Στάση εργασίας από τους υγειονομικούς την Πέμπτη
Στάση εργασίας από τις 09:00 έως τις 15:00 πραγματοποιούν την Πέμπτη (22/04/2021), οι εργαζόμενοι στα Δημόσια Νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ και την Πρόνοια. Η ΠΟΕΔΗΝ καλεί σε συγκέντρωση στην πλατεία Μαβίλη στις 09:00 και θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Υγείας.
«Δεν θέλουμε άλλα χειροκροτήματα και ευχαριστίες! Θέλουμε πράξεις» τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ και ζητά να προκηρυχθούν άμεσα θέσεις μόνιμου προσωπικού για τα νοσοκομεία με ταχύτατες διαδικασίες μέσω ΑΣΕΠ, ενιαία ένταξη των υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, καθώς και χαρακτηρισμό του θανάτου από covid-19 ως εργατικό ατύχημα.
«Παρά τις προβλέψεις των ειδικών για αποκλιμάκωση των κρουσμάτων το Πάσχα, βλέπουμε ότι σε κάθε εφημερία με την πληθώρα εισαγωγών περιστατικών κορωνοϊού, γεμίζει ένα Νοσοκομείο. Διατέθηκαν ήδη έξι Νοσοκομεία για περιστατικά κορoνοϊού που είναι γεμάτα και οι μισές κλινικές των υπολοίπων Νοσοκομείων σε όλη τη χώρα. Παρά την αύξηση των ΜΕΘ κανονικών και προσωρινών, παρά το μέγεθος των δωρεών που έγιναν στα Νοσοκομεία, οι ΜΕΘ δεν επαρκούν. Αρκετοί διασωληνωμένοι βρίσκονται εκτός ΜΕΘ με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ζωή τους. Σε κάθε εφημερία τα Νοσοκομεία γεμίζουν 2 με 3 κλινικές περιστατικά κορωνοϊού σε βάρος άλλων γενικών παθήσεων αυξάνοντας την νοσηρότητα και τη θνητότητα από άλλες αιτίες. Η χρησιμότητα των Νοσοκομείων που έκλεισαν ή συρρίκνωσαν τη λειτουργία τους το 2014 διαπιστώνεται σήμερα. Με ελλείψεις προσωπικού και υποδομές κλήθηκαν να νοσηλεύουν αποκλειστικά περιστατικά κορωνοϊού (Αμαλία Φλέμιγκ, Δυτικής Αττικής, Παμμακάριστος). Μετακινούνται γιατροί από τη Βόρεια Ελλάδα στην Αττική (Νοσοκομείο Σισμανόγλειο), επιστρατεύονται γιατροί της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ χωρίς σχέδιο και οργάνωση. Ναι στην επίταξη των γιατρών της Πρωτοβάθμιας για να παρακολουθούν ασθενείς με κορωνοϊό στο σπίτι τους. Ναι στην επίταξη των κλινικών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων της υγείας για περιστατικά κορωνοϊού. Οι αντοχές του συστήματος φαίνονται από τα δεκάδες ράντζα που αναπτύσσονται σε περιστατικά κορωνοϊού και άλλων παθήσεων» αναφέρει η Ομοσπονδία.
Μέχρι σήμερα, έχουν πεθάνει από κορωνοϊό 26 υγειονομικοί, ενώ έχουν νοσηλευθεί σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας περισσότεροι από 50. «Ζητάμε ο θάνατος των συναδέλφων από κορωνοϊό να χαρακτηρισθεί εργατικό ατύχημα. Να τύχουν της ίδιας αντιμετώπισης από την πολιτεία όπως και οι ένστολοι που χάνουν τη ζωή τους στο καθήκον και μάλιστα εν καιρώ ειρήνης. Παρά τις δεσμεύσεις ακόμη δεν υπάρχει σχετική πρωτοβουλία από την Κυβέρνηση. Υπηρετούν πάνω από 20.000 έκτακτοι υπάλληλοι στα Νοσοκομεία, τα Κ.Υ, την Πρόνοια και το ΕΚΑΒ. Καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και δικαιούνται τη μονιμοποίηση. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι έκανε χιλιάδες προσλήψεις. Προσελήφθησαν στα νοσοκομεία πάνω από 8.000 επικουρικοί υπάλληλοι σε όλες τις ειδικότητες και συνταξιοδοτήθηκαν 3.000 μόνιμοι υπάλληλοι. Άμεσα η κυβέρνηση να προκηρύξει μόνιμο προσωπικό με ταχύτατες διαδικασίες μέσω ΑΣΕΠ. Οι έκτακτοι υπάλληλοι Επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ, ΣΟΧ, πέραν των πολλών χρόνων που εργάζονται με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του Υγειονομικού πολέμου. 40.000 είναι οι κενές οργανικές θέσεις των Νοσοκομείων. Αυτονόητο ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες».
Αναφορικά με το ζήτημα των Βαρέων και Ανθυγιεινών, η ΠΟΕΔΗΝ χαρακτηρίζει «απαράδεκτες τις απόψεις του Υφυπουργού Εργασίας για την μη ένταξή μας στα ΒΑΕ λόγω της προσωρινότητας της πανδημίας. Η επικινδυνότητα και ανθυγιεινότητα των επαγγελμάτων υγείας είναι αποδεδειγμένη από τον ίδιο τον κανονισμό Βαρέων και Ανθυγιεινών του ασφαλιστικού μας φορέα (ΕΦΚΑ). Μέχρι τώρα δικαιολογία ήταν το πόρισμα της Επιτροπής. Το πόρισμα εκδόθηκε. Η επιτροπή εισηγείται την ένταξη. Πώς είναι δυνατόν να ανήκουμε στον ίδιο ασφαλιστικό φορέα υγειονομικοί των ίδιων επαγγελμάτων και να μην αντιμετωπιζόμαστε με ενιαίο ασφαλιστικό τρόπο. Άλλοι είναι ενταγμένοι στα ΒΑΕ ( πρόσληψη μετά το 2011, έκτακτοι) και άλλοι όχι (πρόσληψη πριν το 2011)». Τέλος, η ΠΟΕΔΗΝ ζητά χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης σε όλους τους υγειονομικούς και προνοιακούς υπαλλήλους ως Δώρο Πάσχα, οι οποίοι «ένα χρόνο τώρα βρίσκονται νυχθημερόν στα Νοσοκομεία χωρίς άδειες και ρεπό αντιμετωπίζοντας την πανδημία».
Σε στάση εργασίας την Πέμπτη 22/4 προχωρά και η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης. «Το ΕΣΥ, οι δημόσιες μονάδες υγείας στην Θεσσαλονίκη λυγίζουν μπροστά στην τεράστια πίεση που έχει προκαλέσει το 3ο κύμα της πανδημίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΝΙΘ, όπου καλεί τα μέλη της να συμμετάσχουν στη στάση εργασίας την Πέμπτη 22/4 11:00-15:00 και σε συγκέντρωση στις ΥΠΕ στις 12:00 με πορεία προς το ΥΜΑΘ. (Πηγή: The Press Project)