Στους 49 οι νεκροί από τις επιθέσεις στη Νέα Ζηλανδία
Τους 49 έχουν φτάσει οι νεκροί από τις σημερινές επιθέσεις εναντίον δύο τεμενών στην πόλη Κράιστσερτς, δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας της Νέας Ζηλανδίας Μάικ Μπους στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ο Μπους διευκρίνισε ότι 41 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο τέμενος αλ Νουρ –το μεγαλύτερο της Νέας Ζηλανδίας– και ακόμη 7 σε αυτό του προαστίου Λίνγουντ, ενώ ένας από τους τραυματίες υπέκυψε στο νοσοκομείο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ένας άνδρας μεταξύ 25 και 30 ετών κατηγορείται για ανθρωποκτονία και πρόκειται να παρουσιαστεί ενώπιον δικαστηρίου αύριο Σάββατο.
Εξάλλου η αστυνομία εργάζεται για να καθορίσει την εμπλοκή των άλλων δύο υπόπτων που έχουν συλληφθεί, ενώ ένα τέταρτο πρόσωπο που έχει συλληφθεί ενδέχεται να μην έχει σχέση με τις επιθέσεις, επεσήμανε ο Μπους.
Παράλληλα επιβεβαίωσε ότι κανένας από τους συλληφθέντες δεν ήταν γνωστός στην αστυνομία. «Μέρος της έρευνάς μας θα πρέπει να είναι να διασφαλίσουμε ότι οι δυνάμεις επιβολής της τάξης δεν έχασαν ευκαιρίες να αποτρέψουν αυτό το φρικτό συμβάν», τόνισε ο Μπους.
Ο επικεφαλής της αστυνομίας της Νέας Ζηλανδίας χαρακτήρισε τις επιθέσεις «καλοσχεδιασμένες», ενώ πρόσθεσε ότι εντοπίστηκαν δύο αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί σε ένα αυτοκίνητο.
Ο Μπους διαβεβαίωσε μάλιστα ότι αστυνομικοί θα βρίσκονται έξω και γύρω από τα τεμένη της Νέας Ζηλανδίας «για να διασφαλίσουν ότι δεν θα συμβεί τίποτα άλλο».
Ο δράστης μετέδωσε απευθείας το βίντεο του μακελειού στο Facebook, ενώ πριν την επίθεση φέρεται να είχε αναρτήσει στο Διαδίκτυο ένα μανιφέστο στο οποίο επιτιθόταν εναντίον των μεταναστών.
Σε μια ανώνυμη ανάρτηση που έγινε νωρίτερα σήμερα στο φόρουμ 8chan, γνωστό για το περιεχόμενό του που προωθεί την ρητορική μίσους, ένας χρήστης ανέφερε ότι «θα εξαπολύσω επίθεση εναντίον των εισβολέων» και πρόσθεσε τον σύνδεσμο για ένα Facebook live, στο οποίο μεταδόθηκε αργότερα η επίθεση, καθώς και ένα μανιφέστο.
Στο μανιφέστο αυτό ως κίνητρο για τις επιθέσεις αναφερόταν «η λευκή γενοκτονία», ένας όρος που χρησιμοποιούν συχνά ρατσιστικές ομάδες για να αναφερθούν στη μετανάστευση και την αύξηση του πληθυσμού των μειονοτήτων.
Ο σύνδεσμος στο Facebook έστελνε τους χρήστες στη σελίδα ενός χρήστη με το όνομα brenton.tarrant.9.
Στον λογαριασμό στο Twitter με το όνομα @brentontarrant αναρτήθηκαν την Τετάρτη φωτογραφίες ενός τουφεκιού και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού με ονόματα και μηνύματα που έχουν σχέση με τον λευκό εθνικισμό. Όπλα που έμοιαζαν ίδια με αυτά των φωτογραφιών στο Twitter εμφανίζονται και στο βίντεο που αναρτήθηκε σήμερα στο Facebook από την επίθεση.
Στο μεταξύ σάλος έχει ξεσπάσει με τις δηλώσεις ενός Αυστραλού γερουσιαστή, του Φρέιζερ Άνινγκ, ο οποίος μετά την επίθεση εκτίμησε ότι «η πραγματική αιτία της αιματοχυσίας» είναι η μετανάστευση, «η οποία επέτρεψε στους φανατικούς μουσουλμάνους να πάνε στη Νέα Ζηλανδία».
Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον αμέσως επέκρινε τις δηλώσεις του βουλευτή, χαρακτηρίζοντάς τες σε ανάρτησή του στο Twitter «αποκρουστικές» και προσθέτοντας ότι «δεν έχουν θέση στην Αυστραλία, πόσο δε μάλλον στο αυστραλιανό κοινοβούλιο».
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)