Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Τσίπρας: «Μην περιμένετε τον Μάιο για εκλογές»

Την Νέα Δημοκρατία να απαλλάξει την χώρα από την ανικανότητα και τις ιδεοληπτικές εμμονές προκηρύσσοντας άμεσα εκλογές κάλεσε σήμερα από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας, τοποθετούμενος κατά την διάρκεια επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ για την πανδημία. Άσκησε σκληρή κριτική τόσο για τα θέματα της δημόσιας υγείας όσο και της ακρίβειας, εγκαλώντας την κυβέρνηση ότι έχει τον ρόλο του τροχονόμου των συμφερόντων των καρτέλ ενώ τα νοικοκυριά δεν μπορούν να βγάλουν το μήνα.

Να κάνετε τώρα εκλογές

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν σε εκλογές αφού ήδη φαίνεται ότι έχει προγραμματίσει να δραπετεύσει από τα αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Αλέξης Τσίπρας «τις τελευταίες μέρες και ο κ. Πλεύρης και οι άλλοι υπουργοί δεν ασχολούνται καν με τα θέματα που απασχολούν τα υπουργεία τους. Ασχολούνται με το πού θα είναι υποψήφιοι και θα πώς θα οργανώσετε την προεκλογική σας εκστρατεία. Γιατί έχετε πάρει απόφαση να δραπετεύσετε. Ορίστε εκλογές, θέλετε το Μάιο; Κάντε τις νωρίτερα, ακόμα και το Μάρτιο». Πρόσθεσε επίσης: «Θέλετε να αλλάξετε τον εκλογικό νόμο; Αλλάξτε τον δύο και τρεις φορές. Έτσι και αλλιώς, δεν θα μπορείτε να δώσετε μπόνους στο δεύτερο κόμμα. Γιατί είστε ήδη δεύτερο κόμμα. Λυτρώστε τον ελληνικό λαό από την αλαζονεία και την ανικανότητά σας, να σώσουμε ό,τι μπορεί να σωθεί».

Προκλητικοί σχολιαστές της ακρίβειας

Αύξηση του κόστους της βενζίνης στην Αθήνα τον Μάρτιο 2022. Dimitris Kapantais SOOC

O Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα της ακρίβειας καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι επιχειρεί να κρύψει τις ευθύνες της πίσω από τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Τώρα με την ακρίβεια, φταίει ο Πούτιν» είπε χαρακτηριστικά σχολιάζοντας σκωπτικά πως είναι καλύτερα «να μην εκλέγουμε κυβερνήσεις τότε, αν για όλα φταίνε οι εξωγενείς παράγοντες. Να κάνουμε μια κλήρωση κι όποιος βγει». Επισήμανε πως «αφήνετε έναν χρόνο τώρα την αισχροκέρδεια των ηλεκτροπαραγωγών ενέργειας» ενώ σημείωσε ότι «η αμόλυβδη σε όλη την χώρα έχει υπερβεί τα 2 ευρώ το λίτρο». Μίλησε επίσης για «τρομαχτική αύξηση στα βασικά καταναλωτικά προϊόντα» τονίζοντας πως οι «παραγωγοί που δεν σπέρνουν τα χωράφια τους γιατί το κόστος παραγωγής έχει γίνει δυσβάσταχτο». Απευθυνόμενος στα έδρανα της κυβέρνησης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτήθηκε ρητορικά: «Τι κάνετε γι αυτό; Τους τροχονόμους; Τους παρατηρητές; Τους σχολιαστές του φαινομένου;».

Επανέλαβε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ώστε η κυβέρνηση «να μειώσει τον ΕΦΚ στα κατώτερα επίπεδα που επιτρέπει η Κομισιόν. Γιατί αρνείστε;». Αναφερόμενος στο επιχείρημα της κυβέρνησης για περιορισμένες δημοσιονομικές δυνατότητες έθεσε το ερώτημα: «δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος; Αφού είμαστε σε ρήτρα διαφυγής, η Ε.Ε δεν μας ελέγχει για πλεονάσματα». Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας στηλίτευσε τις τοποθετήσεις των συναρμόδιων υπουργών λέγοντας ότι «στην Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη, με τη βενζίνη πάνω από τα 2 ευρώ και το πετρέλαιο θέρμανσης στο 1,7 ευρώ το λίτρο, ο κ. Γεωργιάδης ισχυρίζεται πως δεν μειώνουν τον ΕΦΚ στα καύσιμα γιατί θα ευνοηθούν όσοι έχουν Καγιέν και ο κ. Σκρέκας ότι η μείωση του ΕΦΚ δεν θα λύσει το πρόβλημα ακρίβειας στα καύσιμα, αλλά στο ερώτημα γιατί η Κύπρος έχει φθηνότερα απαντά γιατί έχει λιγότερους φόρους».

Λέει ψέματα ο κ. Μητσοτάκης

Επίσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε επίθεση κατά του πρωθυπουργού. «Δεν ντρέπεται ο κ. Μητσοτάκης να λέει ότι ήταν απολύτως σωστή η στρατηγική μας να κλείσουμε τις λιγνιτικές μονάδες εσπευσμένα. Και ότι ο λιγνίτης είναι το ίδιο ακριβός. Ψέματα μέσα στη Βουλή» ανέφερε χαρακτηριστικά. Συνέχισε λέγοντας πως «αντί να εφαρμόσει αυτά που λέμε τόσο καιρό, ο κ. Μητσοτάκης στέλνει επιστολή στην ΕΕ, μία μέρα μετά αφού έχει βγάλει την νέα εργαλειοθήκη η Κομισιόν, που παροτρύνει κράτη μέλη να επιστρατεύσουν λιγνιτικές μονάδες και να βάλουν πλαφόν στην εσωτερική αγορά». Τόνισε πως την ίδια στιγμή «η Κομισιόν ζητά διατίμηση στις τιμές αερίου και ρεύματος, αυτό που λέγαμε εμείς και μας λέγατε ότι είμαστε ανίδεοι. Θέτει μέχρι και ζήτημα ιδιοκτησιακής αλλαγής, κρατικοποιήσεις δηλαδή. Και εσείς μας λοιδορούσατε όταν λέγαμε μην ιδιωτικοποιήσετε τη ΔΕΗ».

Επίσης ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «προτείνει πλαφόν στην χονδρική αγορά σε κάθε κράτος μέλος και ο κ. Μητσοτάκης ενώ το λέμε έξι μήνες, προτείνει πλαφόν στον ενεργειακό κόμβο του ολλανδικού χρηματιστηρίου. Ξέρετε γιατί; Γιατί τα τζιμάνια της ΔΕΠΑ έκαναν διαπραγμάτευση με την Gazprom και πέτυχαν να παίρνουμε πιο ακριβά 30% από την βουλγαρική ΔΕΠΑ. Γιατί εξάρτησε την τιμή κατά 80% με τον χρηματιστηριακό κόμβο TTF της Ολλανδίας». Με βάση αυτά ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως «είσαστε και ατζαμήδες και ιδεοληπτικοί, είστε επικίνδυνοι για τη χώρα, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, που απειλούνται σήμερα με ανθρωπιστική αλλά και επισιτιστική κρίση αν δεν αλλάξετε άμεσα πολιτική».

Χάθηκαν 26.400 άνθρωποι

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε εκτενώς και στο θέμα της πανδημίας. Όπως είπε «είναι λάθος να συνηθίσουμε την απώλεια, να θεωρούμε ότι είμαστε μια χαρά με 50-60 νεκρούς τη μέρα. Το πιο εξοργιστικό από όλα είναι ότι ήρθατε κ. Πλεύρη να πείτε ότι τα κάνατε όλα καλά. Θα περίμενε κανείς με 12.733 απώλειες σε έξι μήνες να έχετε πιο χαμηλά τη μπάλα κ. Πλεύρη».

Σημείωσε ότι «στους τελευταίους 6 μήνες με αυτόν τον τρομακτικό αριθμό απωλειών έχουμε συντριπτικές συγκρίσεις με άλλες χώρες της ΕΕ. Πώς είναι δυνατόν να έχουμε ξεπεράσει σε θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού χώρες που βίωσαν με ιδιαίτερη ένταση την πανδημία., όπως η Ιταλία με το Μπέργκαμο, η Ινδία, οι ΗΠΑ, η Βραζιλία. Πώς είναι δυνατόν να είμαστε διαρκώς πάνω από το μέσο όρο της Ευρώπης σε θανάτους ανά εκατ. κατοίκων και να έχετε το θράσος να λέτε ότι φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ;».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναρωτήθηκε αν «θα λογοδοτήσει κανένας για αυτή την εξέλιξη; Θα αναζητήσουμε την αιτία της χείριστης εξέλιξης της πανδημίας και των θανάτων στη χώρα μας;». Επισήμανε επίσης πως «η περίφημη μελέτη Λύτρα – Τσιόδρα που αποτυπώνεται 62,5% θνητότητα στις ΜΕΘ της χώρας μας, ενώ στην ΕΕ κυμαίνεται από 25 ως 35%. Θα αναρωτηθεί κανείς γιατί αυτή η τρομακτική διαφορά; Ή σας ενδιαφέρει να λέτε τα πήγαμε καλά με 26.400 ανθρώπους που χάθηκαν;»

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA