Το Sani Festival 2017 έρχεται στην Χαλκιδική
Όταν το 1992 στο Sani Resort ξεκινούσε η πρώτη παράσταση του Sani Festival στο Λόφο της Σάνης, υπήρχε ενθουσιασμός, το αναπόφευκτο άγχος, προσδοκία, φιλοδοξία για τη συνέχισή του, αλλά άγνοια για το μέγεθος που θα λάμβανε αυτή η μοναδική για τα δεδομένα της χώρας μας πρωτοβουλία πολιτισμού. Και να που φέτος, το Sani Festival, από τις πρώτες τότε ιδιωτικές πρωτοβουλίες της Ελλάδας κλείνει τα 25 του χρόνια, με απήχηση σε όλο τον κόσμο και φανατικούς θαυμαστές, οι οποίοι περιμένουν ανυπόμονα την έναρξή του κάθε καλοκαίρι.
Παράλληλα «μεγάλωσε» και το Sani Resort διατηρώντας την ανθρώπινη κλίμακά του, προστατεύοντας το μοναδικής ομορφιάς φυσικό περιβάλλον που το περιβάλλει. Στα 4.500 στρέμματα φυσικής ομορφιάς ανεγέρθηκαν πέντε πολυτελή ξενοδοχεία, μία υπερσύγχρονη μαρίνα με βραβευμένα εστιατόρια, café και μπαρ, εμπορικά καταστήματα, αθλητικές εγκαταστάσεις αλλά και εγκαταστάσεις για παιδιά. Ακολούθησαν παγκόσμιες βραβεύσεις, η μοναδική αυτή αίσθηση διακοπών έγινε διάσημη και η αγάπη των επισκεπτών αυξήθηκε από χρόνο σε χρόνο αναγνωρίζοντας την εμπειρία αυτή ως αναντικατάστατη.
Σε αυτές τις συνθήκες και με την μεγάλη συνεισφορά του Sani Festival, το Sani Resort ξεπέρασε την επιχειρηματικότητα με τη στενή έννοια του όρου και με οδηγό το πάθος για την χαρά της ζωής και τον πολιτισμό, ένα πάθος που μετουσιώθηκε σε πράξεις, ανύψωσε, 25 χρόνια μετά, το Sani Resort σε προορισμό παγκοσμίου κλάσης και το Sani Festival σε κορυφαίο πολιτιστικό δρώμενο της χώρας μας.
Έτσι, 25 χρόνια μετά, μυστικό της επιτυχίας του Sani Festival ήταν η προσήλωση στην απόκτηση μιας δικής του προσωπικότητας, μιας ταυτότητας καλλιτεχνική ποιότητα, σωστές βάσεις στις οποίες στήθηκε εξαρχής: η επιλογή καλλιτεχνών με αυστηρά καλλιτεχνικά κριτήρια και η σωστή επικοινωνία του, γεγονός που επέτρεψε να ανοίξουν εύκολα οι πόρτες της διεθνούς καλλιτεχνικής σκηνής, που ανταποκρίθηκε με θέρμη στο κάλεσμά μας. «25 χρόνια δεν είναι και λίγα για ένα φεστιβάλ που ξεκίνησε ερασιτεχνικά, από μεράκι. Είναι ένα επίτευγμα, ας μου επιτραπεί η λέξη, να καταφέρνεις να σταθείς τόσα χρόνια στο πολιτιστικό τοπίο της χώρας, αλλά και να διακριθείς εκτός με το δικό σου, ιδιαίτερο καλλιτεχνικό στίγμα, που γεφυρώνει τους δύο βασικούς πυλώνες της ελληνικής βιομηχανίας: τουρισμό και πολιτισμό”, τονίζει η καλλιτεχνική διευθύντριά του, Όλγα Ταμπουρή-Μπάμπαλη.
Στόχος της ήταν να έχει το Φεστιβάλ συγκεκριμένο πολιτιστικό στίγμα, μια ταυτότητα καλλιτεχνική στο πλαίσιο ενός θεματικά δομημένου προγράμματος. Το αρχικό Jazz on the Hill απέκτησε σύντομα “αδελφές” ενότητες –Sani Classic, Sounds of the World, Greek Variations, κινηματογραφική μουσική, θεατρικά και εικαστικά projects κ.α.-, που το οδήγησαν σε ανάπτυξη με παράλληλη καταξίωση σε ένα ακόμα πιο ευρύ κοινό. Και αν οι μετακλήσεις σπουδαίων ονομάτων έδειξαν από την αρχή τη δυναμική του, η θερμή ανταπόκριση θρύλων της διεθνούς καλλιτεχνικής σκηνής στην πορεία το ανέβασε στην κορυφή τέτοιου είδους διοργανώσεων. “Έτσι, λοιπόν”, συνεχίζει η καλλιτεχνική διευθύντριά του, “σε αυτή την 25η χρονιά προσκαλέσαμε αγαπημένους μας καλλιτέχνες από τη διεθνή και εγχώρια σκηνή, μερικούς από τους οποίους πρώτη φορά εμείς συστήσαμε ζωντανά στο ελληνικό κοινό, για να γιορτάσουμε όλοι μαζί. Αλλά και άλλους, που για πρώτη φορά φιλοξενούμε, γνωρίζοντας και αναγνωρίζοντας το έργο τους που αγαπάμε”.
Σημαντικές στιγμές του φετινού προγράμματος
Τιμής ένεκεν, φέτος το Φεστιβάλ στο πλαίσιο του Jazz on the Hill, ξεκινάει με την πολυμελή νορβηγική Trondheim Jazz Orchestra, με επικεφαλής τον σπουδαίο σαξοφωνίστα, συνθέτη και ενορχηστρωτή Eirik Hegdal σε σύμπραξη με τον διάσημο σαξοφωνίστα Joshua Redman, έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της αφροαμερικανικής σκηνής, που γεφυρώνουν μοναδικά τα αμερικανικά και ευρωπαϊκά ηχοχρώματα του μουσικού ιδιώματος της jazz (08.07.2017)
Η ενότητα International Sounds θα φιλοξενήσει την China Moses, την οποία πρωτοσυστήσαμε στο ελληνικό κοινό το 2013, η οποία βαδίζοντας στα χνάρια της μητέρας της και με επιρροές από την jazz, το RnB, τη soul και την pop γράφει τη δική της μουσική ιστορία (29.07.2017).
Στην ενότητα Greek Variations θα υποδεχθούμε την αισθαντική Νατάσσα Μποφίλιου η οποία θα δημιουργήσει στη σκηνή τη μοναδική ατμόσφαιρα που την κάνει να ξεχωρίζει και θα ανηφορίσει για πρώτη φορά τον Λόφο της Σάνης στις 13 Αυγούστου.
Το Φεστιβάλ θα κλείσει, όπως πάντα με το Classical Waves και με μια ακόμη αποκλειστική συναυλία-αφιέρωμα στην αξέχαστη Μαρία Κάλλας με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Την ορχήστρα θα διευθύνει ο Μιχάλης Οικονόμου, ενώ συμμετέχουν η σπουδαία υψίφωνος Μυρσίνη Μαργαρίτη και ο εξαίρετος τενόρος Γιάννης Χριστόπουλος (19.08.2017).
Το συνολικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί πολύ σύντομα.
Καλλιτεχνική Διευθύντρια Sani Festival: Όλγα Ταμπουρή-Μπάμπαλη