Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
23.12.2024

Τρομοκρατική επίθεση στην Καμπούλ: Πάνω από 180 νεκροί

Πεντάγωνο: Η επίθεση διαπράχθηκε από έναν βομβιστή αυτοκτονίας.
Τρομοκρατική επίθεση στην Καμπούλ: Πάνω από 180 νεκροί

Αυξάνεται συνεχώς όσο περνούν οι ώρες ο αριθμός των νεκρών από την τρομοκρατική επίθεση την Πέμπτη στις πύλες του αεροδρομίου της Καμπούλ, στο Αφγανιστάν.

Όπως μεταδίδουν οι New York Times, οι τοπικοί αξιωματούχοι νοσοκομείων αναφέρουν πως από τη διπλή επίθεση αυτοκτονίας έχουν χάσει τη ζωή τους 170 άτομα. Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή στη «μαύρη» λίστα με τους νεκρούς περιλαμβάνονται και οι 13 Αμερικανοί στρατιώτες.

Την ίδια στιγμή, τουλάχιστον 200 άτομα έχουν τραυματιστεί.

Τρεις Βρετανοί νεκροί, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί

Δύο Βρετανοί, καθώς και το παιδί ενός τρίτου Βρετανού υπηκόου, σκοτώθηκαν στη βομβιστική επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ.

Άλλοι δύο Βρετανοί πολίτες είναι μεταξύ των τραυματιών.

«Η χθεσινή, κατάπτυστη επίθεση υπογραμμίζει τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν όσοι βρίσκονται στο Αφγανιστάν και ενισχύει το επιχείρημα γιατί κάνουμε όλα αυτά για να βγάλουμε τον κόσμο», ανέφερε ο Ράαμπ.

«Θλίβομαι βαθύτατα με την είδηση ότι δύο Βρετανοί πολίτες καθώς και το παιδί ενός τρίτου σκοτώθηκαν την Πέμπτη στην τρομοκρατική επίθεση (…) Ήταν αθώοι άνθρωποι και είναι τραγικό που δολοφονήθηκαν από δειλούς τρομοκράτες, καθώς επιχειρούσαν να φέρουν τους δικούς τους στην ασφάλεια, στο Ηνωμένο Βασίλειο», πρόσθεσε.

Αφγανιστάν: Πάνω από 180 οι νεκροί από την τρομοκρατική επίθεση στην Καμπούλ

Πεντάγωνο: Η επίθεση διαπράχθηκε από έναν βομβιστή αυτοκτονίας

Η πολύνεκρη επίθεση στην πύλη του αεροδρομίου της Καμπούλ διαπράχθηκε από έναν βομβιστή αυτοκτονίας και όχι από δύο άτομα, ανακοίνωσε σήμερα το Πεντάγωνο.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι δεν πιστεύουμε ότι υπήρξε δεύτερη έκρηξη στο ξενοδοχείο Μπάρον ή κοντά σε αυτό, ότι ο βομβιστής αυτοκτονίας ήταν ένας», δήλωσε ο αντιστράτηγος Ουίλιαμ Τέιλορ.

Την ευθύνη για την επίθεση της Πέμπτης ανέλαβε το παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν.

Ο Τέιλορ είπε ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες που τραυματίστηκαν στην επίθεση νοσηλεύονται στη Γερμανία. Προειδοποίησε επίσης ότι «υπάρχουν συγκεκριμένες, αξιόπιστες απειλές» εναντίον του αεροδρομίου και το Πεντάγωνο τις ελέγχει «σχεδόν σε πραγματικό χρόνο».

Στο αεροδρόμιο περιμένουν ακόμη περίπου 5.400 πρόσφυγες, αναμένοντας να απεγκλωβιστούν από τη χώρα. Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα είναι σε θέση να συνεχίσουν την εκκένωση «μέχρι την τελευταία στιγμή», διαβεβαίωσε εξάλλου ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας Τζον Κίρμπι, καθώς πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία της 31ης Αυγούστου για την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από το Αφγανιστάν. «Λογαριάζουμε ακόμη να ολοκληρώσουμε την αποστολή αυτή στο τέλος του μήνα. Και όσο πλησιάζει (η ημερομηνία) θα δείτε κάποιες κινήσεις για την έξοδο των στρατιωτών μας και ενός μέρος του εξοπλισμού μας (…) αλλά θα είμαστε σε θέση να βγάλουμε αεροπορικώς τους εγκλωβισμένους μέχρι την τελευταία στιγμή», τόνισε.

Ο Κίρμπι πρόσθεσε ότι ένα μέρος του στρατιωτικού εξοπλισμού δεν πρόκειται να βγει από την Καμπούλ και θα καταστραφεί.

Όσον αφορά τον έλεγχο του διεθνούς αεροδρομίου Χαμίντ Καρζάι μετά τις 31 Αυγούστου, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου είπε ότι πολλές χώρες είναι πρόθυμες να συνεργαστούν με τους Ταλιμπάν ώστε να συνεχίσει τη λειτουργία του.

Οι Ταλιμπάν θα ζητήσουν τεχνική βοήθεια για να λειτουργήσουν το αεροδρόμιο

Οι Ταλιμπάν θα ζητήσουν από το Κατάρ τεχνική βοήθεια ώστε να λειτουργήσουν το αεροδρόμιο της Καμπούλ, μετέδωσε το ειδησεογραφικό κανάλι Al Jazeera επικαλούμενο μια πηγή προσκείμενη στο ισλαμιστικό κίνημα.

Οι Ταλιμπάν είχαν ζητήσει τεχνική βοήθεια από την Τουρκία για να λειτουργήσει το αεροδρόμιο μετά την αποχώρηση όλων των ξένων στρατιωτών από το Αφγανιστάν, στις 31 Αυγούστου. Διευκρίνισαν όμως ότι η διορία αυτή ισχύει και για τις τουρκικές δυνάμεις.

Νωρίτερα, δύο αξιωματούχοι είπαν στο πρακτορείο Reuters ότι η Τουρκία δεν θα βοηθήσει στη λειτουργία του αεροδρομίου μετά την αποχώρηση των νατοϊκών στρατευμάτων, εκτός και αν οι Ταλιμπάν συμφωνήσουν να υπάρχει τουρκική ασφάλεια, μετά την πολύνεκρη επίθεση της Πέμπτης.

Στο μεταξύ, ένα υψηλόβαθμο στέλεχος των Ταλιμπάν, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, είπε ότι όσοι Αφγανοί έχουν έγκυρα έγγραφα θα μπορούν να ταξιδέψουν ελεύθερα εκτός της χώρας στο μέλλον, προσπαθώντας να κατευνάσει τους φόβους ότι το κίνημα σχεδιάζει να επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στην ελευθερία της μετακίνησης.

«Τα αφγανικά σύνορα θα είναι ανοιχτά και ο κόσμος θα μπορεί να ταξιδεύει οποτεδήποτε προς και από το Αφγανιστάν», είπε ο Σερ Μοχάμαντ Αμπάς Στανικζάι, ο αναπληρωτής επικεφαλής της πολιτικής επιτροπής των Ταλιμπάν.

Ο ΟΗΕ αναμένει έως και μισό εκατομμύριο επιπλέον Αφγανούς πρόσφυγες το 2021

Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν σήμερα ότι αναμένουν έως μισό εκατομμύριο επιπλέον Αφγανούς πρόσφυγες το 2021, στο χειρότερο σενάριο, αν και προς το παρόν δεν έχει διαπιστωθεί κάποια έξοδος.

«Σε αριθμούς, ετοιμαζόμαστε για περίπου 500.000 νέους πρόσφυγες στην περιοχή. Αυτό είναι το πιο απαισιόδοξο σενάριο», δήλωσε η Κέλι Κλέμεντς, αναπληρώτρια Ύπατη Αρμοστής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) με την ευκαιρία της παρουσίασης του περιφερειακού Σχεδίου προετοιμασίας και επέμβασης για τους Αφγανούς πρόσφυγες.

«Μην ξεχνάτε ότι περισσότεροι από 2,2 εκατ. Αφγανοί βρίσκονται ήδη στο Ιράν και στο Πακιστάν, και ότι η φυγή είναι μερικές φορές όχι μόνο η τελευταία καταφυγή αλλά και η μόνη επιλογή που διαθέτουν οι άνθρωποι προκειμένου να επιβιώσουν και να απολαύσουν τα πιο θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα», πρόσθεσε.

Το Ιράν και το Πακιστάν φιλοξενούν, εξάλλου, άλλα τρία εκατ. Αφγανούς με διάφορα στάτους, εκ των οποίων πολλοί χωρίς χαρτιά, σύμφωνα με την UNHCR.

Το σχέδιο της υπηρεσίας του ΟΗΕ προβλέπει μια έκκληση για συγκέντρωση ποσού ύψους 299 εκατ. δολαρίων (254,4 εκατ. ευρώ) για τη χρηματοδότηση φέτος των δραστηριοτήτων υπηρεσιών του ΟΗΕ, περιλαμβανομένης της UNHCR, του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος και του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (Unicef), καθώς και μη κυβερνητικών οργανώσεων με τις οποίες συνεργάζονται τα Ηνωμένα Έθνη.

«Μια αυξημένη και άμεση χρηματοδότηση θα μας επιτρέψει να δημιουργήσουμε αποθέματα υλικών αρωγής και να είμαστε έτοιμοι για μια επέμβαση έκτακτης ανάγκης», είπε η Κλέμεντς.

«Αν και δεν έχουμε διαπιστώσει σημαντικές αναχωρήσεις Αφγανών στο στάδιο αυτό, η κατάσταση στο Αφγανιστάν έχει εξελιχθεί πιο γρήγορα απ΄ό,τι είχε προβλέψει οιοσδήποτε. Οφείλουμε κατά συνέπεια να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όλα τα ενδεχόμενα», πρόσθεσε.

Από τις αρχές του έτους, η συντριπτική πλειονότητα των Αφγανών που αναγκάστηκαν να φύγουν για να γλιτώσουν από τη βία παρέμεινε στο εσωτερικό της χώρας. Κάπου 7.300 νέοι Αφγανοί πρόσφυγες καταγράφηκαν στις γειτονικές χώρες ανάμεσα στην 1η Ιανουαρίου και την 20ή Αυγούστου, διευκρίνισε το AFP εκπρόσωπος της UNHCR.

Εξάλλου, περισσότεροι από 558.000 Αφγανοί αναγκάστηκαν να εκτοπιστούν στο εσωτερικό του Αφγανιστάν φέτος, προστιθέμενοι στους περίπου 2,9 εκατ. Αφγανούς που ήταν ήδη εσωτερικά εκτοπισμένοι σε όλη τη χώρα στα τέλη του 2020, σύμφωνα με την UNHCR.

«Γνωρίζουμε πως η αυξανόμενη ανασφάλεια και βία προκάλεσαν τον εκτοπισμό περισσότερων από 500.000 Αφγανών μόνο φέτος, εκ των οποίων το 80% είναι γυναίκες και παιδιά», υπογράμμισε Κλέμεντς.

Ο Φιλίπο Γκράντι, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, είχε συνομιλίες με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και άλλους δωρητές για την οικονομική υποστήριξη του σχεδίου της υπηρεσίας, είπε ακόμη.

Άνθρωποι καλούν σε μια γραμμή βοήθειας για την αφγανική κρίση, αναφέροντας «εκτελέσεις και ξυλοδαρμούς και περιορισμούς σε μέσα ενημέρωσης και ραδιοφωνικούς σταθμούς», δήλωσε η Νατζίμπα Ουεϊζντάφοστ, διευθύνουσα σύμβουλος του Asia Pacific Refugee Network, που εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για την ασφάλεια των γυναικών.

«Μας λένε ότι φοβούνται ότι θα τις σκοτώσουν απλώς και μόνο γιατί είναι γυναίκες», είπε.

ΟΗΕ: Να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη οι δράστες

Οι δράστες της πολύνεκρης επίθεσης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ πρέπει να «οδηγηθούν στη δικαιοσύνη», δήλωσε σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδικάζοντας μια “ειδεχθή” ενέργεια εναντίον πολιτών.

«Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας υπογράμμισαν την ανάγκη να λογοδοτήσουν οι δράστες, οργανωτές, χρηματοδότες και χορηγοί των εγκληματικών τρομοκρατικών ενεργειών και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη, αναφέρει ανακοίνωση του ΟΗΕ, καλώντας “όλα τα κράτη” να “συνεργαστούν στο θέμα αυτό»

“Η σκόπιμη στοχοθέτηση των αμάχων και του προσωπικού που βοηθά στον απεγκλωβισμό πολιτών είναι ιδιαίτερα ειδεχθής και πρέπει να καταδικαστεί”, πρόσθεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Το όργανο του ΟΗΕ “επανέλαβε τη σημασία να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία στο Αφγανιστάν για να διασφαλιστεί ότι (η χώρα) δεν θα χρησιμοποιηθεί για να απειληθεί ή δεχθεί επίθεση μια χώρα”.

“Καμιά οργάνωση ή Αφγανός δεν πρέπει να στηρίξει τους τρομοκράτες που δρουν σε οποιαδήποτε χώρα”, υπογράμμισε το Συμβούλιο.

Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη την Πέμπτη για την επίθεση κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 90 ανθρώπων, εκ των οποίων 13 Αμερικανοί στρατιώτες αρμόδιοι για την ασφάλεια μιας τεράστιας επιχείρησης απεγκλωβισμού Αφγανών πολιτών από τη χώρα μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας κάλεσε “όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να σεβαστούν και να διευκολύνουν τον απεγκλωβισμό με πλήρη ασφάλεια των πολιτών”.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες συγκάλεσε τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Κίνα, Γαλλία, Ρωσία, Βρετανία) για να συνεδριάσουν τη Δευτέρα με θέμα τη χαοτική κατάσταση στο Αφγανιστάν μετά την επίθεση στην Καμπούλ, ενώ το Λονδίνο και το Παρίσι εργάζονται σε ένα σχέδιο απόφασης για το Αφγανιστάν.

Προσωπικά στοιχεία Αφγανών διερμηνέων στη βρετανική πρεσβεία

Η βρετανική κυβέρνηση παραδέχτηκε σήμερα ότι διέπραξε σφάλμα κατά τη διάρκεια της εκκένωσης της πρεσβείας της στην Καμπούλ, αφότου ένας δημοσιογράφος της εφημερίδας Times βρήκε στο έδαφος προσωπικά στοιχεία και πληροφορίες αρκετών εργαζομένων που μπορεί να κινδυνεύουν με αντίποινα.

Καθώς συνόδευε μια περίπολο των Ταλιμπάν, ο δημοσιογράφος βρήκε στο έδαφος, κοντά στις “στάχτες ενός μπάρμπεκιου στην αυλή της πρεσβείας” “ονόματα, διευθύνσεις και αριθμούς τηλεφώνων” Αφγανών εργαζομένων, αλλά και άλλων που είχαν κάνει αίτηση για να προσληφθούν που διευκρίνιζαν ότι είχαν ήδη εργαστεί για τις δυτικές δυνάμεις.

Όταν η εφημερίδα επικοινώνησε μαζί τους χάρη στα στοιχεία τους που βρέθηκαν καταγής στα μέσα Αυγούστου, ορισμένα πρόσωπα είχαν φύγει ήδη από τη χώρα αλλά τουλάχιστον “τρεις Αφγανοί εργαζόμενοι και οκτώ μέλη της οικογένειας τους, εκ των οποίων πέντε παιδιά” παρέμεναν εγκλωβισμένοι έξω από το αεροδρόμιο απ΄όπου γίνονταν οι αναχωρήσεις.

Έκτοτε τα πρόσωπα αυτά βρέθηκαν και απεγκλωβίστηκαν από την Καμπούλ αλλά η τύχη δύο υποψηφίων για πρόσληψη παραμένει άγνωστη. Ένα περιστατικό που αποκαλύπτει, σύμφωνα με τους Τάιμς, τη βαθιά “απουσία επαγγελματισμού” χαρακτηριστική της “βρετανικής απάντησης στην αφγανική κρίση”.

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι διέσωσε τρεις αφγανικές οικογένειες, των οποίων τα στοιχεία επικοινωνίας υπήρχαν σε έγγραφα που είχαν μείνει στην πρεσβεία και παραδέχτηκε ότι διέπραξε σφάλμα, παρότι διαβεβαιώνει ότι “εργάστηκε ακατάπαυστα για να εγγυηθεί την ασφάλεια αυτών που εργάζονταν γι αυτό”.

“Κατά την αποχώρηση από την πρεσβεία, καταβλήθηκαν όλες οι προσπάθειες για να καταστραφεί το υλικό ευαίσθητου χαρακτήρα”, δήλωσε εκπρόσωπος.

“Θα ρίξουμε άπλετο φως στην υπόθεση αυτή”, υποσχέθηκε ο υπουργός Μπεν Ουάλας. “Είναι σαφές ότι δεν ήμασταν αρκετά καλοί, τόσο απλά”.

“Ο πρωθυπουργός θα θέσει ερωτήσεις, πρέπει να καταλάβουμε, ορθώς, πώς συνέβη αυτό”, πρόσθεσε.

Η εφημερίδα The Times γράφει ότι ήταν τέτοιος ο αιφνιδιασμός των Βρετανών απέναντι στην ταχύτητα της κατάληψης της Καμπούλ που τα πρωτόκολλα εκκένωσης της πρεσβείας, τα οποία περιλαμβάνουν την καταστροφή όλων των στοιχείων που θα έθεταν σε κίνδυνο το αφγανικό προσωπικό, κατέρρευσαν.

Η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων ανακοίνωσε ότι άρχισε τη διενέργεια έρευνας. “Ορισμένες αποδείξεις έφθασαν ήδη στα χέρια μας”, δήλωσε ο πρόεδρός της, ο συντηρητικός βουλευτής Τομ Τάγκεντχατ.

“Η καταστροφή ευαίσθητου υλικού και η εκκένωση με πλήρη ασφάλεια της πρεσβείας μας θα έπρεπε να είναι απόλυτη προτεραιότητα”, κατήγγειλε η βουλευτής της αντιπολίτευσης, η Εργατική Λίζα Νάντι, δηλώνοντας ότι “αυτό το περιστατικό εγείρει ερωτήματα για το τι έκανε ακριβώς η κυβέρνηση τις ώρες που προηγήθηκαν της πτώσης της Καμπούλ”.

Πηγή

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.