοι μας κουνούν το δάχτυλο και απειλούν με κλείσιμο συνόρων, δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας», αναφερόμενος, ευθέως, όπως τόνισε, στον Προμαχώνα.

Τόνισε ότι κάθε αγώνας πρέπει να έχει μαζί του το κοινωνικό σύνολο και να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της πατρίδας και οι κινητοποιήσεις δεν πρέπει να είναι εναντίον της χώρας και του κοινωνικού συνόλου.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε, επίσης, τους αγρότες σε συνέχιση του διαλόγου και ανήγγειλε από τη Βουλή ότι την Πέμπτη θα συναντηθεί και με αντιπροσωπεία αγροτών από το μπλόκο της Νίκαιας.

Πυρά κατά Μητσοτάκη 

Έστρεψε τα πυρά του στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη. «Δεν έρχεται να τοποθετηθεί, να πει εάν θα το ψηφίσει, γιατί δεν το ψηφίζει, απουσιάζει» σημείωσε.

Είχα συνηθίσει να απουσιάζουν οι πρωθυπουργοί για να μην τους ασκηθεί αντιπολίτευση, τώρα απουσιάζει ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τόνισε. «Εάν θέλει παράλληλο διάλογο, τότε (θα έχει) παράλληλο διάλογο» επισήμανε. 

«Δεν πήραμε απάντηση για το ποιο ήταν το όραμα του κ. Μητσοτάκη όταν αποφάσισε εν μία νυκτί την αλλαγή διευθυντών ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Πώς γίνεται ο κ. Βερναρδάκης να έχει 3 μετακλητούς και ο κ. Μητσοτάκης να είχε 50;» αναρωτήθηκε, κατηγορώντας την ηγεσία της ΝΔ ότι προτιμά για άλλη μια φορά να σιωπήσει σε ένα κρίσιμο θέμα. 

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε με οξύτητα την προηγούμενη κυβέρνηση του κ. Σαμαρά για την στάση της στο θέμα της λίστας Μπόργιανς και κατέθεσε στα πρακτικά σημερινή ηλεκτρονική αλληλογραφία προς τις ελληνικές αρχές που, όπως είπε, επιβεβαιώνει το περιεχόμενο των τηλεγραφημάτων του προξένου της Ελλάδας στο Ντίσελντορφ ότι οι μεταξύ τους συνομιλίες αφορούσαν ανάλυση και αξιολόγηση στοιχείων από CD.

Ο κ. Μπόργιανς αναφέρει ότι «μπορώ να επιβεβαιώσω την περιγραφή του τότε Έλληνα Πρόξενου στο Ντίσελντορφ, κ. Πλεξίδα, ότι στο πλαίσιο επανειλημμένων συνομιλιών μας, του προσέφερα βοήθεια για την ενίσχυση της ελληνικής φορολογικής διοίκησης, καθώς επίσης και για την ανάλυση και αξιολόγηση στοιχείων από CD».

Στην επιστολή σημειώνονται και τα εξής:

«Εκείνη την περίοδο θέμα μας δεν ήταν η λίστα, την οποία παραδώσαμε τον περασμένο Νοέμβριο μέσω της Κεντρικής Φορολογικής Υπηρεσίας στην ελληνική κυβέρνηση. Αυτή η σύνδεση με Έλληνες δικαιούχους κατέστη εφικτή μόλις το 2015. Αντικείμενο της συζήτησης το 2012 ήταν πιθανές ενδείξεις για Έλληνες φοροφυγάδες. Επιπλέον, ήταν ξεκάθαρο από τότε, πως αυτού του είδους η υποστήριξη δεν είναι δυνατό να παρασχεθεί από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση αλλά μονάχα από τα κρατίδια, καθώς η φορολογική διοίκηση στη Γερμανία είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατιδίων της χώρας. Κατά συνέπεια, η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να παράσχει τη συγκεκριμένη βοήθεια. Λόγω της επιφυλακτικότητας του Έλληνα συνομιλητή μου για μια συνεργασία σε επίπεδο κρατιδίου, είχα μιλήσει και με τον υπουργό Οικονομικών της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης για την πρόθεσή μας, ο οποίος την ενέκρινε ρητά, γεγονός για το οποίο ενημέρωσα τον κ. Πλεξίδα και εγγράφως». 

«Δεν θα αφήσουμε την υπόθεση να κλείσει έτσι απλά, όλα στο φως, τα ψέμματα τελείωσαν» είπε ο πρωθυπουργός.

Για το υπό συζήτηση νομοσχέδιο

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για το Δημόσιο, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η δημόσια διοίκηση έχει ειπωθεί πολλές φορές ότι είναι ο μεγάλος ασθενής στη χώρα μας και έκανε λόγο για δυσλειτουργίες στη φορολογική διοίκηση, τη γραφειοκρατία, τις πελατειακές σχέσεις. Δημιούργησαν μια εικόνα διάλυσης και δεν επέτρεψαν τη δημιουργία σχέσης εμπιστοσύνης με τους πολίτες, σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Έκανε λόγο για νομοσχέδιο-τομή που δεν τολμήθηκε ποτέ μέχρι σήμερα για να μπορέσει το κράτος να σταθεί στα πόδια του μακριά από τις πρακτικές του παρελθόντος.

Ανέφερε ότι θα υπάρχει θεσμική μνήμη σε κάθε υπουργείο και νέο σύστημα αξιολόγησης της διοίκησης, ενώ σημείωσε ότι εισάγεται ένα απολύτως αντικειμενικό και αξιοκρατικό σύστημα επιλογής προϊσταμένων σε όλες τις βαθμίδες της δημόσιας διοίκησης.

Στόχος μας να φέρουμε το ΑΣΕΠ παντού, σε κάθε θέση, τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Τέλος, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής απένειμε συγχαρητήρια στην Ελληνική Αστυνομία «για την εξάρθρωση του κυκλώματος εκβιαστών» και επανέλαβε την θέση του ότι «το σύστημα διαπλοκής και διαφθοράς στην χώρα θα ξηλωθεί κλωστή-κλωστή από αυτήν την κυβέρνηση».

Πηγή: in.gr

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.