Βοήθεια για το «κορίτσι με τα πράσινα μάτια»
Ο φωτογράφος της θρυλικής φωτογραφίας του National Geographic, με την Αφγανή πρόσφυγα με τα μεγάλα πράσινα μάτια που τραβήχτηκε το 1985, Steve McCurry δήλωσε πως θα κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να τη βοηθήσει. Η Sharbat Gula κρατείται στο Αφγανιστάν με την κατηγορία της κατοχής πλαστών εγγράφων, αδίκημα που επισύρει ποινή μέχρι και 14 ετών. Ο φωτογράφος δήλωσε στο Instagram πως αυτή η κατάσταση αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της.
«Κάνουμε ό, τι μπορούμε, επικοινωνόντας συνεχώς με φίλους και συναδέλφους που βρίσκονται εκεί. Είμαι διατεθειμένος να κάνω ό, τι χρειαστεί για να της προσφέρω νομική και οικονομική κάλυψη – σ’ εκείνη και την οικογένειά της. Αντιτίθεμαι με όλες μου τις δυνάμεις στην απόφαση αυτή των αρχών. Έχει υποφέρει καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της», έγραψε ο McCurry.
Η κυβέρνηση του Πακιστάν εξέδωσε πρόσφατα έναν νόμο καταστολής εναντίον των πλαστών εγγράφων. Χιλιάδες Αφγανοί πρόσφυγες που ζουν στο Πακιστάν έχουν προσπαθήσει με διάφορους τρόπους να αποφύγουν το μηχανογραφικό σύστημα της χώρας.
Η Gula φέρεται να είχε υποβάλλει αίτηση για Πακιστανική ταυτότητα τον Απρίλιο του 2014, χρησιμοποιώντας το όνομα Sharbat Bibi. Ο επικεφαλής της εθνικής υπηρεσίας βάσης δεδομένων του Πακιστάν, αναφέρει πως 3 μέλη του προσωπικού που φέρεται να είχαν εκδόσει την ταυτότητα της Gula έχουν εξαφανιστεί από τη στιγμή που αποκαλύφθηκε η απάτη. Η Ομοσπονδιακή υπηρεσία ερευνών αναζητάει αυτά τα άτομα, καθώς επίσης και τον σύζυγο της Gula.
Η φωτογραφία με «το κορίτσι από το Αφγανιστάν» τραβήχτηκε το 1984 όταν η Gula ήταν μόλις 12 ετών. Είναι τραβηγμένη σε ένα στρατόπεδο στο βορειοδυτικό Πακιστάν, κατά τη διάρκεια της Σοβιετικής κατοχής στο Αφγανιστάν.
Το 2002 ο McCurry κατάφερε να βρει το «μοντέλο» του ξανά μετά από 17 χρόνια. Εκείνη την εποχή η Gula ζούσε σε ένα απομακρυσμένο χωριό του Αφγανιστάν με τον άντρα της και τις 3 κόρες της. Ο McCurry πρότεινε να αναλάβει τα έξοδα για να πραγματοποιήσει η Gula το μεγαλύτερό της όνειρο. Να πάει μαζί με την οικογένειά της στο προσκύνημα του Χατζ, στη Μέκκα. Από τότε μετακόμισε ξανά στο Πακιστάν, στην περιοχή Πεσαβάρ κοντά στα Αφγανικά σύνορα.
Η έρευνα των Πακιστανικών αρχών έχει δείξει πως υπάρχουν 60.675 πλαστές ταυτότητες στη χώρα. Στο Πακιστάν ζούνε 1.4 εκατομμύρια καταγεγραμμένοι Αφγανοί πρόσφυγες, ενώ υπολογίζεται πως υπάρχουν ακόμα 1 εκατομμύριο μη καταγεγραμμένοι.
Πηγή: bbc