Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το άρθρο γυναικών, με την Κατρίν Ντενέβ να υπερασπίζεται την “ελευθερία” των ανδρών “να ενοχλούν”
“Προσβολή” για τα θύματα σεξουαλικής βίας: συνεχίζονται σήμερα οι επικρίσεις μετά το άρθρο που δημοσίευσαν χθες περίπου εκατό γυναίκες, μεταξύ των οποίων η ηθοποιός Κατρίν Ντενέβ, και το οποίο υπερασπίζεται την “ελευθερία” των ανδρών “να ενοχλούν”.
“Ο βιασμός είναι ένα έγκλημα. Όμως το επίμονο ή αδέξιο ‘καμάκι’ δεν είναι αδίκημα, ούτε η αβρότητα φαλλοκρατική επίθεση”, έγραφαν χθες στην Le Monde μια εκατοστή ηθοποιοί, συγγραφείς, ερευνήτριες ή δημοσιογράφοι, εκφράζοντας ανησυχία ιδιαίτερα για τον “πουριτανισμό” και για την εμφάνιση “ενός φεμινισμού που παίρνει το πρόσωπο ενός μίσους προς τους άνδρες και τη σεξουαλικότητα”, στον αποήχο των αποκαλύψεων γυναικών που δέχθηκαν σεξουαλική επίθεση μετά το ξέσπασμα της υπόθεσης Γουάινστιν στις Ηνωμένες Πολιτείες.
“Είναι προσβολή για όλες τις γυναίκες που καταγγέλλουν τη σεξουαλική αρπακτικότητα”, δήλωσε σήμερα η πρώην υπουργός για τα Δικαιώματα των Γυναικών Λοράνς Ροσινιόν (Σοσιαλιστικό Κόμμα).
“Όχι μόνο δεν θα υπέγραφα το άρθρο αυτό, αλλά αν είχα την ευκαιρία να το συζητήσω με μια γυναίκα όπως η Κατρίν Ντενέβ (…) θα προσπαθούσα να της εξηγήσω ότι το άρθρο αυτό όχι μόνο είναι προσβολή για όλες τις γυναίκες που καταγγέλλουν την πραγματικότητα που είναι η σεξουαλική αρπακτικότητα, αλλά επιπλέον δεν προσφέρει καμία υπηρεσία στους άνδρες”, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.
Σύμφωνα με τη Λοράνς Ροσινιόλ, το άρθρο αυτό, που υπογράφεται από “μια συσπείρωση δεδηλωμένων αντιφεμινιστριών που πιστεύουν πως η αρσενική κυριαρχία δεν υφίσταται, (…) υπερασπίζεται στην πραγματικότητα μια κλασική τάξη, παραδοσιακή όσον αφορα τη σεξουαλικότητα, που βασίζεται σε διαφορετικούς ρόλους για την αρσενική και τη θηλυκή σεξουαλικότητα: ο άνδρας είναι ο κατακτητής, η γυναίκα είναι η λεία”.
“Δεν πιστεύω πως οι γυναίκες μπορούν να φθάσουν την ισότητα όσο θεωρούνται σεξουαλικά αντικείμενα”, εκτίμησε.
“Είναι κρίμα που η μεγάλη μας Κατρίν Ντενέβ συνυπογράφει αυτό το οικτρό κείμενο”, έγραψε στο τουίτερ η πρώην υπουργός Σεγκολέν Ρουαγιάλ, με τη “σκέψη στα θύματα σεξουαλικής βίας, συντετριμμένα από τον φόβο να μιλήσουν”.
Αντιδρώντας σε ένα σημείο του κειμένου, που καταγγέλλει την “επισπεύδουσα δικαιοσύνη” η οποία τιμωρεί τους άνδρες “που το μόνο κακό που έκαναν ήταν ότι άγγιξαν το γόνατο” μιας γυναίκας, η υφυπουργός για την Ισότητα ανδρών και γυναικών Μαρλέν Σιαπά έγραψε σε ένα τουίτ: “Δεν γνωρίζω καμία περίπτωση άνδρα ο οποίος να παραπέμφθηκε επειδή ‘άγγιξε το γόνατο μιας γυναίκας’ από απερισκεψία στη Γαλλία όπως περιγράφεται [στο άρθρο] αλλά αν υπάρχει, ας μου το πει κάποιος…!”
“Είναι επικίνδυνο να τίθεται το ζήτημα με αυτό τον τρόπο”, δήλωσε η υπουργός στον ραδιοφωνικό σταθμό France Culture, λέγοντας πως η κυβέρνηση προσπαθεί ήδη σκληρά να πείσει τις νεαρές γυναίκες ότι δεν φταίνε αν κάποιος τις “χαϊδεύει” και ότι θα πρέπει να πηγαίνουν στην αστυνομία και να το καταγγέλλουν όταν συμβαίνει.
Η Σιαπά εξέφρασε πέρυσι στο πρακτορείο Ρόιτερς την πεποίθηση πως το σκάνδαλο Γουάινστιν θα οδηγήσει σε μια επανεξέταση της στάσης απέναντι στη σεξουαλική παρενόχληση στη Γαλλία.
Η υπουργός Μεταφορών Ελιζαμπέτ Μπορν δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2 πως το άρθρο είναι “ελαφρώς ‘εκτός’ των εμπειριών που μπορεί να έχουν πολλές γυναίκες”.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)