Το Ελ Σαλβαδόρ παραβίασε τα δικαιώματα μιας γυναίκας που κατηγορήθηκε ότι έκανε άμβλωση και πέθανε στη φυλακή
Το Διαμερικανικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε χθες, Τρίτη, ότι το Ελ Σαλβαδόρ παραβίασε τα δικαιώματα μιας γυναίκας η οποία καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 30 ετών αφού κατηγορήθηκε ότι παραβίασε την ιδιαίτερα αυστηρή νομοθεσία της χώρας κατά των αμβλώσεων και πέθανε στη φυλακή.
Δικαστήριο του Ελ Σαλβαδόρ καταδίκασε το 2008 τη γυναίκα, της οποίας είχε δημοσιευθεί μόνο το μικρό όνομα, Μανουέλα, για ανθρωποκτονία, έπειτα από μια επιπλοκή στην εγκυμοσύνη της που οδήγησε στον θάνατο του εμβρύου.
«Το Διαμερικανικό Δικαστήριο έκρινε ότι το κράτος του Ελ Σαλβαδόρ ευθύνεται για παραβιάσεις της ατομικής ελευθερίας, των δικαστικών εγγυήσεων, της ισότητας ενώπιον του νόμου, του δικαιώματος στη ζωή, της ηθικής ακεραιότητας, της προσωπικής ζωής και της υγείας της Μανουέλα», ανακοίνωσε το δικαστήριο.
Ζήτησε εξάλλου από το κράτος του Σαλβαδόρ να καταβάλει αποζημίωση στα δύο παιδιά της και να υιοθετήσει και να εφαρμόσει πρωτόκολλα για περιπτώσεις ανάλογες με αυτές της Μανουέλα.
Η Μανουέλα ενόσω εξέτιε την ποινή της διαγνώστηκε με λέμφωμα Χότζκιν. Πέθανε το 2010 σε ηλικία 33 ετών διότι έλαβε «καθυστερημένα» και «όχι τακτικά» ιατρική περίθαλψη, ανέφερε το δικαστήριο.
Η γυναίκα, μια νοικοκυρά που ζούσε στην ύπαιθρο του Σαλβαδόρ, πήγε το 2008 σε δημόσιο νοσοκομείο λόγω επιπλοκών στην εγκυμοσύνη της.
Το ιατρικό προσωπικό την κατήγγειλε στις αρχές αφού ανακάλυψε ότι είχε γεννήσει πρόσφατα. Η αστυνομία, αφού συνέλαβε τη Μανουέλα στο νοσοκομείο και την ανέκρινε χωρίς την παρουσία δικηγόρου, πραγματοποίησε έρευνα στο σπίτι της και βρήκε και ένα νεκρό έμβρυο στον υπόνομο, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα.
Το Σαλβαδόρ έχει μια από τις πιο αυστηρές νομοθεσίες κατά των αμβλώσεων.
Η Μορένα Ερέρα, ακτιβίστρια στην οργάνωση προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών Colectiva Feminista, χαρακτήρισε την Μανουέλα «ένα ακόμη θύμα ενός άδικου νομικού πλαισίου που βασίζεται στην πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων και το οποίο επηρεάζει κυρίως τις φτωχές γυναίκες, έφηβες και κορίτσια».