Σύνοδος για τη συριακή κρίση χωρίς τη Συρία
Στις διαπραγματεύσεις μετέχουν 20 αντιπροσωπίες μεταξύ των οποίων οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, των ΗΠΑ, της Σαουδικής Αραβίας -που στέκεται στο πλευρό της σουνιτικής αντιπολίτευσης, του Ιράν, συμμάχου του Άσαντ, και πολλών ευρωπαϊκών χωρών, όπως και χωρών της Μέσης Ανατολής.
Βέβαια, αισθητή είναι η απουσία των δύο κυριότερων πλευρών που εμπλέκονται στη σύγκρουση, εκπροσώπου του Άσαντ και της συριακής αντιπολίτευσης.
Το δυσκολότερο στη σύνοδο θα είναι βρεθεί ένας κοινό τόπος μεταξύ αντικρουόμενων απόψεων, πολιτικών αντιλήψεων αλλά και γεωστρατηγικών συμφερόντων, αναφέρει δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών.
Μεταξύ των θεμάτων που αναμένεται να συζητηθούν αποτελεί και το μέλλον του Μπασάρ Αλ Άσαντ.
Αρκετοί από τους συμμετέχοντες θεωρούν πρόοδο το γεγονός και μόνο ότι ξεκινά έστω η συζήτηση για επίλυση της κρίσης, ωστόσο το τέλος του πολέμου δεν φαίνεται να είναι κοντά.
Και φυσικά όσο αυτό καθυστερεί τόσο θα μένει πίσω και η προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το Ισλαμικό Κράτος που αυξάνει την επιρροή του στην περιοχή.
Πριν από την έναρξη των συνομιλιών, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, είπε ότι ελπίζει σε πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, αλλά αυτές αναμένεται να είναι δύσκολες.
«Ελπίζω», είπε, «δεν θα έλεγα ότι αισιοδοξώ».