Ναυπηγεία Χαλκίδας: Απεργία στη Ναυπηγοεπισκευή μετά το νέο εργατικό δυστύχημα
Με τον Γενικό Γραμματέα Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής Αγγελο Κυριαζόπουλο συναντήθηκε αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Εργαζομένων Μετάλλου και εργαζομένων ναυπηγικής βιομηχανίας Ελλάδας, μετά τον θανάσιμο τραυματισμό 42χρονου εργαζόμενου ιδιωτικού συνεργείου το περασμένο Σάββατο στα ναυπηγεία Χαλκίδας κατά τη διάρκεια εργασιών σε επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο.
Το συνδικάτο των εργαζομένων Μετάλλου ζητεί εντατικοποίηση των ελέγχων 7 ημέρες την εβδομάδας και πέρα του δημοσίου ωραρίου, πενταμελείς επιτροπές στα μεγάλα ναυπηγεία, τεχνικούς ασφαλείας από λίστες του λιμεναρχείου και υποχρεωτικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων σύμφωνα με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
«Οι τεχνικοί ασφαλείας συνεχίζουν να είναι σε 15 πλοία ο καθένας, μεικτές επιτροπές ελέγχου συνεχίζουν να μην προβλέπονται στα μεγάλα ναυπηγεία ενώ τα Σαββατοκύριακα δεν γίνονται έλεγχοι και πέραν του ωραρίου των δημοσίων υπαλλήλων» αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους .
Για το θέμα αναμένεται σήμερα να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση αύριο με το υπουργείο Εργασίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων και από το υπουργείο Ναυτιλίας.
Το συνδικάτο εργαζομένων μετάλλου Αττικής πραγματοποίησε χθες απεργία σε χώρους της Ναυπηγοεπισκευής σε Πέραμα και τη Σαλαμίνα, ενώ πραγματοποίησαν συγκέντρωσή στην κεντρική πύλη του Περάματος και μηχανοκίνητη πορεία προς το υπουργείο Ναυτιλίας.
Στο πλαίσιο της απεργίας που αποφάσισαν το Συνδικάτο Εργαζομένων Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας και το Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών, οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην κεντρική πύλη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος στις 9 π.μ., ενώ θα ακολουθήσει μηχανοκίνητη πορεία στο υπουργείο Ναυτιλίας.
Οι εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευή και τα σωματεία τους απαιτούν μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, σε συνέχεια αλλεπάλληλων απεργιακών κινητοποιήσεων που έχουν πραγματοποιήσει το προηγούμενο διάστημα με αντίστοιχα αιτήματα.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση των δύο σωματείων έχει ως εξής:
«Θέλουμε να εκφράσουμε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια του συναδέλφου μας Κώστα Μιχελή.
Το Σάββατο γίναμε μάρτυρες ενός ακόμα επεισοδίου στο μακάβριο σίριαλ με τα δυστυχήματα – δολοφονίες συναδέλφων, με τον θάνατο του συναδέλφου μας στα Ναυπηγεία Χαλκίδας.
Η αιτία είναι το κυνήγι του κέρδους όπου φέρνει σε δεύτερη, πολλές φορές και σε τρίτη μοίρα τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων, καθώς αυτά αποτελούν κόστος για την εργοδοσία.
Το 2023 κάναμε 7 απεργίες με αιτήματα για τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων και το 2024 έχουμε κάνει ήδη 2 απεργίες με θέμα τα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειάς μας.
Παρότι η κυβέρνηση (υπουργείο Εργασίας και Ναυτιλίας) στις παρεμβάσεις μας όλο το προηγούμενο διάστημα, αλλά και η εργοδοσία δεσμεύτηκαν επάνω στα δίκαια αιτήματά μας, δεν έχουν πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο.
Οι τεχνικοί ασφαλείας συνεχίζουν να είναι σε 15 πλοία ο καθένας, Μεικτές Επιτροπές Ελέγχου συνεχίζουν να μην προβλέπονται στα μεγάλα ναυπηγεία όπως στη Χαλκίδα, Σαββατοκύριακα δεν γίνονται έλεγχοι, καθώς και πέραν του ωραρίου δημοσίων υπαλλήλων.
Από ό,τι φαίνεται το “πάμε κι όπου βγει” της κυβέρνησης είναι εδώ, οι χώροι εργασίας έχουν μετατραπεί σε μια απέραντη κοιλάδα των Τεμπών. Η ατιμωρησία και το κουκούλωμα είναι εδώ.
ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ, ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΓΙΝΟΜΑΣΤΕ ΛΙΠΑΣΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ. ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΑΞΙΑ
Απαιτούμε να πληρώσουν τώρα οι πραγματικοί υπεύθυνοι και να αφήσουν το αφήγημα περί ανθρώπινου λάθους και κακιάς ώρας.
Ζητάμε άμεσα να υλοποιηθούν τα εξής:
- Εντατικοποίηση των ελέγχων τώρα. Να γίνονται έλεγχοι 7 ημέρες την εβδομάδα και σε ώρες πέραν του ωραρίου δημοσίου.
- 5μελείς επιτροπές και στα μεγάλα ναυπηγεία.
- Τεχνικοί Ασφαλείας από λίστες του λιμεναρχείου.
- Υποχρεωτικότητα της ΣΣΕ καθώς και των διατάξεων που περιλαμβάνει για τα μέτρα προστασίας.