Τραμπ: «Δεν εμπιστεύομαι κανέναν στον Λευκό Οίκο»
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ολοκλήρωσε μία εβδομάδα διαρκούς παρουσίας και συνεντεύξεων στα αμερικανικά ΜΜΕ, με μία συνέντευξη που έδωσε χθες το βράδυ σε ζώνη υψηλής τηλεθέασης και στην οποία, παρουσίασε τον εαυτό του, ως έναν απομονωμένο, αλλά ισχυρό αρχιστράτηγο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, σχολιάζει το “Politico.”
“Ένοιωθα άνετα στην αρχή, παρά το γεγονός ότι ήταν λίγο σουρεαλιστικό να λέω ότι είμαι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, αλλά νομίζω ότι αυτό είναι πλέον γεγονός για τον καθένα,” δήλωσε ο Τραμπ στην δημοσιογράφο Λέσλι Σταλ και στην εκπομπή “60 Minutes” του τηλεοπτικού δικτύου CBS.
“Τώρα, νοιώθω πρόεδρος των ΗΠΑ. Ναι έτσι νοιώθω,” είπε ο ίδιος. “Νοιώθω όπως ο Αμερικανός πρόεδρος.”
Ωστόσο, ο πρόεδρος Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι αναφορές που είδαν το φως της δημοσιότητας τον προηγούμενο μήνα, μεταξύ αυτών, ένα ανώνυμο άρθρο στην εφημερίδα NYT για μία “σιωπηρή αντίσταση” στο εσωτερικό της αμερικανικής κυβέρνησης, όπως επίσης και ένα δημοσίευμα σχετικά με την πρόθεση του Αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Ροντ Ρόζενσταϊν που σκέφτονταν να ηχογραφήσει να τον ηχογραφήσει, ενίσχυσαν την προσωπική του αίσθηση απομόνωσης, αλλά και παράνοιας στην αμερικανική πρωτεύουσα.
“Δεν εμπιστεύομαι κανέναν στον Λευκό Οίκο. Θα είμαι ειλικρινής μαζί σας,” είπε ο Τραμπ, αποκαλύπτοντας ότι “συνήθως φρουρείται” στην διάρκεια των συναντήσεων που έχει.
“Πάντα συνήθιζα να λέω ότι οι πιο σκληροί άνθρωποι είναι οι μεσίτες στο Μανχάταν κι άλλα πολλά. Τώρα λέω ότι είναι μωρά,” είπε χαρακτηριστικά ο Τραμπ, προσθέτοντας: “Είναι ο πιο δόλιος και μοχθηρός κόσμος. Είναι δόλιος, γεμάτος ψέματα και απάτες. Κάνεις μία συμφωνία με κάποιον και είναι σαν να έχει συμφωνήσει με μία ομάδα ανθρώπων,” δήλωσε ο πρόεδρος Τραμπ αναφερόμενος στις αρνητικές συνθήκες καθημερινότητας, που έχουν πλέον εδραιωθεί στον Λευκό Οίκο κι αναφορά με τις διαρροές πληροφοριών κι όσα κατά καιρούς δημοσιοποιούνται.
Πιεζόμενος από την Σταλ να αναφέρει κάποιες αποφάσεις που έλαβε κατά την διετή άσκηση των προεδρικών καθηκόντων του και για τις οποίες έχει μετανιώσει, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν αναφέρθηκε στην πολιτική “μηδενικής ανοχής” της κυβέρνησής του, απέναντι στους παράτυπους μετανάστες, στην στάση του για τα περιστατικά βίας στο Σάρλοτσβιλ της πολιτείας Βιρτζίνια τον Αύγουστο του 2017 ή στα σκάνδαλα που βαρύνουν αρκετά μέλη της κυβέρνησής του.
Αντίθετα, ο Τραμπ αναφέρθηκε στον Τύπο. “Ο Τύπος με αντιμετωπίζει τόσο άσχημα,” ενώ είπε πως θα έκανε πιο γρήγορες κινήσεις για να τερματίσει την εφαρμογή της συμφωνίας για το Ελεύθερο Εμπόριο στην Βόρεια Αμερική (NAFTA) με το Μεξικό και τον Καναδά.
Διατηρώντας το κλίμα έντασης με τους παραδοσιακούς συμμάχους των ΗΠΑ και του θετικού σχολιασμού των ιστορικών εχθρών της, ο πρόεδρος Τραμπ επιτέθηκε στην ΕΕ, χαρακτηρίζοντας την ως μία επιθετική ένωση χωρών “που συγκροτήθηκε προκειμένου να εκμεταλλευτεί εμπορικά τις ΗΠΑ.” Παράλληλα, είπε ότι “κανείς δεν συμπεριφέρεται χειρότερα” από την ΕΕ, απέναντι στις ΗΠΑ, ενώ επέκρινε τον Αμερικανό ΥΠΑΜ Τζέιμς Μάτις για την υποστήριξη του στο ΝΑΤΟ.
“Ειλικρινά, μου αρέσει ο στρατηγός Μάτις. Νομίζω ότι ξέρω περισσότερο γι’ αυτό από τον ίδιο και γνωρίζω περισσότερα από την οπτική του δικαίου, για τα οποία μπορώ να σας πω. Είμαι πλήρως υπέρ του ΝΑΤΟ, αλλά δεν θέλω να το εκμεταλλευτώ αυτό,” συνέχισε ο ίδιος.
Ο πρόεδρος Τραμπ δεν έκανε και πολλά κατά την χθεσινοβραδινή τηλεοπτική του συνέντευξη, προκειμένου να διαψεύσει την διαρκώς εξελισσόμενη φημολογία στην Ουάσινγκτον, σύμφωνα με την οποία, ο Μάτις θα είναι ο τελευταίος υψηλόβαθμος αξιωματούχος που θα εγκαταλείψει την αμερικανική κυβέρνηση.
Την προηγούμενη εβδομάδα, η Νίκι Χέιλι, πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, προκάλεσε έκπληξη στον Λευκό Οίκο ανακοινώνοντας την παραίτησή της από τα καθήκοντά της στον διεθνή οργανισμό, που θα είναι ενεργή από τη νέα χρονιά.
“Νομίζω ότι κατά κάποιο τρόπο είναι Δημοκρατικός, εάν θέλετε να σας πω την αλήθεια,” είπε ο Τραμπ για τον απόστρατο στρατηγό του Σώματος των Πεζοναυτών.
“Είναι ενδεχόμενο να φύγει. Εννοώ ότι κάποια στιγμή, όλοι αποχωρούν. Όλοι. Οι άνθρωποι φεύγουν. Αυτή είναι η Ουάσινγκτον,” είπε χαρακτηριστικά ο Τραμπ, για τον Αμερικανό ΥΠΑΜ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, απέρριψε επίσης την δουλειά που κάνουν οι επιστήμονες που μελετούν την αύξηση στην θερμοκρασία του περιβάλλοντος παγκοσμίως και η οποία μπορεί να απειλήσει την βιώσιμη ανάπτυξη του πλανήτη, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές. Ο ίδιος, υποστήριξε ότι: “έχουν μία πολύ μεγάλη πολιτική ατζέντα,” ενώ υποστήριξε ότι το κλίμα της γης “μπορεί να επιστρέψει.”
Αναφορικά με την προσέγγισή του με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν και με σημείο αναφοράς τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το καθεστώς της αναφερόμενης χώρας, ο πρόεδρος Τραμπ τόνισε ότι δεν είχε μία προσέγγιση μωρού κι ότι είχε ενημερωθεί για τις πολυάριθμες βιαιότητες, που έχει διαπράξει ο Βορειοκορεάτης ηγέτης, σε βάρος του λαού του.
Ο ίδιος, υποστήριξε επίσης, ότι έχει “καλή ενέργεια” και “καλή χημεία” με τον Κιμ κι εξήγησε τα συχνά θετικά σχόλια που κάνει για τον Κιμ, ως ένα μέσο βελτίωσης της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, αλλά και προώθησης των διμερών διπλωματικών σχέσεων με την Βόρεια Κορέα.
“Τα πάμε πραγματικά καλά μαζί. Κοιτάξτε στις τρομακτικές απειλές που έκανε. Δεν υπάρχουν πλέον απειλές. Δεν υπάρχουν απειλές.”
Ο πρόεδρος Τραμπ αναφέρθηκε στις δολοφονίες και στην κακόβουλη συμπεριφορά που αποδίδεται στον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, για να σχολιάσει, “Δεν συμβαίνει στην χώρα μας.”
Παράλληλα, απέρριψε τα όσα λέγονται για την εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, υπέρ του ιδίου και κατά της (τότε) προεδρικής υποψήφιας των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον. “Νομίζετε πραγματικά ότι θα καλούσα την Ρωσία να με βοηθήσει με μία εκλογή; Αστειεύεστε; Δεν θα μπορούσαν να με βοηθήσουν καθόλου. Τηλεφωνήστε στην Ρωσία. Αυτό είναι γελοίο,” είπε ο Τραμπ.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)