Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Ανησυχία» για τη νέα κυβέρνηση των Ταλιμπάν
Η διπλωματία των ΗΠΑ εξέφρασε χθες Τρίτη την «ανησυχία» της για τους διορισμούς ορισμένων υπουργών της νέας κυβέρνησης των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, προσθέτοντας πάντως ότι είναι διατεθειμένη να την κρίνει «για τις πράξεις της», ιδίως για το εάν θα τηρήσει την υπόσχεση της ηγεσίας του ισλαμιστικού κινήματος να αφεθούν οι ξένοι και ευάλωτοι Αφγανοί να φύγουν από τη χώρα.
«Καταγράφουμε ότι ο κατάλογος των ονομάτων που ανακοινώθηκε αποτελείται αποκλειστικά από μέλη των Ταλιμπάν ή στενούς συμμάχους τους και καμιά γυναίκα. Είμαστε επίσης ανήσυχοι για τους δεσμούς και το ιστορικό ορισμένων από τα πρόσωπα αυτά», ανέφερε στη Ντόχα εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. «Πάντως θα κρίνουμε τους Ταλιμπάν για τις πράξεις τους, όχι για τα λόγια τους», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Η Ουάσινγκτον περιμένει οι Ταλιμπάν να εγγυηθούν ότι «το έδαφος του Αφγανιστάν δεν θα χρησιμοποιηθεί για να απειληθούν άλλες χώρες» και να επιτρέψουν απρόσκοπτη «πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων για την υποστήριξη του αφγανικού λαού», κατά τον ίδιο εκπρόσωπο.
Η νέα κυβέρνηση των Ταλιμπάν
Κυβέρνηση προσωρινού χαρακτήρα ανακοίνωσαν το απόγευμα της Τρίτης οι Ταλιμπάν. Πρωθυπουργός ορίστηκε ένας από τους ιδρυτές του ισλαμιστικού κινήματος, ενώ υπουργός των Εσωτερικών πρόσωπο που βρίσκεται στις λίστες των καταζητούμενων του FBI.
Ο ορισμός των συγκεκριμένων σκληροπυρηνικών Ταλιμπάν δείχνει τις διαθέσεις του ισλαμιστικού κινήματος, παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις που δίνουν προς τις χώρες της δύσης, ότι δεν θα επαναλάβουν τις βιαιότητες που χαρακτήριζαν τη διακυβέρνηση τους πριν από δύο δεκαετίες.
Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, τόνισε ότι επικεφαλής της κυβέρνησης θα είναι ο Μουλάς Μοχάμεντ Χασάν Ακχούντ και αντιπρόεδρος ο συνιδρυτής των Ταλιμπάν Μουλάς Αμπντούλ Γκάνι Μπαραντάρ.
Ο πρόεδρος της κυβέρνησης ήταν στενός συνεργάτης του Μουλά Ομάρ, ιδρυτή των Ταλιμπάν. Ο γιός του Μουλά Ομάρ, Μουλάς Μοχάμεντ Γιακούμπ, θα είναι ο νέος υπουργός Άμυνας.
Στη θέση του υπουργού Εσωτερικών τοποθετείται ο Σαραχουντίν Χακάνι, γιος του ιδρυτή της στρατιωτικής ομάδας «Δίκτυο Χακάνι», που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τον ΟΗΕ.
Ο Αμίρ Χαν Μουτάκι, διαπραγματευτής των Ταλιμπάν στη Ντόχα, διορίστηκε επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών.
«Η σύνθεση της κυβέρνησης δεν έχει ολοκληρωθεί», δήλωσε ο Μουτζαχίντ, διαβεβαιώνοντας ότι το κίνημά του, το οποίο υποσχέθηκε μια κυβέρνηση «χωρίς αποκλεισμούς», θα προσπαθήσει να «συμπεριλάβει ανθρώπους από άλλα μέρη της χώρας».
Σύμφωνα με το Reuters, δεν είναι ακομα σαφές για το ποιος θα είναι ο ρόλος του ηγέτη των Ταλιμπάν, Μουλά Χαϊμπατουλάχ Ακχουντζάντα, ο οποίος από τη στιγμή που έπεσε η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έχει ακουστεί καθόλου.
Υπενθυμίζεται ότι οι Ταλιμπάν πήραν τον έλεγχο της χώρας πριν από τρεις εβδομάδες.
Η διεθνής κοινότητα έχει προειδοποιήσει ότι θα κρίνει το ισλαμιστικό κίνημα για τις ενέργειές του, είκοσι χρόνια μετά την επιστροφή του στην εξουσία.
Οι υποσχέσεις του ισλαμιστικού κινήματος, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον σεβασμό των δικαιωμάτων των γυναικών, δεν πείθουν προς στιγμή. Σε ένδειξη αυτής της δυσπιστίας, αρκετές διαδηλώσεις διοργανώθηκαν στην Καμπούλ τις τελευταίες ημέρες από ακτιβιστές, μαζί με άλλους Αφγανούς που κατάγγειλαν τη βίαιη καταστολή του καθεστώτος στο Πανσίρ.
Το Πανσίρ, όπου βρισκόταν ο τελευταίος θύλακας ένοπλης αντίστασης στο καθεστώς, «είναι πολύ ασφαλές τώρα, δεν υπάρχει πόλεμος», διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν.
Ερωτηθείς για τις διαδηλώσεις του Σαββάτου, που σε ορισμένες περιπτώσεις διαλύθηκαν με τη βία από τους Ταλιμπάν, τόνισε ότι οι τελευταίοι «δεν έχουν εκπαιδευτεί ακόμη» στη διαχείριση των διαδηλώσεων και κάλεσε τους διαδηλωτές να ενημερώνουν τις αρχές 24 ώρες πριν την πραγματοποίηση οποιαδήποτε συγκέντρωσης.
Ο ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν συνεχάρη τους Αφγανούς για την απελευθέρωση της χώρας από την ξένη κυριαρχία
Ο Χαϊμπατουλάχ Αχουντζάντα, ο ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν συνεχάρη χτες τους Αφγανούς για την απελευθέρωση της χώρας από την ξένη κυριαρχία, στην πρώτη ανακοίνωση που εξέδωσε από τότε που το ισλαμιστικό κίνημα κατέλαβε την εξουσία της χώρας τον περασμένο μήνα.
«Στο μέλλον, όλα τα ζητήματα διακυβέρνησης και ζωής στο Αφγανιστάν θα ρυθμίζονται από τους νόμους της Ιερής Σαρία», ανέφερε στην ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι η νέα κυβέρνηση που ανακοινώθηκε νωρίτερα σήμερα θα αρχίσει να λειτουργεί «το νωρίτερο».
Ο Αχουντζάντα είπε ότι οι Ταλιμπάν είναι δεσμευμένοι σε όλους τους διεθνείς νόμους, συνθήκες και υποχρεώσεις που δεν έρχονται σε αντίθεση με τον ισλαμικό νόμο.