«Θαυμαστός Καινούργιος Κόσμος»: ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στο επετειακό 20ό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
Θεαματικές ανακαλύψεις της τεχνολογίας, επιστήμη, μηχανές και άνθρωποι, ιδέες που κάνουν τη διαφορά. Πώς επηρεάζουν όλες αυτές οι εξελίξεις την υγεία και ευημερία του ανθρώπου, αλλά και γενικά τον τρόπο ζωής του, σε διάφορα επίπεδα; Το ερώτημα είναι πολύπλοκο και οι όποιες απαντήσεις θέτουν σημαντικά θέματα προς συζήτηση.
Με αυτό το σκεπτικό, το επετειακό 20ό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης προτείνει ένα ξεχωριστό αφιέρωμα με τίτλο «Θαυμαστός Καινούργιος Κόσμος» το οποίο θα παρουσιαστεί με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, προβάλλοντας
5 ντοκιμαντέρ σε πρεμιέρα στην Ελλάδα.
Το αφιέρωμα υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.
Ταινίες για cyborgs που ζουν ανάμεσά μας, μια αιώνια –στην κυριολεξία- επιστημονική πρόκληση, μελισσοκόμοι που πρωτοτυπούν ξεπερνώντας τις αντοχές τους, ορκισμένοι φανς της εμβληματικής Polaroid που άλλαξε τον ορισμό της φωτογραφίας, αλλά και ένας άκρως διασκεδαστικός τρόπος για να κατανοήσουμε απλά την επιστήμη, συνθέτουν το μωσαϊκό των ταινιών του αφιερώματος.
- Ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας που μέλλει να γίνει πραγματικότητα είναι το θέμα του ντοκιμαντέρ Σάιμποργκ ανάμεσά μας του Ράφελ Ντουράν Τόρεντ (Γαλλία-Ισπανία): μια κοινωνία από cyborgs, δηλαδή πλάσματα που συνδυάζουν ανθρώπινα χαρακτηριστικά με τεχνολογικά επιτεύγματα. Ποια είναι τελικά τα όρια ανθρώπου και μηχανής; Τα πολλαπλά οφέλη της ανθρωπότητας απ’ την αλματώδη τεχνολογική πρόοδο δείχνουν προς μια ουσιαστική επανάσταση στον τομέα της υγείας, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει.
*Trailer: https://vimeo.com/225403422 - Έναν τεχνητό ήλιο, που θα μας εξασφαλίσει ενέργεια για εκατομμύρια χρόνια, επιχειρούν να δημιουργήσουν επιστήμονες από όλο τον κόσμο, στο ντοκιμαντέρ Κι εγένετο φως των Μίλα Ονγκ-Τουίν και Βαν Ρόικο (Καναδάς). Πώς; Με πυρηνική σύντηξη, το ιερό δισκοπότηρο της επιστήμης. Ένα τιτάνιο project που τρελαίνει τους επιστήμονες εδώ κι έναν αιώνα, ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί. Και ταυτόχρονα, μια άνευ προηγουμένου, προσπάθεια για την εξασφάλιση της μακροπρόθεσμης υγείας του είδους μας, και μάλιστα με το μικρότερο δυνατό κόστος.
- Δύο νεαροί ιταλοί μελισσοκόμοι τολμούν να εκτρέψουν μέλισσες με φυσικό, οικολογικό τρόπο. Αφιερώνονται στο στόχο τους με πάθος. Προσπαθούν, πετυχαίνουν, αποτυγχάνουν, προσπαθούν ξανά. Αυτή η πιθανότητα μιας άλλης διαχείρισης του –πολύτιμου για την ανθρώπινη υγεία και την ισορροπία του περιβάλλοντος- έργου των μελισσών, αρχίζει να διαφαίνεται στον ορίζοντα. Το πείραμά τους θα δοκιμάσει τις αντοχές, τις γνώσεις, αλλά και τη φιλία τους, στο ντοκιμαντέρ ο καιρός των μελισσών των Ροσέλα Ανιτόρι και Ντάρελ ντι Γκρεγκόριο. *Trailer: https://vimeo.com/79567235
- Η χρεοκοπία της Polaroid το 2008 άφησε πλήθος ανθρώπων να περιπλανιούνται στον σκοτεινό λαβύρινθο της ανεργίας. Ωστόσο, μια ομάδα καλλιτεχνών και τεχνικών αγοράζουν ένα παλιό εργοστάσιο της εταιρείας στην Ολλανδία, ξαναζωντανεύουν το στιγμιαίο φιλμ και προσφέρουν νέες δυνατότητες εργασίες σε άτομα που το έχουν ανάγκη, στο ντοκιμαντέρ Στιγμιαία όνειρα του Βίλεμ Μπάπτιστ (Ολλανδία). Η Polaroid, μια σπουδαία καινοτομία που γεννήθηκε το 1937 κι έγινε το μέλλον της φωτογραφίας κλείνει το μάτι και στον 21ο αιώνα. *Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=MstpSmdGiwU
- Μια ομάδα επιστημόνων με το όνομα Science Reactors μοιράζεται με το κοινό την αγάπη της για την επιστήμη με τον πιο απλό, κατανοητό και διασκεδαστικό τρόπο: το stand-up comedy, στο ντοκιμαντέρ Science Reactors: Επικοινωνώντας την επιστήμη αλλιώς της Λίλας Μώκου (Ελλάδα). Διότι το έργο της επιστήμης δεν βρίσκεται μακριά απ’ τους ανθρώπους, αλλά βρίσκει την απόλυτη δικαίωσή του στην αρένα της καθημερινότητας, βελτιώνοντας θεμελιωδώς τις συνθήκες της ζωής μας.
Είσοδος Ελεύθερη – Για την είσοδο στις προβολές είναι απαραίτητη η έκδοση μηδενικού εισιτηρίου.