Στα 20 ευρώ το εισιτήριο για την Ακρόπολη
Σύμφωνα με πληροφορίες, προτείνεται το ενιαίο εισιτήριο της Ακρόπολης να ανέβει στα 20 από τα 12 ευρώ που είναι σήμερα, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στα 10 από 7, το Αρχαιολογικό Θεσσαλονίκης στα 8 ευρώ από 6, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο 8 ευρώ από 4 που είναι η γενική του είσοδος, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού 8 από 4, το Νομισματικό 4 από 3 ευρώ.
Ο Κεραμεικός, αρχαιολογικός χώρος και μουσείο που σήμερα κανείς επισκέπτεται πληρώνοντας μόνο 2 ευρώ, προτείνεται να αυξηθεί στα 8, το Μουσείο του Μαραθώνα με τους χώρους στα 6 ευρώ από 3, όπως και το μουσείο και ο αρχαιολογικός χώρος της Βραυρώνας, η Ρωμαϊκή Αγορά και το Ολυμπιείο στα 6 ευρώ από 2, ενώ το ενιαίο της Σαντορίνης (Ακρωτήρι, Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας, Μουσείο Προϊστορικής Θήρας) προτείνεται στα 9 ευρώ, όταν τώρα ο επισκέπτης πληρώνει 5 ευρώ για τον αρχαιολογικό χώρο και από 3 ευρώ στα δύο μουσεία.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να συγκεντρώσει τις εισπράξεις αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, ποντάροντας στην επιπλέον εισροή εσόδων (και τον έλεγχό τους) από το ηλεκτρονικό εισιτήριο και τις κάρτες. Κι ενώ όλα αυτά είναι ένας τρόπος για να λυθούν προβλήματα στα μουσεία, η δήλωση του υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά στη Βουλή, ότι από τις αυξήσεις αυτές μπορούν να εξασφαλιστούν «κάποια τουλάχιστον από τα ισοδύναμα», προκειμένου να μην επιβληθεί το 23% ΦΠΑ στην εκπαίδευση, προκάλεσε έντονη ανησυχία σε φορείς του υπουργείου που βλέπουν διαρκώς τους πόρους τους να συρρικνώνονται. Η πρόθεση του υπουργού ήταν να υπογραμμίσει ότι ο πολιτισμός είναι μια ισχυρή πηγή πλούτου, η οποία μπορεί να διαθέσει μέρος των εσόδων της σε κοινωνικούς τομείς με έντονα προβλήματα, εξηγούσε χθες κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΠΟ. Γιατί βέβαια δεν είναι μόνο το 23% της παιδείας για το οποίο πρέπει να βρεθεί ισοδύναμο αλλά και για το καταργηθέν πεντάευρω της υγείας.