Το πιο σύγχρονο τηλεοπτικό στούντιο των Βαλκανίων βρίσκεται στο ΕΚΠΑ
Σε ένα πρότυπο τεχνολογικά στούντιο θα εκπαιδεύονται στο εξής οι μελλοντικοί δημοσιογράφοι, φοιτητές σήμερα στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ. «Δίνουμε στο νέο στούντιο το όνομα του Βαγγέλη Σορόγκα, στυλοβάτη του τμήματός μας» ανέφερε χθες κατά τα εγκαίνια και την ονοματοθεσία του πανεπιστημιακού τηλεοπτικού στούντιο ο σημερινός πρόεδρος, Καθηγητής Δημήτριος-Σταμάτιος Χαραλάμπης στην κατάμεστη αίθουσα παρουσία του κ. Σορόγκα, που υπήρξε ένας εκ των πρωτεργατών του τμήματος που ιδρύθηκε το 1990, όπως γράφει η Καθημερινή.
«Οι φοιτητές θα έχουν την ευκαιρία να σχεδιάσουν και να πραγματώσουν το δικό τους πρόγραμμα» συμπλήρωσε από την πλευρά της, η Καθηγήτρια κ. Μαρία Κομνηνού, διευθύντρια του εργαστηρίου οπτικοακουστικών μέσων. Το στούντιο, που θεωρείται το πιο σύγχρονο των Βαλκανίων, υλοποιήθηκε μέσω του ΕΣΠΑ (2007-2013) Περιφέρειας Αττικής (ΠΕΠ Αττικής) και η συνολική χρηματοδότηση που έλαβε το Τμήμα αγγίζει το μισό εκατομμύριο ευρώ.
Το έργο ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2015 και έκτοτε ξεκίνησε και η δοκιμαστική λειτουργία του από φοιτητές του τμήματος, που χωρισμένοι σε ομάδες των είκοσι ατόμων δημιούργησαν ευφυή χιουμοριστικά δελτία ειδήσεων, σατιρικές εκπομπές αλλά και ένα ντοκυμαντέρ για το προσφυγικό, που θα ολοκληρωθεί προσεχώς, υπό την καθοδήγηση της σκηνοθέτιδας Κλεωνής Φλέσσα.
«Πρόκειται για full high definition studio, το οποίο σε επίπεδο broadcast είναι πλήρως εξοπλισμένο, όπως τα αντίστοιχα στην αγορά» εξηγεί στην «Κ» ο κ. Νίκος Μύρτου, ο οποίος ανήκει στο ειδικό διδακτικό προσωπικό του Τμήματος και είναι επιφορτισμένος με τη μύηση των φοιτητών στην τηλεοπτική παραγωγή. Το εν λόγω εκπαιδευτικό κομμάτι λάμβανε χώρα τα πρώτα χρόνια της σχολής σε στούντιο ιδιωτικού σταθμού, που «φιλοξενούσε» τα παιδιά, εν συνεχεία το 1998 δημιουργήθηκε ένα περιορισμένο τεχνολογικά στούντιο στο τότε κτίριο της σχολής στην οδό Καλαμιώτου, ενώ για δύο χρόνια, όσο διήρκεσε η ολική μεταφορά στα νέα κτίρια, οι φοιτητές δεν είχαν καμία πρόσβαση σε στούντιο.
Τα εγκαίνια των εγκαταστάσεων, επομένως, σηματοδοτούν τη μετάβαση από την αναλογική στην ψηφιακή εποχή, ενώ συμπίπτουν με την τροποποίηση του προγράμματος σπουδών. Στόχος πλέον είναι παράλληλα με τη θεωρητική προσέγγιση του αντικειμένου, οι φοιτητές να εξοικειώνονται εξίσου με τις νέες τεχνολογίες, που αναπτύσσονται ταχύτατα. «Εχουμε ξεκινήσει ταυτόχρονα συνεργασία με την ΕΤΕΚΤ (Ενωση Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου Τηλεόρασης), που χάρη στο νέο τηλεοπτικό μας στούντιο θα μπορούν να δίνουν τεχνικά σεμινάρια στους υποψήφιους, τους οποίους εν συνεχεία θα αναγνωρίζουν ως δόκιμα μέλη» σημειώνει ο κ. Μύρτου. Οι φοιτητές μπορούν πλέον δυνητικά να παράγουν ζωντανές εκπομπές για το ευρύ κοινό, κάτι που δεν αποκλείουν να συμβεί μελλοντικά οι καθηγητές τους. «Είμαστε ανοικτοί σε συνεργασίες, υπό την προϋπόθεση, όμως, να καλύψουμε υπαρκτά κενά σε θέματα ανθρωπιστικά και καλλιτεχνικά του σημερινού τηλεοπτικού προγράμματος» καταλήγει η κ. Κομνηνού.
Η οπτικοακουστική «στροφή» του τμήματος κορυφώνεται την 1η Απριλίου, που θα αρχίσουν να λειτουργούν τρεις διαφορετικές ζώνες ραδιοφωνικών εκπομπών με τη σφραγίδα του ΕΚΠΑ. «Η μία ζώνη, που εκπέμπει ήδη διαδικτυακά, είναι η φοιτητική, αλλά την άνοιξη θα επεκταθούμε στην ακαδημαϊκή και την επαγγελματική ζώνη, όπου έμπειροι άνθρωποι του χώρου θα κάνουν εκπομπές διδάσκοντας έμμεσα τους νεότερους» εξηγεί στην «Κ» η κ. Μαρίνα Ρήγου, συνεργάτης του ΕΚΠΑ και καθ’ύλην αρμόδια για το μάθημα της ραδιοφωνικής εκπομπής, μαζί με τον καθηγητή Δημήτρη Χαρίτο. Με μουσικές εκπομπές αλλά και μαγκαζίνο, οι 3ετείς και 4ετείς φοιτητές θα επιδοθούν στη χαρά της δημιουργίας και της επικοινωνίας με το ευρύ πλέον κοινό.
Πηγή: Καθημερινή