Συνάντηση Σαμαρά-Μέρκελ: επιχείρηση απελευθέρωσης από το μνημόνιο
Τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα κατορθώσει να απεμπλακεί από το μνημόνιο, νωρίτερα από την προβλεπόμενη ημερομηνία λήξης του προγράμματος, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς υστέρα από τη συνάντηση του στο Βερολίνο με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, χθές 23 Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα ο κ. Σαμαράς δήλωσε πως «έχουμε μία συνεργασία (με το ΔΝΤ) που δεν ήταν εύκολη, αλλά άλλαξε την εικόνα της οικονομίας μας. Θα ολοκληρωθεί πριν από την προγραμματισμένη στιγμή και αυτό θα είναι δείγμα επιτυχίας. Από το καταστατικό του ΔΝΤ προβλέπεται μία διαφορετική συνεργασία, μετά την αποπεράτωση των δόσεων. Η Ελλάδα μπορεί να τα βγάλει πέρα, χωρίς πρόσθετη χρηματοδότηση».
Η κυβέρνηση εκτιμά πως η προοπτική αυτή, παρά την όποια ανησυχία που δημιουργήθηκε στις αγορές, πιθανότατα βρίσκει υποστηρικτές στην Ευρώπη. Σύμφωνα με το παρόν πρόγραμμα, από το νέο έτος η Ελλάδα θα βρίσκεται κυρίως υπό την εποπτεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου καθώς από αυτό θα προέλθουν και οι εναπομείνασες δόσεις. Τα υπόλοιπα μέρη της τρόικας, δηλαδή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να έχουν δευτερεύοντα ρόλο στις διαδικασίες ελέγχου και αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Η επιτήρηση μιας χώρας της Ευρωζώνης από το ΔΝΤ μπορεί να γίνει αιτία τριβών του Ταμείου με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, έχει δηλώσει κατά το παρελθόν πως η ανάλυση του ελληνικού χρέους από το ΔΝΤ γίνεται με ακατάλληλες μεθόδους που οδηγούν σε λανθασμένα συμπεράσματα για τη βιωσιμότητα του χρέους. Ο ίδιος αξιωματούχος βέβαια υποστηρίζει την συνεχόμενη επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας από το ΔΝΤ, θεωρώντας πως προκειμένου να καθησυχαστούν οι αγορές σε περίπτωση αποδέσμευσης της Ελλάδας από το πρόγραμμα, μία ελάφρυνση του χρέους θα καταστεί απαραίτητη.
Πέρα από τις διαφωνίες που μπορεί να υπάρχουν με τον κ. Ρεγκλινγκ, στο ίδιο συμπέρασμα -την ελάφρυνση του χρέους, μέσω επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής ή/και μείωση του επιτοκίου των ομολόγων- φαίνεται να έχουν καταλήξει και στην κυβέρνηση και σ’ αυτό το πλαίσιο προτείνω να δούμε την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Βερολίνο. Υψηλόβαθμοι Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει την προτίμησή τους για ένα τρίτο πρόγραμμα δανεισμού από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς που θα συνοδεύει το αρχικό μέχρι την κανονική διάρκεια λήξης του, και θα διατηρήσει την ευρωπαϊκή εποπτεία στα οικονομικά της Ελλάδας. Άλλωστε, η γερμανική βουλή έχει συνδέσει την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα με την υποχρεωτική εμπλοκή του ΔΝΤ στη διαδικασία, δείχνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο πόσο στενή επιθυμεί να είναι η επιτήρηση της Ελλάδας. Αυτό το μέτρο ψηφίστηκε το μακρινό 2011, το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι κατά πόσο ο κ. Σάμαρας κατάφερε να μετριάσει την επιφυλακτικότητα της κας. Μέρκελ. Θα έχουμε σχετικά σύντομα ενδείξεις για την επιτυχία ή μη της αποστολής στις επόμενες συνεδριάσεις του Eurogroup μέχρι το τέλος του έτους, αρχίζοντας με αυτή στις 13 Οκτωβρίου.