20.04.2015 19:15
Τα απορρίμματα του Πύργου θα καταλήγουν προσωρινά στη Δυτική Ελλάδα
Η λύση δόθηκε προσωρινά μετά από έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι.
Για το πρόβλημα των συσσωρευμένων σκουπιδιών αποποιείται των ευθυνών ο Δήμαρχος Πύργου, ο οποίος προσάπτει κατηγορίες σε παλαιότερες δημαρχιακές διοικήσεις και λέει πως σηκώνει τα χέρια ψηλά μπροστά στο αδιέξοδο των σκουπιδιών. Η προσωρινή λύση που βρέθηκε για το συγκεκριμένο ζήτημα είναι να μεταφερθούν τα σκουπίδια του Πύργου Ηλείας και της Αρχαίας Ολυμπίας σε χώρο υγειονομικής ταφής απορριμάτων (ΧΥΤΑ) της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Ελλάδας.
Η λύση αυτή δόθηκε μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στην Αθήνα, παρουσία του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Νίκου Βούτση και του αναπληρωτή υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννη Τσιρώνη. Ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (ΦΟΔΣΑ) αναλαμβάνει πλέον ενεργό ρόλο ώστε να επιλεγεί το σημείο όπου θα μεταφερθούν τα συσσωρευμένα απορρίμματα.
Η σημερινή σύσκεψη κρίθηκε αναγκαία μιας και η μακροχρόνια παρουσία των σκουπιδιών στους δρόμους του Πύργου και της Αρχαίας Ολυμπίας, θέτουν καθημερινά σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία των πολιτών. Η επιμονή των Δήμαρχου Πύργου, Γαβρίλη Λιάτση και Χρήστου Χριστοδουλόπουλος και της Αρχαίας Ολυμπίας, Ευθύμιος Κοτζιάς, και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας.
Στη σύσκεψη ο κ. Βούτσης και ο κ. Τσιρώνης τόνισαν ότι κατά την ισχύουσα νομοθεσία η διαχείριση των απορριμμάτων είναι αποκλειστική ευθύνη και υποχρέωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα το μεσημέρι κατά τη σύσκεψη κατέληξαν στα εξής:
«Α. Άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος των συσσωρευμένωναπορριμάτων στους δήμους Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας.
1. Με δεδομένη την απαράδεκτη διαμορφωμένη κατάσταση να γίνει άμεσα η μεταφορά των συσσωρευμένων απορριμμάτων σε περισσότερους ΧΥΤΑ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με τήρηση της ισχύουσας νομοθεσίας και ανάληψη των κατά νόμο υποχρεώσεων από τους δήμους. Προς τούτο υπάρχει και θα υπάρξει αμέριστη υποστήριξη των Υπουργείων καθώς και η υποστήριξη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης της Δυτικής Ελλάδας.
2. Να είναι ενεργή, διαρκής και πολύπλευρη υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στο Δήμο για την άμεση άρση του σημερινού αδιεξόδου.
3. Να υπάρξει κατανόηση, επίδειξη αλληλεγγύης και έμπρακτη συνδρομή των ΦΟΔΣΑ Δυτικής Ελλάδας που διαθέτουν ΧΥΤΑ για την άμεση άρση του αδιεξόδου, με αποδοχή της μεταφοράς των συσσωρευμένων απορριμμάτων και υλοποίηση των σχετικών προγραμματικών συμβάσεων.
Β. ΜΕΣΟΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ
1. Εντός 1,5 μήνα να διαμορφωθεί με τη συνεργασία των δήμων της Ηλείας και της Περιφέρειας αναλυτικό, ρεαλιστικό και τεκμηριωμένο σχέδιο δράσης (master plan) επί της μεταφοράς, προεπεξεργασίας, και ενδιάμεσης μεταβατικής λύσης. Το σχέδιο θα αμφισβητεί τις μέχρι σήμερα λογικές της μεγιστοποίησης της επεξεργασίας σύμμεικτων αποβλήτων και θα κινείται στην κατεύθυνση της ολοκληρωμένης διαχείρισης με πρόληψη παραγωγής αποβλήτων, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση με τη μέγιστη διαλογή στην πηγή και προδιαλογή βιοαποβλήτων, ανάκτηση υλικών και ελαχιστοποίηση της διάθεσης, με ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών.
2. Να γίνει άμεση αξιοποίηση του χρηματικού ποσού των 500.000 ευρώ με το οποίο επιχορηγήθηκε ο δήμος για την Μονάδα Μηχανικής Διαλογής. Αξιοποίηση των 100.000 ευρώ με τα οποία επιχορηγήθηκε ο Δήμος για τη μεταφορά των απορριμμάτων σε ΧΥΤΑ. Αποδεδειγμένη χρήση των ανωτέρω ποσών και για το σκοπό που προορίζονταν.
3. Οι δήμοι Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας να προβούν στην άμεση και κατάλληλη αξιοποίηση όποιου παροπλισμένου και αναξιοποίητου εξοπλισμού τους για την αντιμετώπιση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων τους
4. Να γίνει μεσοπρόθεσμη νόμιμη χρήση του ΧΥΤΥ «Τριανταφυλλιάς» άμεσα μετά την αποπεράτωση – παραλαβή του για την διάθεση υπολειμμάτων επεξεργασίας και όχι ανεπεξέργαστων συμμείκτων.
5. Οι δήμοι να προβούν άμεσα σε σχεδιασμό και υλοποίηση σχεδίου πρόληψης παραγωγής απορριμμάτων και επικοινώνησή του στους δημότες, με στόχο τη μείωση των παραγόμενων αποβλήτων.
6. Οι δήμοι να προβούν άμεσα στο σχεδιασμό και εφαρμογή προγραμμάτων διαλογής στην πηγή ανακυκλώσιμων υλικών και βιοαποβλήτων, καθώς και ενθάρρυνση σχετικών συλλογικών πρωτοβουλιών (κατοίκων, κινημάτων, συλλόγων κ. λ. π). Ομοίως και για την επαναχρησιμοποίηση των ανακτηθέντων υλικών.
7. Να υπάρξει άμεση αποδεδειγμένη παύση λειτουργίας των ενεργών ΧΑΔΑ και εν συνεχεία αποκατάστασή τους (όπως ομοίως και των ανενεργών ΧΑΔΑ καθώς και όποιων άλλων ρυπασμένων χώρων με απορρίμματα) στην Ηλεία και ευρύτερα στην Περιφέρεια της Δ. Στερεάς Ελλάδας. Να διευθετηθούν οι χώροι αποθήκευσης δεμάτων.
8. Οι δήμοι να συντάσσουν τακτικά (μηνιαία) τεκμηριωμένη έκθεση προόδου επί όλων των ανωτέρω προς τις προϊστάμενες αρμόδιες αρχές και στα υπουργεία Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ΥΠ.Α.Π.ΕΝ.».