Τράπεζες και Κορονοϊός: Πώς θα ρυθμίσουν τα δάνειά τους επιχειρήσεις και ιδιώτες
Τον δύσκολο γρίφο των ρυθμίσεων σε όσους δανειολήπτες πλήττονται από την τρέχουσα δυσμενή οικονομική συγκυρία που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού, έχουν ξεκινήσει να λύσουν οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών.
Η αρχή έγινε την περασμένη εβδομάδα όπου η Ελληνική Ένωση Τραπεζών ανακοίνωσε ότι οι τράπεζες μέλη της προχωράνε στην αναστολή των δόσεων για τους επόμενους μήνες τόσο σε επιχειρήσεις όσο και σε ελεύθερους επαγγελματίες και νοικοκυριά.
Οι επαφές και οι διαβουλεύσεις των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών με τις εποπτικές αρχές (Τράπεζα Ελλάδος, ΕΚΤ και SSM) για την αναζήτηση και τον σχεδιασμό περαιτέρω λύσεων που θα διευκολύνουν τους δανειολήπτες, είναι σχεδόν σε καθημερινή βάση. Και ήδη τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά αρκεί να λάβει κανείς υπ’ όψιν τα «όπλα» με την οποία εξοπλίζεται το εγχώριο πιστωτικό σύστημα, όπως το πάγωμα των stress tests, η μηδενική στάθμιση για τους τίτλους που θα εκδοθούν στο πλαίσιο του σχεδίου Ηρακλής για τα κόκκινα δάνεια, η μείωση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας, η αλλαγή των στόχων για τα κόκκινα δάνεια κ.α.
Ωστόσο τα δύσκολα για τους δανειολήπτες μόλις ξεκινάνε καθώς όπως εξηγεί στο news247.gr υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος «οι ανακοινωθείσες ρυθμίσεις θα δίνονται κατόπιν αξιολόγησης κάθε υπόθεσης ξεχωριστά και στην βάση των επιπτώσεων από το πάγωμα της οικονομικής δραστηριότητας σε κομβικούς τομείς όπως στη ρευστότητα και στο διαθέσιμο εισόδημα του κάθε πελάτη».
Η διαδικασία ένταξης σε ρύθμιση
Το πρώτο απαραίτητο βήμα που πρέπει να κάνουν τόσο οι ενήμεροι όσο και οι ρυθμισμένοι δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν έκτακτα προβλήματα είναι να απευθυνθούν στην τράπεζά τους. Τα αρμόδια τραπεζικά στελέχη θα καταγράφουν την κατάσταση και έπειτα από εξέταση των δεδομένων που θα ολοκληρώνεται μέσα σε λίγες ημέρες, θα προχωράει η ρύθμιση της οφειλής. Σημειώνεται ότι ο αριθμός των δόσεων της ρύθμισης θα προσαρμόζεται ανάλογα με τις δυνατότητες του κάθε δανειολήπτη.
Σε ότι αφορά σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες τα μέτρα αφορούν όλους τους κλάδους αρκεί να αποδεικνύουν στην τράπεζα ότι η μείωση του τζίρου τους είναι απόρροια του τρέχοντος οικονομικού περιβάλλοντος και φυσικά ότι μέχρι σήμερα ήταν συνεπείς στην αποπληρωμή των δόσεών τους.
Μία ακόμη παράμετρος που πρέπει να έχουν υπ’ όψιν τους οι επιχειρηματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι ότι η κάθε τράπεζα, λόγω της ιδιαιτερότητας του πελατολογίου της, θα υιοθετήσει και διαφορετική πολιτική ρυθμίσεων καθώς είναι προφανές ότι άλλα προγράμματα ρυθμίσεων θα αφορούν τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεων και άλλα τις επιχειρήσεις μεγαλύτερου μεγέθους.
Αναφορικά με τα δάνεια ιδιωτών, στεγαστικά και καταναλωτικά, από τις τράπεζες επισημαίνουν ότι δεν μπορεί ακόμη να γίνει ασφαλή εκτίμηση για τις ανάγκες που υπάρχουν για ρυθμίσεις και διευκολύνσεις. Και για τα φυσικά πρόσωπα θα ισχύσει ότι και για τις επιχειρήσεις. Θα εξετάζεται από τις τράπεζες η κάθε περίπτωση – αίτημα ξεχωριστά και εφ’ όσον διαπιστώνεται ανάγκη παροχής ρύθμισης θα προσφέρεται από το εκάστοτε τραπεζικό ίδρυμα. Ειδικότερα θα συνεκτιμώνται τα εισοδήματα του κάθε δανειολήπτη, τυχόν επιδόματα που θα λάβει, η περιουσιακή του κατάσταση και οι εξασφαλίσεις που έχει παράσχει στην τράπεζα. Και στις περιπτώσεις των ιδιωτών η απόφαση για ρύθμιση θα είναι για την τράπεζα θέμα λίγων ημερών.
Αυτό που αποσαφηνίζεται με κάθε ευκαιρία από το πιστωτικό σύστημα είναι ότι κανείς δανειολήπτης εφόσον δεν είναι στρατηγικός κακοπληρωτής, δεν θα μείνει ανοχύρωτος στο έλεος της κρίσης. Ωστόσο όσοι επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία για να σταματήσουν να εξυπηρετούν τις τραπεζικές τους υποχρεώσεις θα βρουν τις τράπεζες μπροστά τους με σκληρότερη αντιμετώπιση στο θέμα των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών, όταν τα όπλα αυτά ενεργοποιηθούν εκ νέου. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Οικονομικών θα αναλάβει για λίγους μήνες την προγραμματισμένης για τις 30 Απριλίου άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας. Οι σχετικές διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς έχουν ήδη ξεκινήσεις και οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα υπάρξουν αντιρρήσεις, όπως αντιρρήσεις δεν θα υπάρξουν ούτε και από τις τράπεζες όπου μία παράταση τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο θεωρείται αυτή την στιγμή δεδομένη.