Τι συμβαίνει όταν παίρνεις το λεωφορείο 58 του ΟΑΣΘ; Ένα δωρεάν πνευματικό ταξίδι
Για τους επιβάτες οι οποίοι περιμένουν στη στάση το λεωφορείο της γραμμής 58 του ΟΑΣΘ, που συνδέει το Πανόραμα με το κέντρο της Θεσσαλονίκης, από σήμερα σημασία δεν έχει ο προορισμός, αλλά η διαδρομή: ένα πνευματικό ταξίδι προσφέρεται σε όλους και μάλιστα δωρεάν, με δυνατότητα ανοιχτής επιστροφής.
Η βραβευμένη πρωτοβουλία φιλαναγνωσίας «βιβλίο- Στάση Ζωής» της Κίνησης Επικοινωνίας Πολιτών Φιλύρου, σε συνεργασία με τον Δήμο Πυλαίας- Χορτιάτη, που ξεκίνησε πέρυσι από το Φίλυρο, έφτασε και στο Πανόραμα.
Στη στάση «προέδρου Χαράλαμπος Παπαδόπουλος-Κούνιες» σε στεγασμένο χώρο, διαμορφώθηκε μια όμορφη βιβλιοθήκη, όπου κάθε πολίτης μπορεί να επιλέξει το βιβλίο που θέλει και να γεμίσει τον χρόνο αναμονής του μέχρι να έρθει το λεωφορείο της γραμμής, αλλά και στη συνέχεια να το κρατήσει μαζί του σε όλη τη διαδρομή.
Η στάση- βιβλιοθήκη διαμορφώθηκε κατάλληλα με αρχιτεκτονικές και εικαστικές παρεμβάσεις: ένα έπιπλο βιβλιοθήκης σε μορφή δένδρου, παγκάκι αναμονής, πολλές πρωτότυπες θέσεις διάθεσης εφημερίδων και περιοδικών, ενώ η βαφή της οροφής προσομοιάζει με ουρανό. Τα βιβλία είναι προσφορά της δημοτικής βιβλιοθήκης, της Ένωσης Λογοτεχνών, των πολιτιστικών συλλόγων του Δήμου, αλλά και απλών πολιτών.
Άλλωστε, ο τρόπος με τον οποίο οι πολίτες υποδέχθηκαν τις τέσσερις «στάσεις Ζωής» που λειτουργούν ήδη στο Φίλυρο, έδειξε πως υπήρχε η κουλτούρα των ανοιχτών βιβλιοθηκών και ας μην το γνώριζε κανείς.
«Τα ράφια των βιβλιοθηκών δεν είναι ποτέ άδεια και αυτό τιμά τους κατοίκους. Είναι συγκινητικό ότι περισσότερα βιβλία έρχονται, παρά φεύγουν από τις βιβλιοθήκες. Δεν υπάρχει καμία γραφειοκρατική διαδικασία, οι άνθρωποι δεν έχουν καμία υποχρέωση να δώσουν τα στοιχεία τους, για να δανειστούν κάποιο βιβλίο, μπορούν να το πάρουν στο λεωφορείο, στο σπίτι τους, μπορούν ακόμη και να το κρατήσουν για πάντα. Κι όμως, βλέπουμε πως οι περισσότεροι, επιστρέφοντας το βιβλίο που είχαν πάρει, φέρνουν μαζί και κάποιο άλλο» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ο οποίος παρέστη το πρωί στην έναρξη λειτουργίας της ανοιχτής βιβλιοθήκης στο Πανόραμα.
Ο κ. Καϊτεζίδης σημείωσε, πως ο Δήμος τιμήθηκε για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας με το βραβείο «Best City Awards», σε πανελλήνιο διαγωνισμό μεταξύ όλων των Δήμων της χώρας, για δράσεις στο πεδίο του πολιτισμού. Γνωστοποίησε δε, πως σχεδιάζεται η δημιουργία περισσότερων εναλλακτικών βιβλιοθηκών, όχι μόνο σε παλιές στάσεις, αλλά και σε εισόδους δημοτικών κτιρίων και χώρων όπου συναλλάσσονται καθημερινά οι δημότες με υπηρεσίες.
Παράλληλα, ο Δήμος σχεδιάζει τη δημιουργία δύο νέων παραδοσιακών βιβλιοθηκών στην Πυλαία και στο Ασβεστοχώρι, ενώ στηρίζει ενεργά το δίκτυο βιβλιοθηκών των σχολείων του Δήμου.
«Η σύγχρονη τεχνολογία με την ταχύτητα που την διακρίνει, μπορεί να καταλαμβάνει μεγάλο χώρο στην καθημερινότητά μας, αλλά το βιβλίο πάντοτε θα έχει τη γοητεία του και τη δική του ξεχωριστή θέση στη ζωή των ανθρώπων» παρατήρησε ο δήμαρχος.