Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
23.12.2024

Τσερνόμπιλ: ένας απέραντος βιότοπος γεμάτος άγρια ζώα

Ερευνητική ομάδα καταγράφει εντυπωσιακή αύξηση στους πληθυσμούς άγριας πανίδας εξαιτίας της απουσίας ανθρώπων.
Τσερνόμπιλ: ένας απέραντος βιότοπος γεμάτος άγρια ζώα

Σχεδόν 30 χρόνια μετά το καταστροφικό, πυρηνικό ατύχημα του Τσερνόμπιλ στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί αναπάντεχα μεγάλοι πληθυσμοί άγριας πανίδας. Μια από τις βασικές αιτίες είναι η απουσία ανθρώπων.

Μία διεθνής ομάδα ερευνητών ανακάλυψε ότι πολλά ζώα, συμπεριλαμβανομένων ελαφιών, αγριογούρουνων και λύκων, βρίσκονται σε απροσδόκητη αφθονία στα 4.200 τετραγωνικά χιλιόμετρα της έκτασης που καταστράφηκε ή αποκλείστηκε μετά από το ατύχημα στο σταθμό πυρηνικής ενέργειας. Το μοιραίο ατύχημα του Τσερνόμπιλ το 1986 εκτόπισε πάνω από 300.000 κατοίκους, προκάλεσε 31 άμεσους θανάτους ανθρώπων και προκάλεσε τουλάχιστον 40.000 θανάτους από καρκίνο.

Η ίδια ομάδα διαπίστωσε ότι σχεδόν 30 χρόνια μετά το ατύχημα δε φαίνεται να υπάρχει καμία αρνητική επίδραση στην αφθονία θηλαστικών, παρά τις πολλές καταστροφικές επιπτώσεις στην πανίδα κατά τη διάρκεια του ατυχήματος και αμέσως μετά. Η έρευνα καταλήγει ότι τους πρώτους έξι μήνες μετά την καταστροφή, οι εξαιρετικά υψηλές δόσεις της ακτινοβολίας «επηρέασαν σημαντικά την υγεία των ζώων και την αναπαραγωγή τους». Όμως, μετά την ανάκαμψη των πληθυσμών, η απουσία του ανθρώπου από το βιότοπό τους, δηλαδή της μεγαλύτερης απειλής για την ύπαρξή τους, οδήγησε σε τεράστια πληθυσμιακή έκρηξη.

Είναι ενδεικτικό ότι τα στοιχεία της απογραφής δείχνουν πως οι λύκοι στην περιοχή είναι επτά φορές περισσότεροι από τους αντίστοιχους πληθυσμούς σε κοντινά καταφύγια.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι η ακτινοβολία ωφελεί την άγρια ​​ζωή, αλλά μόνο ότι οι επιπτώσεις της ανθρώπινης παρουσίας και δραστηριότητας, όπως το κυνήγι, η γεωργία και η δασοκομία, είναι πολύ χειρότερες», δήλωσε ο Τζιμ Σμιθ, καθηγητής Περιβαλλοντικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ στην Αγγλία και συντονιστής της ερευνητικής ομάδας.

 

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.