Ταϊλάνδη: Η διάσωση των 12 αγοριών ενισχύει τη δημοτικότητα της στρατιωτικής χούντας
Η αποτελεσματικότητα της επιχείρησης έρχεται σε έντονη αντίθεση με τον αργό ρυθμό με τον οποίο η χούντα προχωρά τις μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε όταν πήρε με πραξικόπημα την εξουσία στην Ταϊλάνδη.
Η διάσωση των 12 παιδιών και του προπονητή τους που πέρασαν 17 ημέρες εγκλωβισμένοι σε μια πλημμυρισμένη σπηλιά στην Ταϊλάνδη έγινε δεκτή με χαρά σε όλο τον κόσμο και κατάφερε να ενώσει την πολιτικά διχασμένη χώρα.
Ο επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας που κυβερνά την Ταϊλάνδη από το 2014, ο στρατάρχης Πραγιούτ Τσαν- Οτσά, έγινε δεκτός με ιαχές όταν πήγε να επιθεωρήσει την επιχείρηση διάσωσης και τώρα η επιτυχία της φαίνεται ότι μπορεί να βελτιώσει την εικόνα του καθώς πλησιάζουν οι εκλογές. Ήδη δεν είναι λίγοι οι Ταϊλανδοί που θα ήθελαν να δουν τον αυστηρό βετεράνο στρατιωτικό να αναλαμβάνει επικεφαλής της πολιτικής κυβέρνησης.
Η επιτυχής ολοκλήρωση της επιχείρησης διάσωσης δεν θα μπορούσε να έχει έρθει σε καλύτερη στιγμή. Δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν φέτος έδειξαν ότι η δημοτικότητα του Πραγιούτ είχε μειωθεί σε σχέση με πέρυσι.
Η αποτελεσματικότητα της επιχείρησης έρχεται σε έντονη αντίθεση με τον αργό ρυθμό με τον οποίο η χούντα προχωρά τις μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε όταν πήρε με πραξικόπημα την εξουσία στην Ταϊλάνδη.
«Σίγουρα βοηθά τη δημοτικότητά του», σχολίασε ο Καν Γουενγκγιόνγκ, επικεφαλής του think tank Siam Intelligence Unit, αναφερόμενος στον 64χρονο Πραγιούτ, ο οποίος συναντήθηκε και με συγγενείς των παιδιών όταν επισκέφθηκε το σπήλαιο τη Δευτέρα, λίγες ώρες μετά τη διάσωση της δεύτερης ομάδας.
«Όταν τόσοι στρατιώτες έρχονται να βοηθήσουν, οι πολίτες θεωρούν τον στρατό αξιόπιστο. Οι πολίτες εξακολουθούν να θεωρούν τον Πραγιούτ στρατιώτη», εξήγησε.
Ο Πραγιούτ έχει καθυστερήσει τη διεξαγωγή εκλογών, αν και αρχικά είχε υποσχεθεί ότι θα διεξαχθούν το 2015. Τώρα δέχεται πιέσεις να μην τις αναβάλει άλλο και έχει ανακοινώσει ότι θα διεξαχθούν τον Μάιο του 2019.
Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις πραγματοποιούνται από τις αρχές του έτους και, παρόλο που αυτού του είδους οι συγκεντρώσεις απαγορεύονται, έχουν γίνει μερικές από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις από τότε που η χούντα πήρε την εξουσία.
Ο Καν συνέκρινε τη διάσωση των παιδιών με την καταστροφή που είχε σημειωθεί το 2011, όταν περισσότεροι από 900 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις πλημμύρες. Και τότε ο στρατός είχε επέμβει για να βοηθήσει τους πληγέντες και να διανείμει βοήθεια. «Μας λείπουν οι ειδικοί, οπότε όταν υπάρχει μια κρίση στη χώρα, στρεφόμαστε στον στρατό», εξήγησε.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας δήλωσε ότι περίπου 2.000 μέλη του στρατιωτικού προσωπικού συμμετείχαν στην επιχείρηση για τη διάσωση των παιδιών, όμως απέρριψε τους υπαινιγμούς ότι σκέφτονται την άνοδο της δημοτικότητας του στρατού.
«Έχει να κάνει με την αγάπη, τη γενναιοδωρία και την αρμονία του λαού της Ταϊλάνδης (…) και με τις προσπάθειες όλων των πλευρών που ήθελαν να ξεπεραστεί μια φυσική καταστροφή», εξήγησε.
«Δεν έχει σχέση με τη δημοτικότητα του στρατού. Οι στρατιώτες το έκαναν με την καρδιά τους», τόνισε.
Μάλιστα ο Πραγιούτ χαίρει μεγάλης δημοτικότητας στην Μπανγκόκ, όπου οι ψηφοφόροι της μεσαίας τάξης δεν θέλουν να επικρατήσει η αντιπολίτευση, η οποία μένει πιστή στον πρώην πρωθυπουργό της χώρας Τακσίν Σιναουάτρα, ο οποίος παραδοσιακά κερδίζει τους ψηφοφόρους στην αγροτική βόρεια και βορειοανατολική Ταϊλάνδη, από όπου κατάγονται και τα αγόρια.
Η διάσωσή τους σίγουρα θεωρείται νίκη για την κυβέρνηση. Ωστόσο δεν είναι πιθανό το στρατιωτικό καθεστώς να προσπαθήσει να εκμεταλλευθεί το καλό κλίμα και να κάνει νωρίτερα τις εκλογές, στις οποίες ελπίζει να εξαλείψει κάθε επιρροή του Τακσίν.
(Πηγή)