«Αδερφή μου εγώ σε πιστεύω πάντα»: Ημέρα δράσης για την Γεωργία Μπίκα
Ημέρα δράσης για την Γεωργία Μπίκα είναι η Πέμπτη 26 Μαϊου 2022. Φεμινιστικές και queer συλλογικότητες θα συγκεντρωθούν στο Σύνταγμα στις 7.30 μμ και θα διαδηλώσουνε στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στη «συντονισμένη συγκάλυψη του κυκλώματος βιαστών και μαστροπείας στη Θεσσαλονίκη», όπως καταγγέλλουν.
«Δεν θα επιτρέψουμε στις δικαστικές αρχές και στην αστυνομία να βιάζουν ξανά και ξανά την Γεωργία προτείνοντας την αθώωση των βιαστών και ακυρώνοντας την μαρτυρία και το βίωμα της. Καμία συγκάλυψη, καμία ανοχή στην κουλτούρα του βιασμού. Αδελφή μου εγώ σε πιστεύω πάντα» αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.
Η φεμινιστική συλλογικότητα της Αθήνας, Sabbat, υπενθυμίζει παράλληλα το ιστορικό της υπόθεσης:
«Η Γεωργία Μπίκα κατήγγειλε το βιασμό της τον Ιανουάριο του 2022. Η Γεωργία Μπίκα γνωρίζοντας ότι βιάστηκε ομαδικά σε σουίτα ξενοδοχείου έμεινε χωρίς να κάνει μπάνιο για τρεις μέρες γιατί δεν υπήρχε ιατροδικαστής να την εξετάσει.
Η Γεωργία Μπίκα βιάστηκε δύο και τρεις φορές. Όχι μόνο από τους βιαστές της αλλά από τη συνεπακόλουθη αμφισβήτηση. “Τι γύρευε με αυτούς στο ξενοδοχείο;”, “κάποιο συμφέρον έχει και τα λέει αυτά”, “δε φαίνεται σαν κάποια που βιάστηκε”, “πήγε με τη θέλησή της ως εκεί”. Και οι ερωτήσεις αυτές θα ήταν ακόμα πιο πολλές αν δεν ξέσπαγε ένα απίστευτο κύμα αλληλεγγύης και οι τεράστιες κινητοποιήσεις.
Κανείς δεν απάντησε γιατί καθυστέρησαν τόσο οι τοξικολογικές εξετάσεις που η ίδια ζητούσε να γίνουν από την πρώτη στιγμή, όταν μάλιστα ήταν γνωστό πως όσο περνούν οι μέρες τόσο πιο δύσκολα ανιχνεύσιμες είναι διάφορες ουσίες που σχετίζονται με τη νάρκωση (το λεγόμενο χάπι του βιασμού).
Κανείς δεν εξήγησε πως μυστηριωδώς δεν λειτουργούσαν ορισμένες κάμερες του ξενοδοχείου που θα μπορούσαν να είναι πειστήρια των τεκταινόμενων. Κανείς δεν εξήγησε πως ένας από τους αρχικά εμπλεκόμενους έκανε μια δημοσίευση στον προσωπικό του λογαριασμό στο ινσταγκραμ (η οποία γρήγορα κατέβηκε) όπου παραδεχόταν ότι “η κατάσταση παρεκράπηκε”.
Εμείς όμως γνωρίζουμε πολύ καλά: καμία κατάσταση δεν παρεκτράπηκε, ήταν ομαδικός βιασμός όπως αρχικά είχε καταγγελθεί. Οι καταγγέλλουσες δεν είναι τρελές, τυχοδιώκτριες. Αν κάτι μας δίδαξε το #metoo είναι πως μια θηλυκότητα για να καταγγείλει περνάει από 40 κύματα. Αμφισβητείται ξανά και ξανά, κακοποιείται ξανά και ξανά από την κουλτούρα του βιασμού που διαποτίζει μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας.
Για αυτό το λόγο το να πει απλά “ψέματα” κάποιο άτομο που καταγγέλλει την έμφυλη κακοποίηση του δεν θα είχε κανένα νόημα για την ίδια, αφού άτυπα θα “δικαστεί”, θα κατηγορηθεί, θα εξευτελιστεί και το αν θα δικαιωθεί θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες και σίγουρα ένας από αυτούς είναι η ταξική θέση του θύτη (ή των θυτών).
Αυτό βλέπουμε να συμβαίνει και στην περίπτωση της Γεωργίας, η οποία από καταγγελουσα, βρέθηκε να εξευτελίζεται και να καταγγέλλεται, με την εισαγγελική πρόταση μάλιστα να διατείνει πως πρέπει η ίδια να καλύψει τα δικαστικά έξοδα.
Οι καταγγελλόμενοι (από τους οποίους μόνο ένας εν τέλει βρέθηκε στο στόχαστρο της “δικαιοσύνης”) βγήκαν ένας ενας “λάδι”, τα καλά παιδιά, η αφρόκρεμα της ελληνικής κοινωνίας που ζει μέσα στα πλούτη και την ασυδοσία. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται πως το κεφάλαιο και οι εκφραστές τους μένουν στο απυρόβλητο. Μπορούν να βιάζουν, να στήνουν κυκλώματα εκμετάλλευσης για την κερδοφορία και την “απόλαυση” τους και θύματά τους να είναι η εργατική τάξη και ιδιαίτερα θηλυκότητες, μετανάστες και ΛΟΑΤΚΙΑ+.
Οι θύτες της καλής κοινωνίας με την πλήρη συγκάλυψη πολιτικών στελεχών της χώρας αθωώνονται πλήρως και τελικά η επιζωσα δικάζεται.
Δε θα το επιτρέψουμε. Καμία συγκάλυψη, καμία ανοχή στην κουλτούρα του βιασμού, την πατριαρχία, την εκμετάλλευση του κεφαλαίου.
Να σταθούμε δίπλα #με_την_Γεωργία. Να σταθούμε με κάθε επιζώσα».