Το Νοέμβριο αποφασίζεται η υπαγωγή της Folli-Follie σε αναγκαστική διαχείριση
Στα μέσα Νοεμβρίου η Folli-Follie θα τεθεί πιθανότατα υπό αναγκαστική διαχείριση δεδομένου ότι πλέον είναι εμφανές πως δεν θα αποφύγει να διασφαλίσει νέα προστασία από τους πιστωτές της.
Άλλωστε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών με την προχθεσινή του απόφαση έδειξε πως ο μόνος λόγος που κράτησε για δύο μήνες στον αναπνευστήρα την Folli-Follie και την οικογένεια Κουτσολιούτσου, είναι ότι δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί οι έρευνες των EY και Alvarez & Marsal για την οικονομική κατάσταση της εισηγμένης.
Αν και οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των εν λόγω ελέγχων χαρακτηρίζονται από γνώστες της ελεγκτικής ως «παράδοξες» σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να αποτελέσουν ξανά δικαιολογία προκειμένου να επεκταθεί η προστασία της εταιρείας έναντι των πιστωτών της. Διότι χωρίς τα στοιχεία των ΕΥ και Alvarez & Marsal η Deloitte δεν θα μπορέσει να καταρτίσει το σχέδιο εξυγίανσης που πρέπει να παρουσιασθεί στο δικαστήριο.
Και δεδομένου ότι η Διοίκηση της Folli-Follie δεν έχει ένα πειστικό αφήγημα για την επομένη ημέρα και το μόνο που επικαλείται είναι πως δεν έχει φεσώσει τους πιστωτές, τους προμηθευτές της και τον ΕΦΚΑ, ωστόσο τα οικονομικά της μέσα μειώνονται ημέρα με την ημέρα και το παιχνίδι καθυστερήσεων που παίζει από τις αρχές του καλοκαιριού ροκανίζει πρώτα από όλα τα θεμέλια της ίδιας της φίρμας. Είναι ενδεικτικό πως η εταιρεία χρειάζεται 15 εκατ. ευρώ για προμήθειες εμπορευμάτων σε μηναία βάση, κεφάλαια που σύντομα δεν θα μπορεί να τα εξασφαλίσει.
Η ένδεια άλλωστε των επιχειρημάτων της εισηγμένης αναδείχθηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών κατά την γεμάτη αμφισημίες τοποθέτηση του Γενικού Διευθυντή και Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλου της Folli Εμμανουήλ Ζαχαρίου.
Ο κ. Ζαχαρίου, στον οποίο έχει επιβληθεί πρόστιμο 70.000 ευρώ από την Επιτροπή κεφαλαιαγοράς για χειραγώγηση της μετοχής της Folli, εμφανίσθηκε στο δικαστήριο ως ο μονός που θα μπορούσε να μιλήσει για τα οικονομικά στοιχεία της. Να σημειωθεί πως ο Οικονομικός Διευθυντής της Folli-Follie Φραγκίσκος Γρατσώνης και ο Διευθυντής Λογιστηρίου του Ομίλου Γιώργος Αλαβάνος που και αυτοί αντιμετωπίζουν το κακουργηματικού χαρακτήρα αδίκημα της χειραγώγησης, έχουν παραιτηθεί.
Ο κ. Ζαχαρίου προσπάθησε να ωραιοποιήσει τις καταστάσεις κάνοντας επίκληση ακόμη και σε ανεπιβεβαίωτη οικονομικά στοιχεία. Ενδεικτικά ανέφερε πως οι πωλήσεις του ομίλου καταγράφουν ετήσια αύξηση 7%, κάτι απολύτως σαθρό δεδομένου ότι οι ΕΥ και Alvarez & Marsal δεν έχουν ακόμη πιστοποιήσει τις πωλήσεις του 2017.
Αίσθηση προκάλεσε και η αναφορά του κ. Ζαχαρίου στη συμμετοχή 35,5% που έχει η Folli στα Αττικά Πολυκαταστήματα. Όπως είπε η εν λόγω συμμετοχή έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον στρατηγικού επενδυτή που σκοπεύει να βάλει 70 εκατ. ευρώ στην εισηγμένη για την απόκτησή του ποσοστού.
Ωστόσο, το ποσοστό αυτό έχει ενεχυριαστεί στις τράπεζες για την εξασφάλιση δανείων ύψους 45 εκατ. ευρώ και τα τραπεζικά ιδρύματα δρομολογούν την ρευστοποίηση του, κάτι που καθιστά ανεδαφική την όποια συζήτηση για προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή.
Πέραν των δεσμευμένων assets που δεν μπορούν να αξιοποιηθούν ένα ζήτημα που καθιστά λιγότερο ελκυστική τη Folli για τους επενδυτές είναι οι ανοικτές εκκρεμότητες της οικογένειας Κουτσολιούτσου με τη Δικαιοσύνη. Υπενθυμίζεται πως ο οικονομικός εισαγγελέας Ιωάννης Δραγάτσης διερευνά την υπόθεση της Folli Follie και δεν αποκλείεται σύντομα να αρχίσει τη κλήτευση υπόπτων τέλεσης αξιόποινων πράξεων.
(Πηγή)