Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
22.11.2024

Τι θέλουν οι Αθηναίοι για την πόλη τους

Σύμφωνα με τη διαβούλευση που έγινε για το αναπτυξιακό σχέδιο Αθήνα 2020.
Τι θέλουν οι Αθηναίοι για την πόλη τους

   Τα συμπεράσματα της Διαβούλευσης για το ολοκληρωμένο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης «Έργο: Αθήνα 2020», παρουσιάστηκαν από τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχιακό μέγαρο και στην οποία παρέστησαν και μίλησαν ο υφυπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού, αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης, η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών Ερμίνα Κυπριανίδου και ο αναπληρωτής επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα Αργύρης Περουλάκης.

   Στη διαβούλευση συμμετείχαν 1063 άτομα. Απ΄αυτούς, το 58% ζήτησε οι παρεμβάσεις να επικεντρωθούν σε περιοχές μικτών χρήσεων, το 31% σε περιοχές κατοικίας, το 6% σε βιομηχανικές και το 5% σε εμπορικές.  

   Στην ερώτηση «Ποια θεωρείτε ότι είναι η βασικότερη ανάγκη των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα και πρέπει να στηριχθεί από τον δήμο;» το 37% απάντησε διαμόρφωση κουλτούρας επιχειρηματικότητας, το 24% διασύνδεση με τη χρηματοδότηση, το 21% υποστήριξη της εξωστρέφειας, το 13% ανάπτυξη δεξιοτήτων και το 5% ενημέρωση επί διαδικαστικών θεμάτων. Επιπλέον, μεγάλος αριθμός προτάσεων από πολίτες και φορείς αναφέρονταν στην ανάγκη για«πρωτοβουλίες για τη στήριξη των δεξιοτήτων ανέργων και εργαζομένων σε επιλεγμένους τομείς, με προτεραιότητα τον τομέα του πολιτισμού – της οικονομίας της υγείας – της περιβαλλοντικής διαχείρισης.

   Σύμφωνα με τον δήμαρχο, την περίοδο 2016 -2020, οι άξονες προτεραιότητας του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, που αποτελεί τη συνέχεια του προγράμματος «Έργο Αθήνα», είναι η οικονομική ανάπτυξη και η επιχειρηματικότητα, η αστική αναζωογόνηση, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η κοινωνική συνοχή.

   Το σχέδιο συνθέτει και αξιοποιεί τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του δήμου Αθηναίων για την περίοδο 2016-2020, τις παρεμβάσεις, τα αποτελέσματα και τη δυναμική του «Έργο: Αθήνα» 2012-2015, την αποδεδειγμένη ικανότητα του Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης στη διαχείριση πόρων από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία (ΕΤΠΑ & ΕΚΤ). Επίσης, τον Τομεακό και Περιφερειακό αναπτυξιακό σχεδιασμό για την Αττική της προγραμματικής περιόδου 2014-2020, τις εθνικές, περιφερειακές και ειδικές στρατηγικές (κοινωνική ενσωμάτωση των ευπαθών και των περιθωριοποιημένων ομάδων, υγεία, έξυπνη εξειδίκευση κλπ) , τους δείκτες δημογραφικών στοιχείων, κοινωνικής συνοχής, περιβαλλοντικούς και γενικούς οικονομικούς δείκτες καθώς και το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης (ΣΟΑΠ).

   Όπως είπε ο κ. Καμίνης το «Έργο: Αθήνα» ήταν πανελλαδικά η πρώτη Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση, στην Ελλάδα. Τώρα, πρόσθεσε, «έχουμε ήδη έτοιμο το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Έχουμε ήδη έτοιμη την 2η ΟΧΕ – «Έργο: Αθήνα 2020». Διασφαλίζουμε την αποτελεσματική απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων. Είμαστε έτοιμοι. Έχουμε την εμπειρία – έχουμε το πλάνο. Πρέπει να φύγουμε προς τα εμπρός – μαζί. Η Αθήνα δεν μπορεί να περιμένει» .

    Ο κ. Καμίνης επισήμανε ότι «η στρατηγική της δημοτικής αρχής περιλαμβάνει την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, προκειμένου να επιλέξουν οι πολίτες την Αθήνα ως τόπο κατοικίας», καθώς και τη διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών για να γίνει η Αθήνα πόλος έλξης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

         Συμπλήρωσε πως ο δήμος Αθηναίων, μέσω της Εταιρίας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών(ΕΑΤΑ) και του Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης (ΕΦΔ), σχεδίασε 64 έργα, 49 έργα υλοποιήθηκαν από τους πόρους του ΕΣΠΑ 2007-2013, ενώ τα υπόλοιπα 15 αποτελούν τη βάση για τη νέα προγραμματική περίοδο.

         «O μεγαλύτερος δήμος της χώρας, έχοντας αποκτήσει εργαλεία και τεχνογνωσία, κάνει περισσότερα από όσα αυστηρά αναλογούν στις αρμοδιότητές του» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων, αναφέροντας ότι βάσει του επείγοντος χαρακτήρα των ζητημάτων, όπως το προσφυγικό, ο δήμος Αθηναίων ο δραστηριοποιείται ενεργά στη διαχείρισή του.

   Ο υφυπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού Αλέξης Χαρίτσης, τόνισε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων», επισημαίνοντας ότι «στόχος είναι να μην επαναληφθούν οι παθογένειες του παρελθόντος με τα ποσοστά υπερδέσμευσης».

   Ο κ. Χαρίτσης, υπογράμμισε ότι η υλοποίηση των έργων πρέπει να γίνει με γνώμονα τον αναπτυξιακό σχεδιασμό, με προτεραιότητα την καινοτομία, την εξωστρέφεια και τα περιβαλλοντικά κριτήρια.

    Όπως είπε, στο νέο ΕΣΠΑ η ένταξη των έργων θα είναι συνδεδεμένη με το αναπτυξιακό προφίλ των περιοχών , αυτά θα είναι έργα μικρού και μεσαίου μεγέθους που θα «συνδέονται» με άλλα που ολοκληρώθηκαν στο παρελθόν και θα πολλαπλασιάζουν τις ωφέλειες για τις τοπικές κοινωνίες.

   Στόχος μας είναι, υπογράμμισε, η βέλτιστη διαχείριση των υπαρχόντων πόρων, αλλά και η καλύτερη δυνατή αναμόχλευσή τους. Ανακοίνωσε δε, ότι η χρηματοδότηση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυση της Αττικής θα ανέρχεται σε 267 εκατομμύρια από το ΠΕΠ Αττικής.

   Η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών Ερμίνα Κυπριανίδου τόνισε ότι «ο δήμος Αθηναίων θα βρει αρωγό και σύμμαχο την Περιφέρεια» και εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει την πολυεπίπεδη συνεργασία υπάρχει, στην αξιοποίηση των πόρων, με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

   Ο αναπληρωτής επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα Αργύρης Περουλάκης τόνισε ότι «ο δήμος Αθηναίων έχει πείσει την Επιτροπή για την αξιοπιστία του, για τη συνεχή αναζήτηση λύσεων και καινοτόμων προσεγγίσεων, καθώς μιλά και με άλλες μητροπολιτικές πόλεις και αντιμετωπίζει τη διαβούλευση με συστηματικότητα».

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.