Τι έγραψε ο Πολ Κρούγκμαν για την επίσκεψή του στην Ελλάδα
«Δεν νομίζετε ότι θέλουν να μας κάνουν να αποτύχουμε;». Με αυτή την ερώτηση που του έγινε στην Ελλάδα ξεκινάει το άρθρο του Πολ Κρούγκμαν που αναρτήθηκε στο μπλογκ του στους New York Times,την 20η Απριλίου. Με το κείμενο αυτό, ο νομπελίστας οικονομολόγος περιέγραψε την, όπως ο ίδιος χαρακτήρισε, «σύντομη αλλά έντονη επίσκεψή» του στην Αθήνα.
Παρότι η απάντηση του Κρούγκμαν στο ελληνικό ερώτημα είναι ότι δε θέλουν όλοι οι Ευρωπαίοι εν μπλοκ να δουν την Ελλάδα να κηρύσσει πτώχευση, κατανοεί το λόγο που οι Έλληνες βλέπουν έτσι τα πράγματα.
Ποιος είναι ο λόγος; Τα αποτελέσματα των πολιτικών λιτότητας που εφαρμόζονται τα τελευταία πέντε χρόνια στην Ελλάδα. Η δημοσιονομική προσαρμογή που ζητήθηκε από τους Έλληνες στο πλαίσιο των Μνημονίων επρόκειτο, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό dictum, να επαναφέρει την Ελλάδα σε ρυθμούς ανάπτυξης, προάγοντας ταυτόχρονα την εξυγίανση και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Το αποτέλεσμα όμως δεν ήταν αυτό: «Η καταστροφή της αγοραστικής δύναμης εμβάθυνε την καθίζηση της οικονομίας και οδήγησε στη Μεγάλη Ύφεση, σε επίπεδα μάλιστα ανθρωπιστικής κρίσης», λέει ο Κρούγκμαν.
Ο Αμερικανός οικονομολόγος αναφέρθηκε ακόμα σε «βαθύτατα λυπηρές ιστορίες» που άκουσε τις ημέρες διαμονής του στην Ελλάδα. Η δημοσιονομική κρίση της χώρας αποτέλεσε κατά τον ίδιο έναν «ατελείωτο εφιάλτη». Παρόλα τα προβλήματα, ωστόσο, η ελληνική ηγεσία θέλησε να κρατήσει τη χώρα στην Ευρωζώνη, εξαιτίας του φόβου της πτώχευσης και ενός Grexit που αυτή θα συνεπαγόταν.
Η κρίση έφερε στο τιμόνι της χώρας τον ΣΥΡΙΖΑ, σε μία εποχή που μία συμφωνία θα έπρεπε να είναι εφικτή, αναφέρει ο Κρούγκμαν. Αναφερόμενος στις συνέπειες ενός πιθανού Grexit, επεσήμανε πως ένα τέτοιο σενάριο θα ήταν ιδιαίτερα κοστοβόρο για την Ελλάδα, ενώ θα έθετε τεράστια οικονομικά και πολιτικά προβλήματα για την υπόλοιπη Ευρώπη.
Ποια λύση βλέπει επομένως ο νομπελίστας οικονομολόγος; «Τερματισμό της περαιτέρω εφαρμογής των πολιτικών λιτότητας, με την Ελλάδα να συμφωνεί να πληρώνεις στους δανειστές της σημαντικά ποσά για την αποπληρωμή του χρέους, τα οποία ωστόσο δε θα πρέπει να αυξάνονται συνεχώς. Μία τέτοια συμφωνία θα έθετε τις βάσεις για την οικονομική ανάπτυξη, η οποία στην αρχή μπορεί να είναι ισχνή, αλλά τελικά θα δώσει ένα κύμα ελπίδας».
Η συμφωνία ωστόσο δε φαίνεται κατά τον Κρούγκμαν να είναι ορατή στον άμεσο χρονικό ορίζοντα. Η Ευρώπη θα πρέπει να σταματήσει να ζητά από το ΣΥΡΙΖΑ πράγματα που δεν μπορεί να κάνει μία νεοεκλεγείσα αριστερή κυβέρνηση, αναφέρει.
«Για να αποφευχθεί μία ολοκληρωτική κρίση χρειάζεται οι δανειστές να διαθέσουν σημαντικά ποσά ρευστότητας, τα οποία δεν θα πρέπει ωστόσο να ανακυκλωθούν στην αποπληρωμή χρεών». Η εναλλακτική σε αυτό το σενάριο είναι, κατά τον Αμερικανό οικονομολόγο, «άλλη μία καταστροφή, η οποία θα είναι αυτή τη φορά για το τίποτα».