Θα απαγορευτούν τα τάμπλετ στα αεροπλάνα;
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε να διεξαχθούν το ταχύτερο δυνατό συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής όσον αφορά την πιθανή επέκταση της απαγόρευσης στους επιβάτες να παίρνουν μαζί τους στην καμπίνα αεροσκαφών που εκτελούν εμπορικές πτήσεις φορητούς υπολογιστές και ταμπλέτες και σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, επιχειρηματολογώντας ότι οι απειλές είναι κοινές.
Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ θεωρείται πιθανό να επεκτείνει την απαγόρευση αυτή, που εφαρμόζεται στις πτήσεις που ξεκινούν από 10 αεροδρόμια στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και την Τουρκία, εξαιτίας των φόβων πως θα μπορούσαν να τοποθετηθούν εκρηκτικά σε ηλεκτρονικές συσκευές που οι επιβάτες μπορούν να μεταφέρουν μαζί τους στην άτρακτο αεροσκαφών, σύμφωνα με αξιωματούχους.
Σε επιστολή της προς τον Τζον Κέλι, υπουργό Εσωτερικής Ασφαλείας, και την Ελέιν Τσάο, υπουργό Μεταφορών των ΗΠΑ, η οποία περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει ότι είναι σημαντική η ανταλλαγή πληροφοριών για ενδεχόμενες απειλές που αφορούν αεροδρόμια σε κράτη μέλη της ΕΕ.
«Επαναλαμβάνουμε τη βούλησή μας να συνεχίσουμε τον εποικοδομητικό διάλογο και προτείνουμε να γίνουν συναντήσεις επειγόντως, τόσο σε πολιτικό όσο και σε τεχνικό επίπεδο, για να αποτιμηθεί από κοινού ο κίνδυνος και να αξιολογηθούν πιθανά κοινά μέτρα», ανέφεραν στην επιστολή η επίτροπος Μεταφορών Βιολέτα Μπουλτς και ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Παρότι ακόμη δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση, τα όποια μέτρα θα μπορούσαν να πλήξουν μεγάλους ευρωπαϊκούς αερομεταφορείς όπως η Lufthansa, η British Airways, ή η Air France-KLM και πηγές προσκείμενες στη βιομηχανία αναφέρουν ότι οι αεροπορικές εταιρείες και τα αεροδρόμια ήδη εργάζονται για τη λήψη ενδεχόμενων έκτακτων μέτρων.
Ο Ολιβιέ Γιανκοβέκ, γενικός διευθυντής του Διεθνούς Συμβουλίου Αερολιμένων Ευρώπης (ACI Europe), χαρακτήρισε ανησυχητικό το γεγονός ότι δεν μοιάζει να υπάρχει συντονισμός μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ.
«Γνωρίζουμε ότι στο σημερινό γεωπολιτικό πλαίσιο, με την τρομοκρατική απειλή που αντιμετωπίζουμε, μια αποτελεσματική αντίδραση πραγματικά έχει προϋπόθεση τη διεθνή συνεργασία γύρω από την εκτίμηση της απειλής και την ανταλλαγή πληροφοριών. Αυτό δεν συμβαίνει», είπε ο Γιανκοβέκ σε μια εκδήλωση του κλάδου που διεξήχθη κοντά στο Δουβλίνο.
Οι ΗΠΑ επέβαλαν αυτή την απαγόρευση τον Μάρτιο και τις μιμήθηκε πολύ γρήγορα και η Βρετανία, που επέβαλε μέτρα για πτήσεις από ένα ελαφρώς διαφορετικό σύνολο χωρών.
Ειδικοί σε θέματα ασφάλειας των αερομεταφορών συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες για να εξετάσουν το πώς θα αντιδράσουν εάν η απαγόρευση επεκταθεί. Δύο αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν ότι οι συνομιλίες μέχρι στιγμής επικεντρώνονται στην διατήρηση ενός κοινού μετώπου.
Ο πρεσβευτής της ΕΕ στις ΗΠΑ θα συναντηθεί με τον Κέλι τις επόμενες ημέρες για να συζητήσουν σχετικά με το θέμα αυτό, είπε ο ένας από τους αξιωματούχους.
«Είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον μας να συνεργαστούμε στενά μαζί για να αντιμετωπίσουμε τις εξελισσόμενες απειλές για την αεροπορία, πριν από την όποια εφαρμογή νέων μέτρων ασφαλείας σε αερομεταφορείς που εκτελούν πτήσεις από (χώρες σ)την ΕΕ στις ΗΠΑ», ανέφεραν οι δύο ευρωπαίοι επίτροποι στην επιστολή τους.