Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
02.11.2024

Τσίπρας: Αισιοδοξία για την έκβαση της διαπραγμάτευσης

Τι είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην «Ώρα του Πρωθυπουργού».
Τσίπρας: Αισιοδοξία για την έκβαση της διαπραγμάτευσης

Την αισιοδοξία του για την τελική έκβαση της διαπραγμάτευσης εξέφρασε στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας στην «Ώρα του Πρωθυπουργού». Επικαλούμενος τη στήριξη του λαού, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα υπάρξει «αίσιο τέλος» στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Την ίδια ώρα, εμφανίσθηκε αποφασισμένος να καταπολεμήσει τον τρίγωνο διαπλοκής μεταξύ Τραπεζών, πολιτικού συστήματος και ΜΜΕ.

«Δεν υπάρχει κανένα τεχνικό θέμα για το αν θα επιτευχθεί μία έντιμη και αμοιβαία επωφελής συμφωνία με τους εταίρους. Υπάρχει μόνο ζήτημα πολιτικής βούλησης», δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας, για να προσθέσει πως «τις τελευταίες μέρες έχει γίνει σε όλους φανερό πως η κυβέρνηση κάνει ό,τι πρέπει γα να πετύχει έντιμη και αμοιβαία επωφελή συμφωνία με τους εταίρους».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη: «Κάποιοι είναι έτοιμοι να μας κατηγορήσουν, πως για να το πετύχουμε αυτό έχουμε πάει και πίσω απ’ τις γραμμές της λαϊκής εντολής που έχουμε λάβει. Θέλω, όμως, να σας διαβεβαιώσω: Όπως πολιτική βούληση έβαλε τη χώρα στην ΕΟΚ το 1980 επί Κωνσταντίνου Καραμανλή, με αντίθετη τότε την άποψη της Κομισιόν, όπως πολιτική βούληση έβαλε τη χώρα στην ΟΝΕ και στην Ευρωζώνη το 2000 με τον κ. Σημίτη, όταν η χώρα δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις, έτσι ζήτημα πολιτικής βούλησης είναι και τώρα, αν η Ευρώπη θα ανεχθεί τη Δημοκρατία στη χώρα που γεννήθηκε. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω, όλους και όλες: Είμαι βέβαιος πως όλοι αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα να επιδείξουν πολιτική βούληση και να προστατεύσουν τη Δημοκρατία ως υπέρτατη αξία στο κοινό μας σπίτι, την Ευρώπη. Αλλιώς, ο αδικημένος και πληγωμένος θα είναι η ίδια η Ευρώπη», η οποία, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, «δεν μπορεί να αντέξει λιγότερη Δημοκρατία – και το έγκλημα, η δολοφονία της Δημοκρατίας στον τόπο που γεννήθηκε, δεν θα έχει σιγαστήρα. Κανείς δεν θα βάλει σιγαστήρα αν κάποιοι το επιχειρήσουν».

Ο πρωθυπουργός όμως δήλωσε αισιόδοξος για την έκβαση της διαπραγμάτευσης: «Είμαι αισιόδοξος πως θα υπάρξει αίσιο τέλος και με τη στήριξη του λαού μας θα καταφέρουμε να κλείσουμε τη συμφωνία και να βγούμε από την κρίση που επεδίωξαν κάποιοι που θέλησαν να πλουτίσουν στις πλάτες του ελληνικού λαού, ακόμα και μέσα στην κρίση» είπε χαρακτηριστικά.

Τρίγωνο διαπλοκής Τραπεζών, πολιτικού συστήματος, ΜΜΕ

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να χτυπήσει τον κύκλο της διαπλοκής μεταξύ Τραπεζών, πολιτικού συστήματος και ΜΜΕ, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας πάντα στην «Ώρα του Πρωθυπουργού», προαναγγέλλοντας ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Νίκου Κικολόπουλου είπε πως «δεν θα μιλήσω με όρους πολιτικής, θα απαντήσω με όρους δημόσιου συμφέροντος. Θεωρώ αδιανόητο για μία κυβέρνηση να συνδέει τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου με το περιεχόμενο των καναλιών, αυτό δεν θα συμβεί. Αν το πλαίσιο λειτουργίας των ΜΜΕ δεν είναι διαφανές και ρυθμίζεται σε συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, τότε εκεί είναι που μπορεί να δημιουργηθεί μία ομερτά και μία σχέση διαπλοκής. Μία παρασκηνιακή συναλλαγή που θα εξασφαλίσει στήριξη σε μία κυβέρνηση με αντάλλαγμα οικονομικές διευκολύνσεις. Το τρίγωνο της αμαρτίας είχε κορυφές το σάπιο πολιτικό σύστημα, τα ΜΜΕ και τις τράπεζες. Οι τράπεζες σταμάτησαν να δανειοδοτούν υγιείς επιχειρηματίες και συνέχιζαν να χρηματοδοτούν ΜΜΕ. Εμείς έχουμε αποφασίσει να κλείσουμε τον κύκλο της διαπλοκής, χωρίς να μας νοιάζει ποιον υποστηρίζει πολιτικά κάθε κανάλι. Αυτό δεν έχει να κάνει με το ποιόν υποστηρίζει ο καθένας. Αν ένα κανάλι είναι υγειές, αν είναι νόμιμο, δεν έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με τις τράπεζες και με το κράτος, δεν έχει λόγο να αυτολογοκρίνεται. Ο τρόπος που κάποιοι απέκτησαν συχνότητες έναντι κάποιων άλλων, θυμίζει τον τρόπο που παραδόθηκαν στα ανατολικά κράτη περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου σε ολιγάρχες. Από τότε έχουν αλλάξει 8 κυβερνήσεις. Όλες ανεξαιρέτως υπόσχονταν ρύθμιση του τοπίου που έπρεπε να ξεκινούν από το αυτονόητο από την προκήρυξη διαγωνισμού για την χρήση των συχνοτήτων αλλά καμία δεν το έπραξε. Αυτοί που απέκτησαν ως ολιγάρχες το δικαίωμα χρήσης των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων είχαν αρκετή δύναμη να μπορούν να επιβάλλουν στις εκάστοτε κυβερνήσεις να μην γίνει τίποτε. Παράδειγμα ο βασικός μέτοχος, απεδείχθη ότι αυτοί οι άνθρωποι είχαν μεγαλύτερη δύναμη από τις κυβερνήσεις, που μπορεί να είχαν την πρόθεση αλλά δεν είχαν την αντοχή να φτάσουν μέχρι το τέλος. Όταν ανοίγεις μια κόντρα, πρέπει να είσαι αποφασισμένος να φτάσεις μέχρι το τέλος, αλλιώς καλύτερα να μην την ανοίξεις καθόλου».

Για τα θέματα εκπαίδευσης

Τέλος, νέο νόμο-πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση μετά από ολοκληρωμένη διαβούλευση και δημόσιο διάλογο, προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στην Βουλή, σε ερώτηση του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη.

Τα θέματα της Παιδείας απαιτούν ευρύτερες συναινέσεις, είπε ο κ. Τσίπρας. O πρωθυπουργός είπε ότι ο υπουργός Παιδείας θα εισηγηθεί στην Βουλή ένα πολυνομοσχέδιο για να αντιμετωπιστούν άμεσα προβλήματα. Αναφέρθηκε στην κατάργηση των Συμβουλίων Ιδρύματος, λέγοντας ότι η μέχρι τώρα προσφορά τους είναι αρνητική, καθώς έχουν προκαλέσει δυσλειτουργίες στα Πανεπιστήμια. Μίλησε και για τους «αιώνιους φοιτητές», λέγοντας ότι είναι ένα διαρκώς επανερχόμενο επικοινωνιακό θέμα, που συνιστά επίδειξη αυταρχισμού καθώς οι εν λόγω φοιτητές δεν επιβαρύνουν τα πανεπιστήμια. Αναφέρθηκε ακόμη στο ζήτημα που έχει προκύψει με τα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν τα καταργεί, όπως κακώς λέγεται, αλλά διαχωρίζει τα Πρότυπα από τα Πειραματικά όπως γινόταν στο παρελθόν. Σημείωσε δε ότι η λειτουργία των Πειραματικών Σχολείων βασίζεται σε τυχαίο δείγμα μαθητών, που προκύπτει μέσω κλήρωσης, και όχι εξετάσεων όπως στα Πρότυπα, για να εφαρμοστούν σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια πειραματικές εκπαιδευτικές μέθοδοι.

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.