Τελεσίγραφο μέχρι το Eurogroup του Φεβρουαρίου
Προθεσμία μέχρι το Eurogroup του Φεβρουαρίου έχει η ελληνική πλευρά για να ολοκληρώσει την αξιολόγηση, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο που ενημέρωσε τον Τύπο χθες στις Βρυξέλλες, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Καθημερινής. Συγχρόνως ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ολοκλήρωση της αξιολόγησης χωρίς τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Η προθεσμία του Φεβρουαρίου τίθεται καθώς, όπως εξήγησε, είναι ο τελευταίος μήνας πριν ξεκινήσουν σημαντικές εκλογές σε κράτη-μέλη, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχει «καλή πιθανότητα» οι θεσμοί να συμφωνήσουν σε ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο Eurogroup του Φεβρουαρίου – «η θέση των άστρων είναι πλέον καλή», είπε αστειευόμενος ο ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Αυτό που ξεκαθάρισε ο ίδιος είναι πως πρέπει να υπάρξει πλήρης συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. «Μια σειρά από υποθέσεις ότι το Ταμείο δεν θα είναι μέρος του προγράμματος έδειξε πολύ καθαρά ότι θα δημιουργήσει τεράστια τεχνικά προβλήματα και καθυστερήσεις», ενέφερε κάνοντας έμμεση κριτική σε αυτούς που εύχονταν τη μη συμμετοχή του ΔΝΤ διότι μια τέτοια εξέλιξη θεωρούσαν ότι θα ήταν θετική. «Οι άνθρωποι θα πρέπει να γνωρίζουν τι εύχονται και να σταματήσουν να το εύχονται», τόνισε χαρακτηριστικά. Και ενώ το ΔΝΤ δεν έχει συγκεκριμένη προθεσμία για το πότε πρέπει να πάει στο διοικητικό του συμβούλιο τη συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα, το γεγονός ότι το ευρωπαϊκό πρόγραμμα λήγει σε ενάμιση χρόνο στενεύει και τα χρονικά περιθώρια. «Υπάρχουν ορισμένα όρια που τίθενται όχι μόνο από τα ημερολόγια, αλλά από τη λογική», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Σύμφωνα με καλά πληροφορούμενη πηγή, στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ αναμένεται να συζητηθεί η έκθεση του άρθρου 4 για την Ελλάδα, στην οποία περιέχεται και η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους, στις 6 Φεβρουαρίου. Η ημερομηνία αυτή δημιουργεί άλλο ένα πρόβλημα καθώς οι επικεφαλής του Ταμείου δεν θα μπορούν να επιστρέψουν στην Αθήνα πριν από αυτή την ημερομηνία, περιορίζοντας ακόμη περισσότερο τα χρονικά περιθώρια.
Απούσα η Λαγκάρντ
Στη σημερινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, δεν θα παρευρεθεί, αλλά θα βρίσκεται στη θέση της ο Πολ Τόμσεν.
Κι ενώ στο Eurogroup δεν αναμένεται κάποια σημαντική συζήτηση για την Ελλάδα –άλλωστε δεν θα κρατήσει πάνω από τρεις-τέσσερις ώρες παρά την πολύ βαριά ατζέντα– η βασική συνάντηση για τη χώρα αναμένεται στο περιθώρια της συνεδρίασης. Εκεί, το πιο πιθανό σήμερα το πρωί, οι επικεφαλής των θεσμών να βρεθούν και να αποφασίσουν από κοινού υπό ποιες προϋποθέσεις θα επιστρέψουν στην Αθήνα για να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν τη διαπραγμάτευση και αν η ελληνική κυβέρνηση συμφωνεί πως οι προϋποθέσεις είναι ρεαλιστικές.
Η άμεση νομοθέτηση των μέτρων είναι, άλλωστε, ένα από τα «ακανθώδη θέματα που πρέπει να λυθούν προκειμένου να υπάρξει ολοκλήρωση της αξιολόγησης και συμμετοχή του ΔΝΤ», επιβεβαίωσε ο αξιωματούχος. Συγχρόνως, για να κλείσει η αξιολόγηση, από την πλευρά της η Αθήνα θα πρέπει να συμφωνήσει σε «μέτρα για την αγορά εργασίας, προϊόντων, υπηρεσιών κ.λπ., δεν έχουμε ακόμη συμφωνία στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό μονοπάτι για μετά το πρόγραμμα», όπως είπε.
Η επιστολή Τσακαλώτου
Οσον αφορά την επιστολή Τσακαλώτου, που εστάλη στις αρχές της εβδομάδας, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος τη χαρακτήριζε «καλό σημείο για έναρξη των συζητήσεων, αλλά αν συγκρίνουμε την έναρξη και την προσγείωση καταλαβαίνετε ότι είναι διαφορετικά πράγματα», συμπλήρωσε.
Για τα θετικά δημοσιονομικά αποτελέσματα του 2016, που ξεπέρασαν τους στόχους, ο ίδιος είπε πως παρόλο που το 2016 ήταν μια πολύ καλή δημοσιονομικά χρονιά, δεν ξέρει πώς αυτή θα επηρεάσει το 2017, «δεν έχουμε ακόμη κάποια ανάλυση», αλλά ο ίδιος εκτιμά πως και το 2017 θα έχει καλύτερη απόδοση από τις προβλέψεις.