Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
16.11.2024

«Παρίσι 2024»: Σάλος με την Κελίφ, η απάντηση της ΔΟΕ [ΒΙΝΤΕΟ]

Η Ιμανί Κελίφ αγωνίστηκε στον πρώτο γύρο των 66 κιλών της πυγμαχίας και προκρίθηκε στα 46 δευτερόλεπτα.
«Παρίσι 2024»: Σάλος με την Κελίφ, η απάντηση της ΔΟΕ [ΒΙΝΤΕΟ]

Η Ιταλίδα πυγμάχος Άτζελα Καρίνι, η οποία εγκατέλειψε χθες (1/8) τον αγώνα της στα 66 κιλά στη φάση των «16» εναντίον της Αλγερινής Ιμανί Κελίφ μετά από 46 δευτερόλεπτα, λέει ότι δεν θεωρεί τον αγώνα ως ήττα. Η αντίπαλος της Καρίνι, Κελίφ, βρέθηκε στο επίκεντρο επειδή απέτυχε σε τεστ καταλληλότητας φύλου σε ένα τουρνουά πέρυσι.

Η αποθέωση της Κελίφ και ο αποκλεισμός της από το Νέο Δελχί

Η Κελίφ μπήκε στην κατάμεστη αρένα του Βόρειου Παρισιού εν μέσω δυνατών επευφημιών από οπαδούς που κυμάτιζαν σημαίες της Αλγερίας.

«Ευχαριστώ τον αλγερινό λαό. Αυτή είναι η πρώτη νίκη και ελπίζω να κερδίσω τη δεύτερη για να εγγυηθώ το μετάλλιο. Στη συνέχεια, ελπίζω να κερδίσω ένα χρυσό μετάλλιο», δήλωσε η Κελίφ, η οποία, τις τελευταίες ημέρες, έλαβε την υποστήριξη της ομοσπονδίας της η οποία κατήγγειλε εκστρατεία απαξίωσης «από ξένα ΜΜΕ» με στόχο την αθλήτρια.

Η ασημένια Παγκόσμια Πρωταθλήτρια αποκλείστηκε ώρες πριν από τον αγώνα της για το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Νέο Δελχί, όταν απέτυχε να εκπληρώσει τα κριτήρια επιλεξιμότητας της Διεθνούς Ένωσης Πυγμαχίας (IBA), που εμποδίζουν τους αθλητές με χρωμοσώματα XY να αγωνίζονται σε αγώνες γυναικών.

Ωστόσο, κρίθηκε επιλέξιμη για να αγωνιστεί στον αγώνα πυγμαχίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, που διοργανώνονται από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.

Η εγκατάλειψη της Καρίνι και τα δάκρυα 

Στον χθεσινό αγώνα, η  Καρίνι, η οποία είναι έξι εκατοστά πιο κοντή από την Αλγερινή, πήγε στον προπονητή της μετά από 30 δευτερόλεπτα για να φτιάξει την κάσκα της, αλλά αφού συνέχισε για λίγο τον αγώνα επέστρεψε στη γωνία της και σταμάτησε, φεύγοντας γρήγορα από το ρινγκ.

Αργότερα εξήγησε ότι είχε αποφασίσει να μην αγωνιστεί αφού ένιωσε έντονο πόνο στη μύτη της.

«Πάντα τιμούσα τη χώρα μου με πίστη», είπε η Καρίνι με δάκρυα στα μάτια. «Αυτή τη φορά δεν τα κατάφερα γιατί δεν μπορούσα να παλέψω άλλο. Για μένα, δεν είναι ήττα. Για μένα, όταν σκαρφαλώνεις σε αυτά τα σχοινιά, είσαι ήδη πολεμιστής, είσαι ήδη νικητής», πρόσθεσε η Καρίνι.

«Ανεξάρτητα από όλα είναι εντάξει, μια χαρά έτσι. Δεν έχασα. Έκανα μόνο τη δουλειά μου ως μαχήτρια. Μπήκα στο ρινγκ και πάλεψα. Δεν τα κατάφερα. Βγαίνω με το κεφάλι ψηλά και με ραγισμένη καρδιά. Είμαι μια ώριμη γυναίκα. Το ρινγκ είναι η ζωή μου. Όταν νιώθω ότι κάτι δεν πάει καλά, δεν τα παρατάω. Είναι να έχεις την ωριμότητα να σταματήσεις. Είναι να έχεις την ωριμότητα να πεις, “εντάξει, φτάνει”».

Οι αντιδράσεις από Μελόνι και Ιταλούς υπουργούς

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι είπε ότι ο αγώνας της Καρίνι εναντίον της Κελίφ δεν ήταν αγώνας μεταξύ ίσων:

«Πιστεύω ότι οι αθλητές που έχουν ανδρικά γενετικά χαρακτηριστικά δεν πρέπει να γίνονται δεκτοί σε αγώνες γυναικών», είπε η Μελόνι.

«Και όχι επειδή θέλεις να κάνεις διακρίσεις σε βάρος κάποιου, αλλά για να προστατέψεις το δικαίωμα των αθλητών να μπορούν να αγωνίζονται επί ίσοις όροις».

Έτσι κι αλλιώς ο αγώνας της Καρίνι με την Κελίφ ήταν το θέμα πολλών συζητήσεων στην Ιταλία, με την υπουργό Οικογένειας της χώρας Εουτζένια Ροκέλα και τον υπουργό Αθλητισμού Αντρέα Αμπόντι να εκφράζουν ανησυχία για τους κανόνες επιλεξιμότητας την Τετάρτη.

Ερωτηθείσα εάν αισθάνθηκε επιβαρυμένη από τόσα προηγήθηκαν, η Καρίνι είπε: «Δεν το έκανα. Για μένα, δεν ήταν πράγματα που με σταμάτησαν ή με εμπόδιζαν ψυχικά.

Μπήκα στο ρινγκ και είπα, θα δώσω ό,τι έχω, ανεξάρτητα από τον άνθρωπο απέναντί μου, που δεν με ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή. Έπρεπε να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό. Έτσι, όσον αφορά όλες τις διαμάχες, δεν με ενδιέφεραν ποτέ. Μπήκα και ήθελα απλώς να κερδίσω». 

Η «ομπρέλα» της ΔΟΕ στην πυγμαχία

Να σημειωθεί ότι ορισμένα αθλήματα έχουν περιορίσει τα επίπεδα τεστοστερόνης που επιτρέπονται για αθλητές που αγωνίζονται σε γυναικεία διοργάνωση, ενώ άλλα απαγορεύουν όλους όσους έχουν περάσει την εφηβεία.

Η πυγμαχία διευθύνεται από τη ΔΟΕ στο Παρίσι, καθώς η IBA δεν αναγνωρίζεται πλέον από τη ΔΟΕ ως ο παγκόσμιος αθλητικός οργανισμός μετά από αποτυχία εφαρμογής διακυβέρνησης και οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Η ΔΟΕ άνοιξε τον δρόμο για την Κελίφ καθώς και για τη διπλή παγκόσμια πρωταθλήτρια της Ταϊβάν, Λιν Γιου-τινγκ, η οποία έχασε το χάλκινο μετάλλιό της στο περσινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, αφού δεν πληρούσε τα κριτήρια για τον ίδιο λόγο, να αγωνιστεί στους Αγώνες.

«Αυτό που θα έλεγα είναι ότι αυτό περιλαμβάνει πραγματικούς ανθρώπους και μιλάμε για πραγματικές ζωές ανθρώπων εδώ», δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος της ΔΟΕ Μαρκ Άνταμς.

«Έχουν αγωνιστεί και συνεχίζουν να αγωνίζονται στο γυναικείο αγώνισμα. Έχουν χάσει και έχουν κερδίσει άλλες γυναίκες όλα αυτά τα χρόνια.»

Η απόφαση της ΔΟΕ προκάλεσε σάλο πριν από τους Αγώνες με κάποιες προειδοποιήσεις για ανησυχίες για την ασφάλεια των αντιπάλων των πυγμάχων.

Η ανακοίνωση της ΔΟΕ

Όλοι οι αθλητές που συμμετέχουν στο τουρνουά πυγμαχίας των Ολυμπιακών Αγώνων συμμορφώνονται με τους κανονισμούς επιλεξιμότητας και συμμετοχής στη διοργάνωση, καθώς και με όλους τους ισχύοντες ιατρικούς κανονισμούς που έχει θεσπίσει η Μονάδα Πυγμαχίας Παρίσι 2024 (PBU). Όπως και στους προηγούμενους Ολυμπιακούς αγώνες πυγμαχίας, το φύλο και η ηλικία των αθλητών βασίζονται στο διαβατήριό τους.

Αυτοί οι κανόνες εφαρμόστηκαν και κατά τη διάρκεια της προκριματικής περιόδου, συμπεριλαμβανομένων των τουρνουά πυγμαχίας των Ευρωπαϊκών Αγώνων του 2023, των Ασιατικών Αγώνων, των Παναμερικανικών Αγώνων και των Αγώνων Ειρηνικού, του ad hoc προκριματικού τουρνουά της Αφρικής του 2023 στο Ντακάρ (SEN) και των δύο παγκόσμιων προκριματικών τουρνουά που διεξήχθησαν στο Μπούστο Αρσίζιο (ITA) και στην Μπανγκόκ (THA) το 2024, στα οποία συμμετείχαν συνολικά 1.471 διαφορετικοί πυγμάχοι από 172 Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές (ΕΟΕ), η Ομάδα Προσφύγων Πυγμαχίας και μεμονωμένοι ουδέτεροι αθλητές και περιελάμβαναν πάνω από 2.000 προκριματικούς αγώνες.

Η PBU χρησιμοποίησε τους κανόνες πυγμαχίας του Τόκιο 2020 ως βάση για να αναπτύξει τους κανονισμούς της για το Παρίσι 2024. Αυτό έγινε για να ελαχιστοποιηθεί ο αντίκτυπος στην προετοιμασία των αθλητών και να εξασφαλιστεί η συνοχή μεταξύ των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι κανόνες του Τόκιο 2020 βασίστηκαν στους κανόνες μετά το Ρίο 2016, οι οποίοι ίσχυαν πριν από την αναστολή στην οποία τέθηκε η Διεθνής Ομοσπονδία Πυγμαχίας από τη ΔΟΕ το 2019 και την επακόλουθη ανάκληση της αναγνώρισής της το 2023.

Έχουμε δει σε δημοσιεύματα με παραπλανητικές πληροφορίες σχετικά με τις δύο αθλήτριες που θα αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024. Οι δύο αθλήτριες αγωνίζονται εδώ και πολλά χρόνια σε διεθνείς αγώνες πυγμαχίας στην κατηγορία των γυναικών, συμπεριλαμβανομένων των Ολυμπιακών Αγώνων Τόκιο 2020, των Παγκόσμιων Πρωταθλημάτων της Διεθνούς Ένωσης Πυγμαχίας (IBA) και των τουρνουά που είναι εγκεκριμένα από την IBA.

Οι δύο αυτές αθλήτριες έπεσαν θύματα μιας ξαφνικής και αυθαίρετης απόφασης της IBA. Προς το τέλος του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος της IBA το 2023, αποκλείστηκαν ξαφνικά χωρίς καμία δέουσα διαδικασία.

Σύμφωνα με τα πρακτικά της IBA που είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της, η απόφαση αυτή ελήφθη αρχικά αποκλειστικά από τον Γενικό Γραμματέα και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της IBA. Το Διοικητικό Συμβούλιο της IBA την επικύρωσε μόνο εκ των υστέρων και μόνο στη συνέχεια ζήτησε να καθιερωθεί μια διαδικασία που θα ακολουθείται σε παρόμοιες περιπτώσεις στο μέλλον και να αποτυπωθεί στους κανονισμούς της IBA. Τα πρακτικά αναφέρουν επίσης ότι η IBA θα πρέπει «να καθιερώσει μια σαφή διαδικασία σχετικά με τον έλεγχο του φύλου».

Η ΔΟΕ δεσμεύεται να προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των αθλητών που συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες σύμφωνα με τον Ολυμπιακό Χάρτη , τον Κώδικα Δεοντολογίας της ΔΟΕ και το Στρατηγικό Πλαίσιο της ΔΟΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα .

Η σημερινή επιθετικότητα εναντίον αυτών των δύο αθλητριών βασίζεται εξ ολοκλήρου σε αυτή την αυθαίρετη απόφαση, η οποία ελήφθη χωρίς καμιά σωστή διαδικασία – ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι οι εν λόγω αθλήτριες αγωνίζονταν σε αγώνες υψηλού επιπέδου για πολλά χρόνια.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.