Θεσσαλονίκη: Συνεργασία με το ρωσικό Πανεπιστήμιο Κουμπάν
Την ενίσχυση και διεύρυνση της ακαδημαϊκής τους συνεργασίας για τρία ακόμη έτη συμφώνησαν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το ρωσικό Κρατικό Πανεπιστήμιο «Κουμπάν» του Κρασνοντάρ. Την ανανέωση της συμφωνίας υπέγραψαν στη Θεσσαλονίκη ο Πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Περικλής Μήτκας και ο πρύτανης του ρωσικού Πανεπιστημίου, καθηγητής Μιχαήλ Μπορισόβιτς Αστάποφ, παρουσία του Γενικού Πρόξενου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Θεσσαλονίκη Αλεξέι Ποπόφ.
Εκτός από την ακαδημαϊκή συνεργασία στους τομείς της γλώσσας και του πολιτισμού, προβλέπεται πλέον και η συνεργασία των δύο ιδρυμάτων στις θετικές επιστήμες, η εκπόνηση κοινών μεταπτυχιακών προγραμμάτων στα οικονομικά και στην πληροφορική, η ανάπτυξη κοινής ερευνητικής δράσης, η δημιουργία κοινών εργαστηρίων, καθώς και η διοργάνωση επιστημονικών συνεδρίων και σεμιναρίων.
«Χαιρόμαστε που η συνεργασία μας περνάει και σε άλλες γνωστικές περιοχές πέραν της γλώσσας και του πολιτισμού. Η ανανέωση της συμφωνίας θα μας δώσει τη δυνατότητα να οργανώσουμε κοινά μεταπτυχιακά προγράμματα με ένα ακόμη ρωσικό πανεπιστήμιο, καθώς έχουμε ήδη ανακοινώσει την από κοινού εκπόνηση μεταπτυχιακών προγραμμάτων με το Πανεπιστήμιο Φιλίας των Λαών», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μήτκας.
Γνωστοποίησε ακόμη ότι στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ International θα επισκέπτονται τακτικά το Αριστοτέλειο διδάσκοντες από το Πανεπιστήμιο του Κουμπάν, προκειμένου να υπάρξει ανταπόκριση στη μεγάλη ζήτηση από φοιτητές του ΑΠΘ για τα μαθήματα ρωσικής γλώσσας και πολιτισμού.
Το Πανεπιστήμιο του Κουμπάν βρίσκεται στο Κρασνοντάρ της Νότιας Ρωσίας, μια περιοχή με μεγάλη ανάπτυξη και με έντονη την παρουσία πληθυσμών ελληνικής καταγωγής. Η αρχική υπογραφή της συμφωνίας είχε πραγματοποιηθεί το 2006 και στη συνέχεια, πριν την τελευταία ανανέωσή της, προχτές Τρίτη, είχε ανανεωθεί τα έτη 2009 και 2013.
Ο Πρύτανης και η αντιπροσωπεία του Ρωσικού Πανεπιστημίου ξεναγήθηκαν σε ερευνητικά εργαστήρια του ΑΠΘ, επισκέφθηκαν τους μακεδονικούς τάφους στη Βεργίνα και παρευρέθηκαν στον επίσημο εορτασμό της 26ης Οκτωβρίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Στο πλαίσιο των διεθνών δράσεων του ΑΠΘ, διατηρείται μακρόχρονη επιστημονική συνεργασία με 16 ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ρωσίας.