Σήμερα, στο Εικαστικό Κύκλο, η έκθεση Topophilia παρουσιάζει το ανθρώπινο τοπίο που μας περιβάλλει μέσα από το βλέμμα οκτώ γνωστών Ελλήνων φωτογράφων (Τ. Ζερδεβάς, Στρ. Καλαφάτης, Ελ. Μουζακίτη, Κ. Ορδόλης κ.ά.). Έως 10/1, Χ. Τρικούπη 121, Εξάρχεια.
Στο metamatic:taf ξεκινάει η έκθεση Studios 2014, με έργα πρόσφατων αποφοίτων της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Eώς 15/1. Δευτ.-Σάβ. 12 μ.-9 μ.μ. Κυρ. 12 μ.-7 μ.μ. Νορμάνου 5, Μοναστηράκι.
Στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν, στην έκθεση “Η Φρυνίχου στ’ ανοιχτά“, μια στοχαστική ανθρώπινη μορφή του Γ. Γυπαράκη και οι εικόνες του Γ. Χαρβαλιά όπου το όνειρο συνυπάρχει με το βάρος και την απουσία, συνομιλούν με τις τρέχουσες παραστάσεις του θεάτρου. Απόψε, λόγω των εγκαινίων, στην παράσταση “VΑΝΥΑ: Δέκα χρόνια μετά” υπάρχει μειωμένο εισιτήριο 10 ευρώ. Eώς 25/1. Δευτ., Πέμ.-Σάβ. 8.15-9.15 μ.μ. Τετ., Κυρ. 7-8 μ.μ. Φρυνίχου 14.
Στην έκθεση To The Point, παρουσιάζονται έργα φοιτητών του καλλιτέχνη στη Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ που σχολιάζουν τη σύγχρονη πραγματικότητα. Στο Αγγέλων Βήμα, εώς 28/1. Δευτ.-Κυρ. 6-10 μ.μ. Σατωβριάνδου 36, Ομόνοια.
Στο πλαίσιο του “Χριστούγεννα στην Αθήνα“, πραγματοποιείται μία σειρά εκδηλώσεων σε διάφορα σημεία της πόλης. Το πρόγραμμα έχει ως εξής: 11:30, Πλατεία Αγίου Δημητρίου, Αμπελόκηποι, Χριστουγεννιάτικος περίπατος της Φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων. 12:00, Λέσχη Φιλίας Μεταξουργείου, Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση από το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής. 18.00, Πλατεία Θυμαρακίων, Χριστουγεννιάτικος περίπατος της Φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων.
Στο Συνεργατικό Καφενείο της Ακαδημίας Πλάτωνος (όπου εμείς ήδη περάσαμε μια βόλτα), απόψε αφηγούνται παραμύθια. Παραμύθια για τις μακριές νύχτες της κρύας εποχής. Εκεί που το σκοτάδι γίνεται όσο πιο πηχτό μπορεί, οι δυνάμεις του σκότους βρίσκουν την ευκαιρία να αναδυθούν στην Γη. Τότε λοιπόν που οι φόβοι μας γιγαντώνονται είναι και η στιγμή που το Φως αρχίζει να δυναμώνει. Το Παραμύθι μου εξυπηρετεί αυτή την κατάσταση, το πέρασμα από το σκοτάδι στο Φως… Αφήγηση: Χριστίνα Λιόγαρη, Μουσική: Ανδρέας Κωτσόπουλος. Στις 9μ.μ, Μοναστηρίου 140 & Τηλεφάνους, Ακαδημία Πλάτωνος.
Στο Exile Room, ο Δεκέμβριος είναι αφιερωμένος στο animation. Γι’ αυτό, σήμερα στις 9 προβάλλεται το “Crulic- The path to beyond” της Anca Damian. (Ρουμανία, 2011, 73′). Το 2007, ο 33χρονος Ρουμάνος Claudiu Crulic συνελήφθη άδικα στον τόπο κατοικίας του, την Πολωνία, για την κλοπή του πορτοφολιού ενός δικαστή. Παρά τις διαμαρτυρίες και τις δηλώσεις του για την αθωότητά του, το ιστορικό κάποιων προηγούμενων συλλήψεών του ήταν αρκετό για την καταδίκη του. Όταν όλες του οι προσπάθειες να ζητήσει βοήθεια στην πατρίδα του πέφτουν στο κενό, θα καταφύγει σε μια τετράμηνη απεργία πείνας που θα του κοστίσει τελικά την ίδια του τη ζωή. Χωρίς μελοδραματισμούς, η Anca Damian χρησιμοποιεί κάθε διαθέσιμο στοιχείο από την πολύκροτη αυτή υπόθεση που αναστάτωσε δύο χώρες (και κατέληξε τελικά να «πέσουν» τα κεφάλια μερικών υπευθύνων) και ξετυλίγει το τραγικό αυτό χρονικό μέσα από τη «μεταθανάτια» αφήγηση του ίδιου του πρωταγωνιστή του (με τη φωνή του σταρ του ρουμάνικου Νέου Κύματος, Vlad Ivanov). Το αποτέλεσμα είναι μια οπτικά πανέμορφη, καφκικών διαστάσεων ιστορία με πινελιές μαύρου χιούμορ, που αναπνέει μέσα από μια πληθώρα μεικτών τεχνικών: παραδοσιακό κινούμενο σχέδιο, stop-motion, cut-out και 3D animation, υδατογραφίες, κολάζ, φωτογραφίες και σκαναρισμένα ντοκουμέντα επιστρατεύονται για να συνθέσουν ένα εμπνευσμένο και αδιάκοπα ευρηματικό καλειδοσκόπιο εικόνων. Στα Ρουμανικά και Αγγλικά με αγγλικούς υπότιτλους. Αθηνάς 12, 3ος όροφος, Μοναστηράκι.
Στο Art Bar Ποιήματα και Εγκλήματα, στις 9 γίνεται προβολή του ντοκιμαντέρ “Μικρές Ιστορίες Ρομά” σε σκηνοθεσία Σταύρου Ψυλλάκη. Η ταινία έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος «Με τους Ρομά στο Μουσείο» που υλοποίησαν το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και το Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο. Με αφορμή την ταινία θα ακολουθήσει συζήτηση με τον Στάθη Γκότση, ιστορικό του Βυζαντινού & Χριστιανικού Μουσείου, τον Μανώλη Ράντη, διευθυντή του δικτύου ΡΟΜ, την Μιράντα Τερζοπούλου, εθνολόγο, και τον σκηνοθέτη. Αγίας Ειρήνης 17, Μοναστηράκι.