Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
22.11.2024

Το πρώτο τεστ αίματος για τον ιό HIV σε «στικάκι» USB

Με μια σταγόνα αίματος μπορεί ανιχνεύσει τα επίπεδα του ιού HIV του AIDS στι αίμα μέσα σε μόλις 20 λεπτά, και οι ασθενείς θα μπορούν να κάνουν μόνοι τους τη διαδικασία.
Το πρώτο τεστ αίματος για τον ιό HIV σε «στικάκι» USB

Ερευνητές στη Βρετανία δημιούργησαν μια μικροσκοπική συσκευή που περιέχεται σε ένα USB στικ και χρησιμοποιεί μια σταγόνα αίματος για να ανιχνεύσει τον ιό HIV του AIDS μέσα σε μόλις 20 λεπτά. Στο μέλλον, οι ασθενείς θα μπορούν να ελέγχουν τακτικά τα επίπεδα του ιού στο αίμα τους, με τον ίδιο τρόπο που οι διαβητικοί «τσεκάρουν» συνεχώς το σάκχαρό τους.

   Ανάλογα με το αποτέλεσμα του τεστ, το «στικάκι» δημιουργεί το σχετικό ηλεκτρικό σήμα, που στέλνει σε έναν υπολογιστή ή άλλη φορητή συσκευή. Το αποτέλεσμα του τεστ βγαίνει μέσα σε μόνο 20 λεπτά, ενώ τα υπάρχοντα τεστ χρειάζονται τουλάχιστον τρεις μέρες και γίνονται με ένα ακριβό και πολύπλοκο εξοπλισμό, όσο ένα μεγάλο φωτοαντιγραφικό μηχάνημα.

   Η εύχρηστη συσκευή είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί από τους ίδιους τους ασθενείς, ιδίως όσους ζουν σε απομονωμένες περιοχές, για τη συνεχή παρακολούθηση της εξέλιξης της θεραπείας τους. Η συσκευή ανιχνεύει την ποσότητα του ιού HIV στο αίμα του ασθενούς, πράγμα που δείχνει πόσο αποτελεσματική είναι η θεραπεία που κάνει.

   Οι σημερινές αντι-ιικές θεραπείες πετυχαίνουν να μειώσουν τον ιό σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα, πράγμα που επιτρέπει σε πολλούς ασθενείς να έχουν φυσιολογικό προσδόκιμο ζωής. Όμως, σε μερικές περιπτώσεις τα φάρμακα παύουν να «δουλεύουν», πιθανώς επειδή ο ιός έχει αναπτύξει αντίσταση σε αυτά. Αυτό συνοδεύεται από νέα αύξηση της ποσότητας του HIV στο αίμα του ασθενούς.

         Οι ερευνητές του Τμήματος Ιατρικής του Imperial College του Λονδίνου και της εταιρείας ηλεκτρονικών DNA Electronics, με επικεφαλής τον Γκράχαμ Κουκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Scientific Reports», δοκίμασαν το διαγνωστικό «τσιπάκι» σε 991 δείγματα αίματος και ανακοίνωσαν ότι το ποσοστό ακριβείας του φθάνει το 95%.

         Οι επιστήμονες άρχισαν ήδη να διερευνούν κατά πόσο η ίδια συσκευή θα ήταν δυνατό να αξιοποιηθεί για την ανίχνευση και άλλων ιών όπως της ηπατίτιδας.

         Καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της νέας τεχνολογίας είχε ο ελληνοκυπριακής καταγωγής καθηγητής Κρις Τουμάζου του Τμήματος Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών του Imperial, ο οποίος επίσης είναι ιδρυτής και πρόεδρος της εταιρείας DNA Electronics, τεχνοβλαστού του πανεπιστημίου Imperial.

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.