Τριάντα επτά χιλιάδες άνθρωποι εκτοπίζονται κάθε μέρα
Τα 70 εκατομμύρια ξεπέρασε το 2018 ο αριθμός των ανθρώπων που εκτοπίστηκαν βίαια και αυτός ο αριθμός είναι ο υψηλότερος τουλάχιστον τα τελευταία 70 χρόνια, όπως αναφέρει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην ετήσια έκθεσή της για τον αριθμό των προσφύγων παγκοσμίως.
Σύμφωνα με την έκθεση, που δημοσιεύεται σήμερα, ο αριθμός των 70,8 εκατομμυρίων εκτοπισμένων είναι διπλάσιος από ό,τι πριν από 20 χρόνια και κατά 2,3 εκατομμύρια αυξημένος σε σχέση με πριν από έναν χρόνο. Αυτός ο αριθμός υπογραμμίζεται ότι μπορεί να είναι και μεγαλύτερος, καθώς η κρίση στη Βενεζουέλα αποτυπώνεται μόνο εν μέρει σε αυτό το νούμερο. Συνολικά, περίπου τέσσερα εκατομμύρια πολίτες της Βενεζουέλας εγκατέλειψαν τη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία των χωρών που τους υποδέχτηκαν. Ωστόσο, μέχρι σήμερα μόνο μισό εκατομμύριο εκτοπισμένοι πολίτες της Βενεζουέλας έχουν υποβάλει αίτημα ασύλου.
Το 2018 σημειώθηκε νέος εκτοπισμός 13,6 εκατομμυρίων ανθρώπων, ενώ κάθε μέρα υπολογίζεται ότι εκτοπίζονται 37.000 άνθρωποι σε όλον τον κόσμο.
«Αυτό που βλέπουμε σε αυτά τα στοιχεία είναι η περαιτέρω επιβεβαίωση μιας περισσότερο μακροπρόθεσμης τάσης αύξησης του αριθμού των ατόμων που χρειάζονται ασφάλεια από τον πόλεμο, τις συγκρούσεις και τις διώξεις», τονίζει ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φίλιππο Γκράντι. «Σε οποιαδήποτε προσφυγική κατάσταση, όπου και αν αυτή εντοπίζεται, όσο και αν διαρκεί, θα πρέπει να δίνεται συνεχώς έμφαση στην εύρεση λύσεων και την άρση των εμποδίων που δυσκολεύουν τους ανθρώπους να επιστρέψουν στις εστίες τους», συνεχίζει ο κ. Γκράντι και προσθέτει: «Πρόκειται για ένα πολύπλοκο έργο, στο οποίο είναι αφιερωμένη η Ύπατη Αρμοστεία, και το οποίο απαιτεί, ωστόσο, τη συνεργασία όλων των χωρών για την επίτευξη του κοινού καλού. Αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας».
Τα 70,8 εκατομμύρια των εκτοπισμένων διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες. Η πρώτη αφορά στους πρόσφυγες, ο αριθμός των οποίων το 2018 ανήλθε σε 25,9 εκατομμύρια, περίπου μισό εκατομμύριο περισσότεροι από ό,τι το 2017. Από αυτούς μόλις 92.400 επανεγκαταστάθηκαν σε τρίτη χώρα το 2018, μόλις το 7% όσων περιμένουν επανεγκατάσταση. Περίπου 593.800 πρόσφυγες κατάφεραν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, ενώ 62.600 πολιτογραφήθηκαν. Το 61% των προσφύγων ζουν σε πόλεις και όχι σε αγροτικές περιοχές ή κέντρα φιλοξενίας. Το 80% των προσφύγων ζουν σε χώρες που γειτνιάζουν με την πατρίδα τους.
Η δεύτερη ομάδα αφορά στους αιτούντες άσυλο, οι οποίοι στο τέλος του 2018 ανήλθαν σε 3,5 εκατομμύρια παγκοσμίως.
Η τρίτη και μεγαλύτερη ομάδα είναι οι εσωτερικά εκτοπισμένοι σε άλλες περιοχές της χώρας τους, οι οποίοι ανέρχονται στα 41,3 εκατομμύρια.
Το 2018 κάθε δεύτερος πρόσφυγας ήταν παιδί κάτω των 18 ετών και τα 111.000 ήταν ασυνόδευτα.
Οι χώρες υψηλού εισοδήματος φιλοξενούν κατά μέσο όρο 2,7 πρόσφυγες ανά 1.000 κατοίκους. Στις χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος διαμένουν κατά μέσο όρο 5,8 πρόσφυγες και στις φτωχότερες χώρες παραμένει το ένα τρίτο όλων των προσφύγων παγκοσμίως. Για πέμπτη συνεχή χρονιά η Τουρκία φιλοξένησε τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων παγκοσμίως (3,7 εκατομμύρια ανθρώπους). Οι άλλες τέσσερις χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων είναι το Πακιστάν (1,4 εκατομμύρια), η Ουγκάντα (1,2 εκατομμύρια), το Σουδάν (1,1 εκατομμύριο) και η Γερμανία (1,1 εκατομμύριο).
Πάνω από τα δύο τρίτα των προσφύγων προέρχονται μόλις από πέντε χώρες: Τη Συρία, το Αφγανιστάν, το νότιο Σουδάν, τη Μιανμάρ και τη Σομαλία.