Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
18.11.2024

Το ELAIΩNAS FESTIVAL 2020 θα διεξαχθεί στις 18, 19 και 20 Αυγούστου στο Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού

Το ELAIΩNAS FESTIVAL επιστρέφει για 6η χρονιά φιλοξενώντας σπουδαίους καλλιτέχνες και παρουσιάζοντας με δωρεάν είσοδο ένα τριήμερο εξαιρετικών μουσικών και θεατρικών εκδηλώσεων στο Ανοιχτό Θέατρο του Κολωνού αφιερωμένες στον Σοφοκλή και τον Σεφέρη.
Το ELAIΩNAS FESTIVAL  2020 θα διεξαχθεί στις 18, 19 και 20 Αυγούστου στο Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού

Για το 2020 το φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στην μνήμη του αρχαίου ποιητή Σοφοκλή ο οποίος γεννήθηκε και έζησε στον Κολωνό, (Σοφοκλής Σοφίλου ο εκ Κολωνού), δίπλα στην ακαδημία του Πλάτωνα και στον σύγχρονο ποιητή Γιώργο Σεφέρη. Αφιερώματα στο έργο  του Σοφοκλή, αλλά και απρόβλεπτες  συναντήσεις μουσικών και ηθοποιών με αφορμή την ποίηση του Γιώργου Σεφέρη.

Λόγω του του covid-19 οι δράσεις του ElaiΩnas Festival θα μεταφερθούν από το πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος, στο Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού, που παραχώρησε ευγενικά ο οργανισμός πολιτισμού άθλησης και νεολαίας του Δήμου Αθηναίων. Ακριβώς στην κορυφή του λόφου του Κολωνού όπου βρίσκεται το θέατρο, στην συμβολή των οδών Ιωαννίνων και  Καπανέως, μπορεί να επισκεφθεί κανείς και τη σπηλιά όπου τοποθετεί ο Σοφοκλής τον Οιδίποδα κατά την άφιξή του στην Αθήνα.

Πληροφορίες: www.elaionasfestival.com και www.facebook.com/elaionasfestival

ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

  • ΠΟΙΗΣΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΕΦΕΡΗ – Λόγος και Μουσική

Γιάννης Αναστασάκης – Σοφία Φιλιππίδου

Ο avant garde κιθαρίστας Γιάννης Αναστασάκης, μαζί με μια ψηφιοποιημένη εκδοχή της φωνής και της παρουσίας της Σοφίας Φιλιππίδου, θα μας μεταφέρουν στην άχρονη διάσταση της ποίησης, την Τρίτη 18 Αυγούστου στις 21:00

Εκτός από τις συνεργασίες του με εικαστικούς και μουσικούς όπως ο Μιχάλης Σιγανίδης, ή ο Θοδωρής Ρέλλος, ο Γιάννης Αναστασάκης ακολουθεί έναν μοναχικό δρόμο που δημιουργεί ο ίδιος. Μέσα από αναλογικούς και ψηφιακούς επεξεργαστές δημιουργεί τοπία που ο άνθρωπος, η μηχανή και ο φυσικός χώρος συμπλέκονται χωρίς διακριτά όρια.

Η γνώριμη φωνή και παρουσία της Σοφίας Φιλιππίδου θα κρατήσει το νήμα των λέξεων του Σεφέρη ως οδηγό σε μια περιπλάνηση στο άγνωστο.

Τρίτη 18 Αυγούστου | ώρα 21:00 | Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού – Ιωαννίνων και Καπανέως, με ελεύθερη είσοδο

Στάθης Άννινος – Γιώργος Κέντρος

Το πιάνο του Στάθη Άννινου και η φωνή του Γιώργου Κέντρου σε μια πορεία προς την ‘’καρδιά’’ της ποίησης του Σεφέρη, την Τετάρτη 19 Αυγούστους στις 21:00.

Ο πιανίστας Στάθης Άννινος εκτός από την κλασσική και τζαζ παιδεία ή τις συνεργασίες με γνωστούς τραγουδοποιούς όπως ο Διονύσης Σαββόπουλος, έχει μια έφεση στο να είναι παρών στην στιγμή ώστε να αλληλεπιδρά καίρια με το περιβάλλον. Αυτό που λέμε αυτοσχεδιασμό. Με τον Γιώργο Κέντρο θα μας μεταφέρουν μέσα από τον ήχο και τις λέξεις στο κοινό αλλά και μυστικό τοπίο της ενεργειακής υπόστασης του λόγου του ποιητή.

Τετάρτη 19 Αύγουστου | ώρα 21:00 | Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού – Ιωαννίνων και Καπανέως, με ελεύθερη είσοδο

Ηλίας Ζάικος – Αλέξανδρος Μυλωνάς

Ένας απρόβλεπτος διάλογος με την ποίηση του Γιώργου Σεφέρη από τον ηθοποιό  Αλέξανδρο Μυλωνά και τον κιθαρίστα Ηλία Ζάικο, την Πέμπτη 20 Αυγούστου στις 21:00.

Μια impromptu συνεύρεση που θα μας δώσει την σπάνια ευκαιρία να ακούσουμε τον Ηλία Ζάικο χωρίς τους Blues Wire, αλλά και να φανερώσει μια όχι τόσο γνωστή πλευρά του Αλέξανδρου Μυλωνά, μέσα από τους στίχους του Σεφέρη και την κοινή αγάπη και των δύο για τα μπλούζ.

Πέμπτη 20 Αυγούστου | ώρα 21:45 | Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού – Ιωαννίνων και Καπανέως, με ελεύθερη είσοδο

  • ΤΡΙΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΣΟΦΟΚΛΗ

Αντιγόνη. Μια μουσική προσέγγιση από την Κερασία Σαμαρά.

Μία μουσική προσέγγιση του κλασικού αριστουργήματος, ένα αναπάντεχο ορατόριο.

Πρόκειται για μία αναπάντεχη προσέγγιση του κλασικού αριστουργήματος, σε μετάφραση Κ.Χ.Μύρη, αλλά και με ολόκληρα αποσπάσματά της στα αρχαία ελληνικά.

Η σκηνοθέτιδα ανιχνεύει τις έννοιες «Μουσικός λόγος», «Χορός τραγωδίας», «Θρήνος» και «Αποστασιοποίηση», χρησιμοποιώντας ως  αφορμή την σχέση των νέων ανθρώπων με τα κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, αλλά και την παράλληλη και ισάξια συνύπαρξη λόγου και μέλους.

Οι ερμηνευτές συνομιλούν σε παρόντα και παρελθόντα χρόνο μεταξύ τους, με τους ήρωες  και με τη μουσική του κορυφαίου συνθέτη της jazz Τάκη Μπαρμπέρη, σε πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις του ίδιου.

Την εικαστική και ενδυματολογική επιμέλεια αναλαμβάνει ο βραβευμένος με β΄ παγκόσμιο βραβείο στη Βiennale του 2001 ζωγράφος, Θανάσης Παναγιώτου, ενώ την απαραίτητη δραματουργική επεξεργασία έχει επιμεληθεί ο λογοτέχνης και διανοητής Ηρακλής Λογοθέτης.

Μετάφραση: Κ.Χ.Μύρης | Μουσική: Τάκης Μπαρμπέρης | Εικαστική και ενδυματολογική επιμέλεια: Θανάσης Παναγιώτου | Δραματουργική επεξεργασία: Ηρακλής Λογοθέτης | Βοηθός σκηνοθέτη: Τζένη Γαβρά | Ηθοποιοί: Κερασία Σαμαρά, Ζαχαρίας Ρόχας, Βίκυ Μαραγκάκη, Αντωνία Βουρλιώτη, Αλεξία Ρίτσο, Στεφανθή Τσιατάκη

Τρίτη 18 Αυγούστου | ώρα 21:45 | Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού – Ιωαννίνων και Καπανέως, με  ελεύθερη είσοδο

Φιλοκτήτης. Το χρονικό μιας εξορίας από την Κατερίνα Γεωργουδάκη

«Οι άνθρωποι υποφέρουν• βασανίζουν ο ένας τον άλλον, πληγώνουν και πληγώνονται. Κανένα ποίημα, κανένα θεατρικό έργο δεν μπορεί να διορθώσει ένα λάθος που έγινε κάποτε και με τα χρόνια κατάντησε αθεράπευτη πληγή. Η Ιστορία λέει: Μην ελπίζεις πέρα απο τον τάφο• εδώ όμως, στη διάρκεια μιας ολόκληρης ζωής, πάντα υπάρχει περίπτωση να σηκωθεί μια ευλογημένη τρικυμία δικαιοσύνης. Τότε η ελπίδα και η ιστορία ομοιοκαταληκτούν. » Seamus Heany.

Με αφορμή τον «Φιλοκτήτη» του Σοφοκλή, δημιουργείται ένα μουσικό-θεατρικό αναλόγιο ως χρονικό μιας εξορίας, από τα χρόνια τα τωρινά στα χρόνια τα παλιά κι αντίστροφα.  Αλλάζει άραγε ποτέ ο άνθρωπος; Αδιάλλακτος ή ήρωας; Ασκητής ή πολεμιστής; Αναχωρητής ή διαμορφωτής της Ιστορίας; Ποιος είναι ο Φιλοκτήτης; Και τί είναι τελικά οι πεποιθήσεις και οι ιδεολογίες; «Ασθένεια» ή ευλογία;

Σκηνοθεσία: Κατερίνα Γεωργουδάκη | Μουσική: Βάϊος Πράπας | Βίντεο: Αποστόλης Κουτσιανικούλης | Δραματολόγος: Έλενα Τριανταφυλλοπούλου | Ηθοποιοί: Κατερίνα Λυπηρίδου, Δημήτρης Πασσάς

Τετάρτη 19 Αύγουστου | ώρα 21:45 | Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού – Ιωαννίνων και Καπανέως, με ελεύθερη είσοδο

Με αφορμή την Ηλέκτρα από την Φένια Παπαδόδημα

Ένα μουσικό αναλόγιο με έξι μουσικούς – ηθοποιούς επί σκηνής να μας οδηγούν στον λαβύρινθο της μοναδικής βιογραφίας της Ηλέκτρας του Σοφοκλή.

Μουσική και λόγος συνδέονται με νήματα μυστικά που κινούνται συντονισμένα με τις ψυχικές διακυμάνσεις της βαθύτερης ιστορίας. Της ιστορίας ενός ανθρώπου που με το στόμα του ζητά εκδίκηση και με την καρδιά του παλεύει να ξαναβρεί το φως.

Το φως έχει χαθεί για την Ηλέκτρα. Η ψυχή της δεν μπορεί πλέον να θυμηθεί, να φέρει και πάλι στην μνήμη της το άγγιγμα του. Το φως, η γαλήνη του και όλα όσα έπονται της παρουσίας του. Η ασφάλεια, η αγάπη, το σπίτι αλλά κυρίως η αλήθεια. Πρόκειται για την ζωή ενός προσώπου φυλακισμένου. Είτε αυτό είναι το αποτέλεσμα μίας ανεπανόρθωτης αδικίας και μητρικής σκληρότητας είτε γιατί η ίδια το επιβάλει έμμεσα στον εαυτό της μ’ έναν τρόπο ψυχαναγκαστικό.

Σαν ολοζώντανο εργαστήριο της ανάπλασης της ανθρώπινης συνείδησης μέσα στους αιώνες η αρχαία τραγωδία φέρνει στο φως τα βαθύτερα τραύματα του ανθρώπου.

Μεγεθυμένα στα μάτια των θεατών, τα τραύματα αυτά γίνονται τόπος κοινός, βίωμα που μοιράζεται στους θεατές προς αφομοίωση, επεξεργασία, δρόμος προς την κάθαρση. Τουλάχιστον την συνειδητοποίηση.

Από το σκοτάδι στο νέο φως που χαιρετά η Ηλέκτρα την ημέρα της άφιξης του Ορέστη,  συντελείται μία διαδρομή όπου η βιογραφία της ηρωίδας γίνεται αφορμή για να αγγίξει και πιθανόν να αποτινάξει ο θεατής κάποιο δικό του σκοτάδι.

Τουλάχιστον με αυτή την εσωτερική στάση κανείς δεν θα βγει χαμένος, μη έχοντας βιώσει την μέθεξη στο δυνατό μυστήριο του λόγου.

Το σκοτάδι και ο ψυχαναγκασμός είναι πλέον δεδομένα σημεία των καιρών μας. Το ψέμα και η αλήθεια διαδέχονται το ένα το άλλο σαν την αέναη εναλλαγή νύχτας και ημέρας χωρίς νόημα πια για την Ηλέκτρα. Αξίζει λοιπόν να ξαναδιαβάσουμε αυτό το κείμενο σήμερα περισσότερο από ποτέ γιατί ίσως ο λόγος του Σοφοκλή να θυμίσει και στη δική μας ψυχή την ύπαρξη της αλήθειας, που πάντα απελευθερώνει.

Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας | Επί σκηνής: Φένια Παπαδόδημα, Μανώλης Αφολάνιο (a.k.a MC Yinka), Ευαγγελή Φίλη, Φανή Αργύρη, Παναγιώτης Κωστόπουλος | Μουσική και σκηνοθεσία: Φένια Παπαδόδημα

Πέμπτη 20 Αυγούστου | ώρα 21:45 | Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού – Ιωαννίνων και Καπανέως, με ελεύθερη είσοδο

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΤΡΙΤΗ 18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

21:00 | Γιάννης Αναστασάκης – Σοφία Φιλιππίδου.

21:45 | Αντιγόνη. Μια μουσική προσέγγιση από την Κερασία Σαμαρά.

ΤΕΤΑΡΤΗ 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

21:00 | Στάθης Άννινος – Γιώργος Κέντρος

21:45 | Φιλοκτήτης. Το χρονικό μιας εξορίας από την Κατερίνα Γεωργουδάκη

ΠΕΜΠΤΗ 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

21:00 | Ηλίας Ζάικος – Αλέξανδρος Μυλωνάς

21:45 | Με αφορμή την Ηλέκτρα από την Φένια Παπαδόδημα

Όλες οι εκδηλώσεις είναι με ελεύθερη είσοδο στο ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΛΩΝΟΥ  Ιωαννίνων & Καπανέως, Κολωνός – Τ.Κ. 10444 | Μέσα Μαζικής Μεταφοράς  057, Α13, 12

www.elaionasfestival.com  |  www.facebook.com/elaionasfestival

Δύο λόγια για το φεστιβάλ

Το ElaiΩnas Festival, είναι μία πλατφόρμα διάδρασης τεχνών και επιστημών µε χαρακτήρα επιμορφωτικό, εκπαιδευτικό και καλλιτεχνικό που προσφέρει στο αθηναϊκό κοινό κάθε χρόνο από την άνοιξη του 2015 τη δυνατότητα να παρακολουθεί θεατρικές και μουσικές παραστάσεις σημαντικών καλλιτεχνών εντελώς δωρεάν, παράλληλες επιμορφωτικές δράσεις και ομιλίες σπουδαίων εισηγητών, ακαδημαϊκών, συγγραφέων και καλλιτεχνών, αλλά και εκθέσεις εικαστικών, φωτογραφία και video art.

Το ElaiΩnas Festival δίνει την ευκαιρία σε νέους ή και καθιερωμένους καλλιτέχνες να πειραματιστούν δημιουργώντας πρωτότυπες παραγωγές πάνω σε θεματικές τις οποίες δεν θα επέλεγαν εύκολα, καθότι δεν έχουν αυστηρά εμπορικό χαρακτήρα, αλλά στοχεύουν και στην παράλληλη καλλιτεχνική και πνευματική προσφορά στο Αθηναϊκό, και όχι μόνο, κοινό. Οι πρωτότυπες καλλιτεχνικές παραγωγές του φεστιβάλ εμπνέονται από τις εκάστοτε θεματικές του φεστιβάλ και παρουσιάζονται με ελεύθερη είσοδο.

Η περιγραφή της ευρύτερης περιοχής της Αττικής και κυρίως ο ‘’λόγγος των Αθηνών’’, όπως έχει διασωθεί στο έργο του Δημήτρη Καμπούρογλου ήταν η αιτία για την δημιουργία αυτού του φεστιβάλ. Το όνομα της στάσης του μετρό ‘’Ελαιώνας’’, ο λόφος του Ιππίου Κολωνού, το αρχαιολογικό πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος και ένα μικρό κομμάτι γης μέσα στην Γεωπονική Σχολή, είναι ότι έχει απομείνει για να θυμίζει τον ελαιώνα αλλά και τον ‘’λόγγο των Αθηνών’’ που εκτός από τον Καμπούρογλου, έχει υμνηθεί ως μαγικό τοπίο και σε πλήθος γραπτών ξένων περιηγητών, ως και τον 19ο αιώνα.

Ο μέσος Αθηναίος πολίτης γνωρίζει ελάχιστα για τους περισσότερους αρχαιολογικούς τόπους, σημεία αναφοράς και μνημεία – φορείς της συγκλονιστικής ιστορίας της Αθήνας. Ένα από αυτά τα μνημεία είναι και η περιοχή του Ελαιώνα, μία καθόλα υποβαθμισμένη περιοχή σήμερα. Η σημαντικότητα της από άποψη ιστορική, μυθολογική, θρησκευτική, πολιτισμική, φιλοσοφική και επιστημονική είναι τεράστια.

Τις δράσεις του ElaiΩnas Festival τις στήριξαν με την παρουσία, τα έργα και την ενθάρρυνση τους, πλειάδα εξαίρετων ακαδημαϊκών όπως η Ελένη Αρβελέρ, ο Κωνσταντίνος Στάικος, ο Βασίλης Καραποστόλης, ο Αθανάσιος Αλεξανδρίδης και πολλοί άλλοι ακόμα σκηνοθέτες, φωτογράφοι, εικαστικοί, επιστήμονες, και ερευνητές που δεν υπάρχει χώρος να αναφερθούν.

Δράσεις και συνέργειες

Με κεντρικό άξονα την ελληνική γλώσσα και ποίηση, την ιστορία και την εξέλιξη της ελληνικής λογοτεχνίας μέσα στους αιώνες, στο ElaiΩnas Festival έχουν συμμετάσχει  ιδιαίτερα αξιόλογοι εισηγητές, σκηνοθέτες, ηθοποιοί, μουσικοί και εικαστικοί.

Από την πρώτη έκδοση του έως σήμερα το φεστιβάλ έχει συνεργαστεί με δομές και θεσμούς όπως η Περιφέρεια Αττικής, ο Δήμος Αθηναίων, ο Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, η Εθνική Λυρική Σκηνή και το Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν.

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.