Σήμερα η κηδεία της Ιρλανδής δημοσιογράφου που σκοτώθηκε από σφαίρα στα επεισόδια του Λόντοντερι
Η δημοσιογράφος Λάιρα ΜακΚί, που έπεσε νεκρή από σφαίρα την περασμένη εβδομάδα στη Βόρεια Ιρλανδία, κηδεύεται σήμερα στο Μπέλφαστ, σε μια τελετή, που τα αγαπημένα της πρόσωπα θέλουν να αποτελέσει μια “γιορτή για τη ζωή της” και να δώσει ένα “μήνυμα ελπίδας”, παρά την αναζωπύρωση της βίας στην βρετανική επαρχία.
Σύμφωνα με την αστυνομία της Βόρειας Ιρλανδίας, η 29χρονη ΜακΚί τραυματίστηκε θανάσιμα από έναν άνδρα, ο οποίος άνοιξε πυρ κατά των αστυνομικών που μετείχαν σε επέμβαση των δυνάμεων της τάξης το βράδυ της Πέμπτης ξημερώματα Παρασκευής στην συνοικία καθολικών του Κρέγκαν στο Λόντοντερι στη Βόρεια Ιρλανδία.
Τα επεισόδια στο Λόντοντερι, κατά τα οποία σκοτώθηκε η νεαρή δημοσιογράφος, σημειώθηκαν λίγο πριν από το Σαββατοκύριακο του Πάσχα των καθολικών, κατά το οποίο οι δημοκρατικοί γιορτάζουν την επέτειο της Εξέγερσης του Πάσχα του 1916 κατά της βρετανικής κυριαρχίας.
Η οργάνωση Νέος IRA αναγνώρισε χθες Τρίτη ότι φέρει την ευθύνη για τον θάνατο της νεαρής δημοσιογράφου, εξηγώντας ότι αυτή βρισκόταν “δίπλα σε εχθρικές δυνάμεις” και ζήτησε “ειλικρινά συγγνώμη” από τους οικείους της.
Η κηδεία της δημοσιογράφου προγραμματίζεται να γίνει γύρω στις 15:00 ώρα Ελλάδος στον καθεδρικό της Αγίας Άννας στο Μπέλφαστ, σύμφωνα με ανακοίνωση στο Facebook της συντρόφου της ΜακΚί, Σάρα Κάνινγκ.
“Θα είναι μια γιορτή για τη ζωή της”, γράφει η Κάνινγκ, καλώντας όσους θέλουν να παρευρεθούν να φορέσουν T-shirts με στάμπες από σουπερήρωες της Marvel ή από χαρακτήρες από τον Χάρι Πότερ. “Ξέρω ότι θα το λάτρευε αυτό”, σημειώνει.
“Ζητούμε από όλους όσοι γνώριζαν την Λάιρα να συνεχίσουν να μεταδίδουν το μήνυμά της αισιοδοξίας και ελπίδας, τιμώντας την μνήμη της δείχνοντας αξιοπρέπεια και σεβασμό”, αναφέρει παράλληλα η οικογένειά της σε ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από την τελετή.
“Ο μόνος τρόπος να νικηθεί το μίσος και η μισαλλοδοξία είναι με την αγάπη, την κατανόηση και την ευγένεια”, προσθέτει η οικογένειά της.
Πολλοί πολιτικοί ηγέτες θα παρευρεθούν στην κηδεία, μεταξύ των οποίων η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, ο ομόλογός της της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ και η πρόεδρος του Σιν Φέιν Μέρι Λου ΜακΝτόναλντ. Τα μέλη του Εθνικού Σωματείου Δημοσιογράφων θα επιφυλάξουν στην σορό της δημοσιογράφου τιμητική υποδοχή.
“Παντού στην Ιρλανδία, στον βορρά όπως και στον νότο, αισθανόμαστε βαθειά λύπη και τεράστιο θυμό”, δήλωσε η Μέρι Λου ΜακΝτόναλντ στο BBC.
“Είμαστε αποφασισμένοι μια τόσο μικρή ομάδα, που δεν εκπροσωπεί κανέναν, να μην μας οδηγήσει πίσω στο παρελθόν”, τόνισε.
Ο θάνατος της δημοσιογράφου αναβίωσε μνήμες του παρελθόντος από τις “Ταραχές” που σπάρασσαν την βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1990.
Η βία αυτή μεταξύ των εθνικιστών καθολικών, υποστηρικτών της επανένωσης της Ιρλανδίας, και των ενωτικών προτεσταντών, υπερασπιστών της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο, είχε προκαλέσει τον θάνατο 3.500 ανθρώπων ως τον τερματισμό της το Πάσχα του 1998 με την συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, η οποία επέβαλε την απόσυρση των βρετανικών δυνάμεων και τον αφοπλισμό του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA).
Ωστόσο διαφωνούντες δημοκρατικοί , που αγωνίζονται για την επανένωση της Ιρλανδίας ακόμη και με τα όπλα, παραμένουν ενεργοί, όπως συμβαίνει με τον Νέο IRA, ο οποίος ιδρύθηκε το 2012.
Η οργάνωση αυτή απορρίπτει την συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998 και επιδιώκει την ένωση με την Ιρλανδία.
Τα έξι κύρια πολιτικά κόμματα της Βόρειας Ιρλανδίας –συμπεριλαμβανομένων των ενωτικών και των δημοκρατικών, οι οποίοι δεν έχουν καταφέρει να καταλήξουν σε συμφωνία εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια για τον σχηματισμό κυβέρνησης στο Μπέλφαστ — εξέδωσαν σε μια σπάνια κίνησή τους κοινή ανακοίνωση για τον θάνατο της δημοσιογράφου.
“Ο θάνατος της Λάιρα”, γράφουν σε αυτήν, “συνιστά επίθεση κατά της ειρήνης και της δημοκρατικής διαδικασίας”.