Την αθώωση της 53χρονης καθαρίστριας πρότεινε η αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου
Να γίνει δεκτή η αναίρεση που έχει ασκηθεί κατά της καταδικαστικής απόφασης για την 53χρονη καθαρίστρια του Δήμου Βόλου, πρότεινε κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία η εισαγγελέας της έδρας του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, αντεισαγγελέας Όλγα Σμυρλή.
Η καθαρίστρια του Δήμου Βόλου καταδικάστηκε από το Πενταμελές Εφετείου της Λάρισας για κακουργηματική κατ΄ εξακολούθηση απάτη με τις επιβαρυντικές διαστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου (νόμος 1608/1950) και η καταδίκη της αυτή προκάλεσε τόσο την αντίδραση της κοινής γνώμης όσο και της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου. Γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να αποφυλακιστεί τελικά η καθαρίστρια.
Το Πενταμελές Εφετείο είχε καταδικάσει την 53χρονη καθαρίστρια κρίνοντας ότι διέπραξε το αδίκημα της απάτης κατ΄εξακολούθηση σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου. Και αυτό γιατί όλα τα χρόνια που εργαζόταν, κάθε φορά που εισέπραττε τις μηνιαίες αποδοχές της, διέπραττε απάτη κατ΄ εξακολούθηση.
Σήμερα, η αντεισαγγελέας του ΑΠ, Όλγα Σμυρλή, ανέφερε, μεταξύ των άλλων, ότι η απάτη προκλήθηκε άπαξ και η ποινική δίωξη έχει παύσει λόγω παραγραφής, ενώ το δικαστήριο εσφαλμένα ερμήνευσε και εφήρμοσε τις ποινικές διατάξεις και προσέθεσε: «Ως χρόνο τέλεσης της κακουργηματικής απάτης δέχθηκε την περίοδο 1996-2015 που ήταν ο χρόνος που φέρεται να προκάλεσε ζημία στο Δημόσιο λαμβάνοντας τους μισθούς της. Ο αληθής χρόνος τέλεσης, όμως, είναι το 1996 που προσκόμισε νοθευμένα πιστοποιητικά με αποτέλεσμα την παραπλάνηση της αρμόδιας επιτροπής», υποστήριξε και πρόσθεσε: «Η απατηλή συμπεριφορά ήταν άπαξ και όχι εξακολουθητικά, όσο λάμβανε μηνιαίες αποδοχές της. Δεν υπήρχε υποχρέωση να ανακοινώσει κάθε μήνα την απάτη, αφού δεν μπορεί να αυτοενοχοποιηθεί».
Ως προς το ζήτημα της ζημίας του Ελληνικού Δημοσίου, η Όλγα Σμυρλή επισήμανε ότι δεν επέρχεται μείωση περιουσίας του Δημοσίου, αφού τα ποσά που είχαν προβλεφθεί με τον προϋπολογισμό του κράτους για τη θέση, αυτά και διατέθηκαν και όχι περισσότερα.
Ακόμη, η εισαγγελική λειτουργός δέχθηκε πως δεν θεμελιώνεται περιουσιακή βλάβη του Δημόσιου καθώς και ότι θα έπρεπε να κηρυχτεί αθώα η 53χρονη για την απάτη αφού δεν υπήρχε βλάβη για το Δημόσιο.
Η 53χρονη, η οποία παρακολούθησε όλη την ακροαματική διαδικασία, κατά την αποχώρησή της από τον Άρειο Πάγο, δήλωσε:
«Είμαι χαρούμενη, ευτυχισμένη και ευχαριστώ όλους που με υποστήριξαν. Θέλω να πάρω πίσω τη δουλειά μου, μέσα από μένα και την απόφαση του Αρείου Πάγου να βοηθηθούν, μέσα από το Γολγοθά που πέρασα εγώ να βοηθηθούν κι άλλοι. Δεν τους εξαπάτησα. Θεωρώ ότι οι δικαστές του Αρείου Πάγου το κατάλαβαν. Ήταν στίγμα για μένα 23 ημέρες που έμεινα στη φυλακή. Παραποίησα το απολυτήριο γιατί είχα μεγάλη ανάγκη, είχα δύο παιδιά να μεγαλώσω κι έπρεπε να τα μεγαλώσω με αξιοπρέπεια. Βέβαια, όλο αυτό μου στοίχισε. Αναγνωρίζω το λάθος μου και μεγαλώνω. Ωστόσο, δούλεψα αυτά τα λεφτά, δεν τα πήρα κι έφυγα».
Ο Άρειος Πάγος επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.