Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
21.11.2024

Στο Βελιγράδι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

Στο Βελιγράδι βρίσκεται ο Έλληνας πρωθυπουργός, προκειμένου να συμμετάσχει στο δεύτερο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Σερβίας, αλλά και στην τετραμερή Σύνοδο Συνεργασίας Βουλγαρίας - Ελλάδας - Ρουμανίας - Σερβίας.
Στο Βελιγράδι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

   Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν στη σερβική πρωτεύουσα – μεταξύ άλλων – οι υπουργοί Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας και οι υφυπουργοί Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης και Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης.

   Στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Σερβίας, που συνεδριάζει σήμερα το πρωί – αποτελεί συνέχεια του πρώτου, που συγκλήθηκε τον Ιούλιο του 2017 στη Θεσσαλονίκη – αναμένεται να συζητηθούν ζητήματα που άπτονται της ανάπτυξης και της περαιτέρω σύσφιξης της διμερούς συνεργασίας σε μια σειρά τομέων, όπως οι οικονομικές και ενεργειακές σχέσεις, η διασυνδεσιμότητα (οδική, σιδηροδρομική, ψηφιακή), η αστυνομική συνεργασία ή ο αθλητισμός. Στο τραπέζι των συζητήσεων, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να τεθούν και οι νέες ευκαιρίες για διασυνδεσιμότητα στον άξονα Ελλάδας-πΓΔΜ-Σερβίας, με την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.

   Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς θα έχουν περί τις 11:00 κατ’ ιδίαν συνάντηση, η οποία αναμένεται να επικεντρωθεί στις περιφερειακές εξελίξεις, στην πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας αλλά και στη Συμφωνία των Πρεσπών.

   Παράλληλα, οι υπουργοί που συνοδεύουν τον κ. Τσίπρα στο Βελιγράδι αναμένεται να έχουν διμερείς συναντήσεις με τους Σέρβους ομολόγους τους (μεταξύ άλλων, αναμένεται να είναι παρόντες από σερβικής πλευράς ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εμπορίου, Τουρισμού και Τηλεπικοινωνιών Ρασίμ Λιάγιτς, οι υπουργοί Εσωτερικών Νεμπόισα Στεφάνοβιτς και Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Ζόρανα Μιχαΐλοβιτς, ο υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού Βάνια Ουντόβιτσιτς, ο υπουργός Ενέργειας και Ορυκτού Πλούτου, Αλεξάνταρ Άντιτς κ.ά.).

   Η Ελλάδα, επισημαίνεται σε σχετικά δημοσιεύματα στον Τύπο, είναι ένας από τους σημαντικότερους επενδυτές στη Σερβία, με την οποία διατηρεί παραδοσιακά καλές σχέσεις.

   Το απόγευμα, αλλά και το πρωί του Σαββάτου, οι κ.κ. Τσίπρας και Βούτσιτς, μαζί με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ και την πρωθυπουργό της Ρουμανίας Βιόριτσα Νταντσίλα θα έχουν συνομιλίες στο πλαίσιο της 6ης τετραμερούς συνάντησης Βουλγαρίας-Ελλάδας-Ρουμανίας-Σερβίας (σ.σ. η προηγούμενη είχε διεξαχθεί στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου στη Βάρνα της Βουλγαρίας).

   Η ατζέντα των συζητήσεων της τετραμερούς αναμένεται να περιλαμβάνει ζητήματα σχετικά με τις περιφερειακές εξελίξεις, τη συνεργασία των τεσσάρων χωρών στους κρίσιμους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και ευρύτερα της οικονομίας, καθώς και θέματα που αφορούν την αξιοποίηση κονδυλίων από την ΕΕ, ΗΠΑ και Κϊνα για συγκεκριμένα έργα.

   Ένα από τα ζητήματα ζωτικής σημασίας που αναμένεται να αναδειχθούν από την ελληνική πλευρά στο πλαίσιο της συνάντησης είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ρόλος της Θεσσαλονίκης ως περιφερειακού κόμβου εμπορίου, μεταφορών, τεχνολογίας και καινοτομίας (σε συνέχεια της φετινής ΔΕΘ, της τετραμερούς στη Βάρνα, όπου συμμετείχε και το Ισραήλ, αλλά και της χθεσινής τριμερούς συνόδου Ελλάδας- Ισραήλ- Κύπρου).

   Πέραν των οικονομικών και άλλων ζητημάτων που θα τεθούν επί τάπητος στην τετραμερή, αναμένεται να συζητηθεί, με τη συμμετοχή των υπουργών Αθλητισμού, και το ενδεχόμενο κοινής υποψηφιότητας για τη φιλοξενία του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου το 2030. Η πρόταση για τη συνδιοργάνωση από τις τέσσερις χώρες ενός μεγάλου αθλητικού γεγονότος, όπως το Μουντιάλ, είχε συζητηθεί και στη σύνοδο της Βάρνας.

   Κυβερνητικοί κύκλοι εκτιμούν ότι μέσω της διεξαγωγής Ανωτάτων Συμβουλίων Συνεργασίας με μερικές από τις σημαντικότερες χώρες της περιοχής και μέσω σχημάτων που προωθεί η Ελλάδα με άλλες χώρες τόσο των Βαλκανίων, όσο και της Ανατολικής Μεσογείου, ενισχύονται οι δυνατότητες ανάπτυξης και η συνεργασία στην περιοχή, ενώ παράλληλα επιβεβαιώνεται ο πρωταγωνιστικός ρόλος της Ελλάδας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο.

(AΠΕ-ΜΠΕ)

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.