Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
15.12.2024

Tη ζωή 5 εκατομμυρίων παιδιών στοίχισαν oι ένοπλες συρράξεις στην Αφρική σε μια 20ετία

Πέραν των τραυματισμών παιδιών που οφείλονται άμεσα στις συγκρούσεις, οι πόλεμοι συμβάλλουν στους θανάτους και στην επιβράδυνση της ανάπτυξης των παιδιών «για πολλά χρόνια και σε μεγάλες περιοχές» γύρω από τις τοποθεσίες όπου ξεσπούν.
Tη ζωή 5 εκατομμυρίων παιδιών στοίχισαν oι ένοπλες συρράξεις στην Αφρική σε μια 20ετία

Πέντε εκατομμύρια παιδιά ηλικίας μικρότερης των 5 ετών πέθαναν στην Αφρική από ασθένειες που μπορούσαν να προληφθούν ή να ιαθούν, από πείνα, από τραύματα και άλλες άμεσες και έμμεσες συνέπειες ένοπλων συρράξεων στην ήπειρο από το 1995 ως το 2015, τονίζουν οι συγγραφείς μιας μελέτης που δημοσιεύεται σήμερα.

Ανάμεσά τους, περίπου τρία εκατομμύρια ήταν βρέφη ηλικίας 12 μηνών ή μικρότερα, ήτοι ένας αριθμός τρεις φορές υψηλότερος από εκείνον των ανθρώπων οι θάνατοι των οποίων οφείλονταν άμεσα στις ένοπλες συγκρούσεις στην Αφρική.

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet, δεν βασίζεται σε κάποια καταμέτρηση των θυμάτων, αλλά στην εξέταση δημογραφικών δεδομένων και άλλων στοιχείων για συνολικά 15.441 συρράξεις μέσα σε αυτή την εικοσαετία — στις οποίες έχασαν τη ζωή τους περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι.

Ο αριθμός αυτός των 5 εκατομμυρίων παιδιών είναι πολύ υψηλότερος από ό,τι υπολογιζόταν μέχρι σήμερα, υπογράμμισε ο επικεφαλής των επιστημόνων, ο Δρ. Εράν Μπενταβίντ του Πανεπιστημίου Στάνφορντ.

«Στην Αφρική ξέσπαγαν ένοπλες συγκρούσεις πολύ πιο συχνά και πολύ πιο εντατικά από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη ήπειρο κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 ετών», σημειώνουν οι επιστήμονες, που αναφέρονται σε χώρες όπως είναι η Νιγηρία, ή η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Η ανάλυσή τους, σημειώνουν, «δείχνει πως οι συνέπειες των ένοπλων συρράξεων πάνε πολύ πιο μακριά από τον θάνατο των αντιμαχόμενων και τη φυσική καταστροφή», καθώς «αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου μικρών παιδιών για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο», διάρκειας ακόμη και οκτώ ετών.

Πέραν των τραυματισμών παιδιών που οφείλονται άμεσα στις συγκρούσεις, οι πόλεμοι συμβάλλουν στους θανάτους και στην επιβράδυνση της ανάπτυξης των παιδιών «για πολλά χρόνια και σε μεγάλες περιοχές» γύρω από τις τοποθεσίες όπου ξεσπούν, πολλά χρόνια μετά το τέλος τους, κατά τη μελέτη που εκπόνησαν οι επιστήμονες του Στάνφορντ.

«Οι πόλεμοι δημιουργούν μια σειρά θανατηφόρων έμμεσων συνεπειών για τις κοινότητες», προκαλούν θανάτους εξαιτίας «ιάσιμων μολυσματικών ασθενειών, υποσιτισμού, διακοπής βασικών υπηρεσιών όπως η ύδρευση, η αποχέτευση και η προσφορά ιατρικών φροντίδων στις μητέρες», εξηγούν.

Η μελέτη έλαβε υπόψη δεδομένα για ένοπλες συγκρούσεις στις 34 από τις 54 χώρες της Αφρικής. Ανάμεσα στα συμπεράσματά της είναι πως ένα παιδί που γεννιέται σε ακτίνα 50 χιλιομέτρων από μια περιοχή όπου εκτυλίσσονται ένοπλες συγκρούσεις διατρέχει υψηλότερο κίνδυνο (περίπου 8%) να πεθάνει τον πρώτο χρόνο της ζωής του απ’ ό,τι αν γεννιόταν στην ίδια περιοχή σε καιρό ειρήνης. Όταν οι συγκρούσεις είναι εκτενέστερες ή εντατικότερες, ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 30%. Οι δείκτες της παιδικής θνησιμότητας τετραπλασιάζονται σε περιπτώσεις συγκρούσεων που διαρκούν 5 χρόνια η περισσότερο.

(AΠΕ-ΜΠΕ)

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.